Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinonime: ULEIURI DE PLANTE
Descriere:
Cele mai des folosite uleiuri vegetale sunt:
Uleiul de floarea-soarelui
Uleiul de porumb
Uleiul de soia
Uleiul de arahide
Uleiul de masline
Uleiul de rapita (canola)
Uleiul de sofranel
Uleiul din seminte de bumbac
Uleiul de nuca de cocos
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
Polisorbati - 5000 mg/kg
Galat de propil - 200 mg/kg
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
Citrat de stearil – gmp
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
Acid lactic (E 270)
Acid ascorbic (E 300)
Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
Extract bogat in tocoferol (E 306)
Alfa-tocoferol (E 307)
Gama-tocoferol (E 308)
Delta-tocoferol (E 309)
Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
Lecitine (E 322)
Acid citric (E 330)
Citrati de sodiu (E 331)
Citrati de potasiu (E 332)
Citrati de calciu (E 333)
Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
Extracte de rozmarin (E 392)
Dimetilpolisiloxan (E 900)
Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei vegetal poate cauza:
Reactii alergice
Crestere in greutate (obezitate)
Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Consumul de ulei vegetal nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.