Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: FAINA GRAHAM
Descriere:
-
Faina integrala contine toate componentele bobului de grau.
Comparativ cu faina alba, faina integrala contine:
-
cu 400 % mai multe vitamine ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E ) si minerale ( Fe si Zn )
-
cu 500 % mai multe fibre.
Faina integrala are un aport nutritiv complex: minerale (magneziu, fosfor, potasiu), fibre, aminoacizi si vitamine (gama B, vitamina E) si prezinta un raport echilibrat intre elementele plastice: proteine, glucide si lipide.
-
Faina integrala reduce riscul de boli cardiace prin scaderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sangelui.
-
Produsele din faina integrala au un continut mai scazut in calorii decat produsele din faina alba si ajuta la reglarea zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat.
-
Faina integrala are in componenta fibre alimentare care joaca un rol important in prevenirea cancerului, in special a cancerului de colon si a hemoroizilor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Consumul de faina de grau integral nu este restrictionat in acest moment. Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor natural
Descriere:
- ingredient folosit pe post de inlocuitor al zaharului
Este bogat in aminoacizi dat contine si vitramine si minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K.
Este folosit la indulcirea deserturilor si a bauturilor (cafea, ceai, suc).
Valori nutritionale la 100g sirop de curmale (valori medii):
Valoare energetica: 1609kJ/378kcal;
Grasimi: 0 g
Glucide: 93 g, din care zaharuri: 93 g
Fibre: 0,5 g
Proteine: 1,4 g
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Curmalele contin, in general, o cantitate mare de zahar, astfel ca siropul de curmale nu este recomandat a fi consumat in cantitati mari de catre persoanele care sufera de diabet sau care doresc sa slabeasca.
Citeste mai mult
Descriere:
Secara (Secale cereale) apartine grupei cerealelor, existand doua varietati de secara: de vara si de iarna.
Painea de secara este mai densa decat cea facuta din faina de grau.
Faina de secara contine:
-
Vitamine: niacina, vitamina E, tiamina si piridoxina, alfa tocoferol
-
Minerale: fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu
100 g de faina de secara contin:
-
Calorii: 354
-
Grasimi: 1.8 g
-
Carbohidrati: 77.5 g
-
Proteine:9.4 g
Beneficii:
-
Stimuleaza secretia de insulina
-
Reduce nivelul colesterolului.
-
Ajuta in dietele de slabire.
-
Scade sansele femeilor de a face pietre la fiere.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Este recomandat consumul moderat deoarece acest ingredient este hipercaloric.
Citeste mai mult
Descriere:
Uleiul de cocos contine peste 90% grasimi saturate. Datorita prezenteti acidului lauric, acest ulei este benefic pentru organism. Este unicul tip de ulei vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu care provoaca reactii pozitive pentru organism.
Hidrogenarea uleiului de cocos (adaugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grasimi) are ca scop prelungirea duratei de viata a produsului, impiedica oxidarea si transformarea consistentei grasimilor in stare solida.
Proprietati:
-
antimicrobiene
-
antibacteriene
-
antifungice.
Desi este sarac in vitamine si minerale, in uleiul de cocos se regasesc totusi vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.
Beneficii:
-
normalizeaza zaharul din sange
-
ajuta la cresterea colesterolului bun (HDL)
-
creste energia
-
minimalizeaza stresul
-
lupta impotriva virusurilor, ciupercilor si a multor bacterii
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de ulei de de cocos poate cauza:
Consumul de ulei de cocos nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Coacazele negre fac parte din categoria fructelor de padure.
Principala componenta a coacazelor negre este retinolul, apoi vitamina E, vitamina C si rutin. Contine si vitamina A, vitaminele B1, B2, B5, B6.
Coacazele negre deshidratate se obtin prin uscarea coacazelor negre proaspete, fie natural, fie cu ajutorul unui deshidrator sau al cuptorului.
Reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine si fibre, ideale pentru consum ca atare sau in diverse preparate.
Valorile nutritionale pentru 100 g de coacaze negre deshidratate sunt aproximative si pot varia in functie de metoda de deshidratare si daca au zahar adaugat:
Calorii: 250-300 kcal
Carbohidrati: 60-75 g
Zaharuri: 50-65 g (mai mare daca sunt indulcite)
Proteine: 2-4 g
Grasimi: 0.5-1 g
Fibre: 5-10 g
Calciu: 30-50 mg
Magneziu: 20-40 mg
Potasiu: 300-400 mg
Fier: 1-2 mg
Vitamina C: 2-5 mg (se reduce fata de fructul proaspat)
Antioxidanti: ridicati, dar mai scazuti decat in coacazele proaspete
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de coacaze negre deshidratate nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie, mai ales daca sunt indulcite suplimentar.
Citeste mai mult
Descriere:
Cuisoarele sunt folosite pentru a da aroma diverselor produse alimentare: paine, placinte, supe, chili etc.
Sunt foarte bogate in mangan, dar pe langa acesta contin si vitamina K, fibre, fier, magneziu si calciu.
In utilizarea culinara, cel mai adesea acestea sunt combinate cu scortisoara, chimenul, busuiocul si ienibaharul. Mai putin frecvent acestea sunt folosite cu anason stelat, piperul macinat si ceapa (pentru supe).
Componentul activ din cuisoare este eugenolul care are proprietati anestezice si antibacteriene. Datorita acestor proprietati, cuisoarele sunt folosite si in industria stomatologica.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Administrarea cuisoarelor este contraindicata persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui si femeilor insarcinate.
Supradozarea irita sistemul nervos central.
Citeste mai mult
Descriere:
Cardamomul este originar din padurile indiene vesnic verzi si este frecvent utilizat in bucataria Indiana.
Beneficii:
Ajuta digestia - combate greata, aciditatea, balonarea, gazele, arsurile la stomac, pierderea poftei de mancare, constipatia si multe altele.
Detoxifiaza - ajuta organismul sa elimine toxinele prin rinichi.
Este bun diuretic - ajuta la curatarea tractului urinar, vezicii urinara, rinichilor, astfel eliminand sarea, apa in exces, toxinele.
Sustine igiena orala - improspateaza respiratia, ajuta la tratrarea ulcerelor de la nivelul gurii si a infectiilor ale gurii si gatului.
Previne raceala si gripa
Anticancerigen – studiile au demonstrate ca acesta inhiba cresterea celulor canceriase si chiar ucide unele tipuri de cancer.
Normalizeaza tensiunea arteriala – fiind bogat de fibre, scade semnificativ tensiunea arteriala.
Previne formarea cheagurilor de sange
Potejeaza impotriva radicalilor liberi
Uleiul esential de cardamom inhiba cresterea virusurilor, bacteriilor, ciupercilor si a mucegaiului.
Antiinflamator – la fel ca si ghimbirul si turmericul, rudele sale, cardamomul are unele proprietati anti-inflamatorii care calmeaza durerilor si umflaturile, in special cele ale membranelor mucoase (gura si gat).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Persoanele care sufera de ulcer gastric sau duodenal nu vor consuma acest condiment decat cu acordul medicului.
Citeste mai mult
Descriere:
Anasonul stelat este fructul unui copac vesnic verde, cunoscut stiintific ca Illicum verum. Originar din sudul Chinei, anasonul stelat are o aroma lemnoasa dulce.
Este o sursa principala de acid shikimic, un compus pe baza de plante care este precursorul oseltamivirului, un medicament antiviral.
Cercetatorii sud-coreeni au descoperit ca extractul si uleiul esential de anason stelat are proprietati antifungice puternice si, in acelasi timp, este un bun agent antibacterian, studiile aratand ca extractul protejeaza impotriva a 67 tulpini de bacterii rezistente la medicamente.
Datorita substantelor nutritive pe care le continute, anasonul stelat ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejand organismal de daunele radicalilor liberi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul necontrolat de anason stelat poate duce la risc de intoxicatii si efecte secundare nocive
Citeste mai mult
Descriere:
-
planta originara din China, din familia Zingiberaceae (turmeric, cardamom si galangal).
Rizomul sau radacina este partea frecvent folosit ca un condiment. Acesta este adesea numit radacina de ghimbir, sau pur si simplu ghimbir.
Ghimbirul poate fi folosit proaspat, uscat, sub forma de praf sau sub forma unui ulei sau suc, si poate fi adaugat in produsele alimentare si cosmetice procesate.
Parfumul sau unic si aroma de ghimbir provin din uleiuri sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul.
Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte din proprietatile sale medicinale. Are efecte anti-inflamatorii si antioxidante.
Actiunile ghimbirului:
-
lupta impotriva diverselor forme de greata.
-
reduce durerile musculare
-
are efecte anti-inflamatorii, calmeaza osteoartrita
-
trateaza indigestia cronica
-
reduce semnificativ durerile menstruale
-
scade nivelul de colesterol
-
previne cancerul
-
imbunatateste functiile creierului si protejeaza impotriva bolii Alzheimer
-
lupta impotriva infectiilor
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afecţiuni renale deoarece poate agrava problemele existente.
Consumul exagerat de ghimbir poare reduce drastic nivelul de zahar din sange cauzand hipoglicemie.
Citeste mai mult
Descriere:
Planta aromatica folosita pentru condimentarea mancarii.
Sunt folosite frunzele si semintele plantei. Frunzele de coriandru au o aroma citrica, proaspata, usoara de mosc, iar semintele plantei de coriandru au un gust aromat, de nuca.
Poate inlatura problemele stomacale si intestinale usoare.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de coriandru in mancare poate duce la dureri abdominale.
Consumul de coriandru nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Sucul de lamaie contine aproximativ 5%-6% (aproximativ 0,3 M) de acid citric, care ii da un gust acru si un pH de 2-3.
Pe langa vitamina C, lamaia contine si vitaminele A, E, K si mineralele fier, cupru, potasiu, magneziu.
Sucul de lamaie este bogat in bioflavonoide (antioxidanti) numite rutine, care intaresc peretii venelor si ai capilarelor si reduc durerea.
Actiuni:
-
vindeca acneea
-
scade febra
-
vindeca raceala si gripa
-
elimina eczemele
-
calmeaza hipertensiunea
-
trateaza varicele
-
trateaza indigestia si arsurile stomacale
Un bun remediu pentru slabit este consumul de suc proaspat de lamaie cu apa calda pe stomacul gol dimineata.
Un pahar cu suc de lamaie contine nu mai mult de 25 de calorii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Sucul de lamaie este contraidicat persoanelor care sufera de gastrita sau ulcer gastroduodenal.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.