Sinonime: TRITICUM VULGARIS
Functii: energizant, revitalizant, combate rahitismul, stimuleaza procesele de regenerare celulara
Descriere:
-
termen generic care desemneaza mai multe cereale apartinand genului Triticum. Acestea sunt plante anuale din familia gramineelor (Poaceae)
Graul contine fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6) si vitaminele E si K.
Semintele de grau contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanti, compusii care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.
Graul si produsele pe baza de grau sunt o importanta sursa de fibre alimentare. Graul contine, in principal, fibre insolubile, esentiale pentru buna functionare a tranzitului intestinal. O dieta bogata in fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip 2 si diminueaza riscul de cancer la colon.
Potrivit studiilor, germenii de grau ar ocupa pozitia a doua in randul vegetalelor cu cel mai mare continut de fitosteroli, compusi cu o structura asemanatoare cu cea a colesterolului. Astfel, 2 grame pe zi din acesti compusi reduc colesterolul cu aproximativ 10%, in doar doua saptamani.
Datorita continutului ridicat in antioxidanti, germenii de grau protejeaza pielea impotriva imbatranirii premature.
Specii de grau:
-
Graul comun - (Triticum aestivum) Specia hexaploida cea mai cultivata in lume.
-
Einkorn - (T. monococcum) Specie diploida, exista atat in varietati cultivate cat si in varietati salbatice. Una din primele specii de grau, rar cultivate astazi.
-
Emmer - (T. turgidum var. dicoccum) Specie tetraploida, cultivate sau salbatica. In antichitate era foarte cultivata, in zilele noastre mai rar.
-
Durum sau Grau arnaut - (T. turgidum var. durum) Forma tetraploida de grau cultivata azi.
-
Alac Spelt - (T. spelta) Alta specie hexaploida cultivata pe scara restransa.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Graul nu este recomandat persoanelor care prezinta enteropatii cu intoleranta la gluten.