Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Descriere:
substante chimice organice necesare in cantitati mici pentru un organism sanatos.
Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, de aceea ele trebuie obtinute din alimentatie.
Cele 13 vitamine sunt impartite in doua grupe
cele patru solubile in grasimi – liposolubile - (A, D, E si K)
cele noua solubile in apa –hidrosolubile - (opt vitamine B si vitamina C).
Vitaminele solubile in grasimi pot fi pastrate ca rezerva in organism si sunt toxice cand sunt luate in exces.
Vitaminele solubile in apa nu sunt pastrate in organism, cu exceptia vitaminei B12, rezerva ei aflandu-se in ficat.
Surse alimentare de vitamine (sfatulmedicului.ro)
Vitamine liposolubile
Vitamina A: oua, carne, lapte, branza, smantana, viscere (ficat, rinichi), peste (cod), ulei de peste.
Niacina: produse lactate, carne de pasare, peste si preparate din peste, oua, legume, nuci, cereale imbogatite cu B3.
Acidul pantotenic si biotina: oua, peste, lactate, cereale integrale, legume, drojdie, broccoli si alte legume din aceasta familie: varza, salata.
Tiamina: cereale, paste, paine neagra si intermediara, preparate din carne de porc, fasole uscata, mazare, peste, soia, produse lactate, fructe (mai ales banane), drojdie de bere.
Vitamina B2: cereale pentru micul dejun, paste, branzeturi, lactate fortificate, sucuri de fructe, bauturi energizante.
Vitamina B12: carne, in special viscere (ficat), produse de origine animala (oua, lapte, carne de pasare si peste).
Vitamina B6: vegetale, in special avocado, nuci, drojdie, fasole verde, produse animale- carne de pui, peste si ficat.
Vitamina C: citrice (in stare bruta, dar si in sucuri, desi mai putin), capsuni, rosii, broccoli, napi, ceapa verde, cartofi. Principala sursa este reprezentata de fructe si legume, continutul vitaminic al acestora depinzand in functie de specie si de partea consumata (frunze, radacina, tubercul).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Organismul poate supravietui pentru un timp fara vitamine, desi deficitul prelungit de vitamine poate duce la boli, de obicei dureroase si potential fatale.