Carnati cabanos - preparat din carne fiert si dublu afumat, in membrana artificiala comestibila.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
In stare naturala, carnea de porc este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine.
Contine:
-
vitamine (vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina)
-
minerale (fier, magneziu,fosfor, potasiu si zinc)
Valori nutritive 100 de grame:
-
Energie 1,013 kJ (242 kcal)
-
Grasimi 13.92 g
-
Gr. saturate 5.230 g
-
Gr. monounsaturate 6.190 g
-
Gr. polisaturate 1.200 g
-
Proteine 27.32 g
-
Acid aspartic 2.512 g
-
Acidul glutamic 4.215 g
-
Apa 57.87 g
-
Vitamina A 2 μg (0%)
-
Vitamina B6 0.464 mg (36%)
-
Vitamina B12 0.70 μg (29%)
-
Vitamina C 0.6 mg (1%)
-
Calciu 19 mg (2%)
-
Fier 0.87 mg (7%)
-
Magnesiu 28 mg (8%
-
Fosfor 246 mg (35%)
-
Potasiu 423 mg (9%)
-
Sodiu 62 mg (3%)
-
Zinc 2.39 mg (24%)
Cantitatea de grasime din carnea de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet, ceafa, pulpa etc).
Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate.
De asemenea, contine acid linoleic conjugat care este un bun aliat al organismului impotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente, de exemplu trichinela si taenia solium.
Trichinela - un vierme minuscul ce traieste in muschiul porcului - poate provoca - la om, prin consumul carnii de porc - o boala parazitara denumita Trichineloza.
Semne si simptome:
-
Majoritatea infectiilor cu trichineloza sunt asimptomatice si nu prezinta complicatii, dar eixista si infectii grave care pot reprezenta un pericol pentru sanatate.
Principalele simptome sunt:
-
diaree, greata (in primele zile de la infectare)
-
dureri abdominale
-
dureri de cap, febra, tuse, lacrimare, dureri musculare (in momentul in care viermii migreaza in organism)
Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de patrunderea viermilor in sistemul nervos central, unde, desi nu pot supravietui, pot provoca deficite neurologice importante sau chiar deces.
Taenia solium, o specie de viermi plati care patrund in organism odata cu ingerarea unei carni nepreparate sau insuficient preparate termic. Acesti viermi provoaca o boala parazitara denumita Teniaza.
Principalele simptome ale acestei boli sunt:
-
dureri abdominale difuze
-
lipsa apetitului alimentar
-
scaderea in greutate
-
migrena persistenta
-
greata, varsaturi
Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Citeste mai mult
Descriere:
Strat de grasime intre pielea si carnea porcului; parte, bucata din aceasta grasime, conservata si preparata ca aliment (cu adaos de sare ori de boia sau afumata) sau care se topeste, devenind untura.
Aceasta grasime este asezata pe burta animalului sau pe spatele acestuia.
Din slanina se prepara kaizerul.
100 de grame de slanina contin:
-
458 kcal.
-
Grasimi: 45 grame.
-
Proteine: 11.6 grame.
-
Glucide: 0.7 g
Persoanelor care sufera de hipovitaminoza F (organismul nu e capabil sa transforme acizii Omega 6 in acid arahidonic) li se recomanda consumul de slanina.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Efecte adverse negative:
-
Ridica nivelul colesterolului si a trigliceridelor din corp.
-
Are un continut ridicat de grasimi saturate si de sodiu.
Citeste mai mult
Sinonime: CARNE DE BOVINA
Descriere:
Carnea de vita slaba contine o cantitate mare de creatina, substanta care influenteaza cresterea masei musculare, ofera forta si energie.
Contine:
-
Proteine
-
Minerale (fier, zinc)
-
Vitamine din grupul B
-
Acid linoleic conjugat (arde grasimile si impiedica depunerea acestora pe abdomen si coapse; previne aparitia cancerului si inhiba dezvoltarea tumorilor)
De asemenea, contine o cantitate foarte mica de grasime 5%. Mai mult, contine cel mai slab continut de grasimi saturate si colesterol. Totusi, exista si carne de vita grasa, cum ar fi cotletul.
Conform nutritionistilor de la Universitatea din Aberdeen, deficitul de zinc este vinovat de problemele de fertilitate. "Deficitul de zinc provoaca numeroase probleme de sanatate, atat probleme la nivelul sistemului imunitar cat si de fertilitate. Poate chiar favoriza aparitia bolilor de inima," declara prof. dr. John Beattie. 200 g de carne de vita poate asigura necesarul zilnic de zinc.
Ficatul de vita este un fortifiant al functiei hepatice, contribuind si la tratarea glaucomului.
-
Ratia zilnica recomandata: 100-200g/pers.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Carnea de vita nu contine fibre, de aceea un regim bogat in carne poate duce la constipatie.
Consumul in exces poate duce la:
-
Crestere in greutate
-
Cancer digestive
Citeste mai mult
Sinonime: HIDROLIZAT PROTEIC; PROTEINA COLAGENICA
Descriere:
-
Piele de porc parlita sau oparita și curațata de par pentru a deveni comestibila.
100 gr de sorici contine:
-
Calorii: 563
-
Proteine: 63.4 g
-
Lipide: 35.4 g
Este o proteina cu valoarea biologica foarte scazuta, nu hraneste si aproape ca este digerata foarte greu.
Poate fi gasit sub denumirea de hidrolizat proteic sau proteina colagenica.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Soriciul este, practic, un colagen care dupa ce este ingerat se tranforma in acid uric. Un nivel prea mare de acid uric poate duce la atacuri de guta si la alte probleme de sanatate:
-
pietre la rinichi
-
hipertensiune
-
afectiuni cardiace.
Consumul excesiv de sorici poate :
-
creste colesterolul
-
provoca guta
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Carbonat de calciu – gmp
-
Silicat de calciu – gmp
-
Ferocianuri - 14 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - gmp
-
Oxid de magneziu – gmp
-
Silicat sintetic de magneziu – gmp
-
Fosfati - 8800 mg/kg
-
Polisorbati - 10 mg/kg
-
Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
-
Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
-
„Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
-
Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
-
Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
-
Carbonat de calciu (E 170)
-
Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
-
Ferocianuri (E 535-538)
-
Carbonați de sodiu (E 500)
-
Carbonați de magneziu (E 504)
-
Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
-
Oxid de magneziu (E 530)
-
Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sare poate cauza:
-
Hipertensiune arteriala
-
Pietre la rinichi
-
Boli cardiovasculare
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.
Citeste mai mult
Descriere:
Sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.
Iodul este un oligoelement esential pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Sarea iodata lupta impotriva:
-
tulburarilor de memorie
-
scaderii capacitatii de concentrare
-
stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni
Cantitatea de iod in sare in Romania, stipulata prin HG nr 1904/2006, este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu.
Se recomanda consumul a:
-
100 mcg de sare iodata pe zi in cazul copiilor
-
150 mcg/zi in cazul adultilor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Studiile au aratat ca dupa 4 ani de functionare a Hotararii de Guvern nr 1904/2006, numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006. Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006.
Citeste mai mult
Descriere:
Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pentru buna functionare a corpului uman.
Proteina din soia este o proteina completa.
-
Este foarte digerabila
-
Nu are efect diuretic
-
Nu suprasolicita rinichiul
-
Este anti-alergizanta
Food and Drug Administration (FDA) a declarat ca proteinele din soia pot sa scada nivelul colesterolului plasmatic cu 3 pana la 8 procente.
American Heart Association (AHA) a declarat ca alimentele cu soia sunt benefice pentru aparatul cardiovascular datorita continutului crescut de grasimi polinesaturate, fibre, vitamine, minerale si continutului scazut de grasimi saturate.
Proteina din soia este folosita si la obtinerea potentiatorilor de aroma (glutamatul).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Consumul excesiv de soia poate conduce la alterarea sintezei hormonilor. Cauza: soia contine fitochimicali si fitoestrogeni cu efecte benefice pentru femeile aflate la menopauza, dar mai putin benefice pentru celelalte.
Citeste mai mult
Descriere:
Ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel).
Condimente – provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).
Produse de asezonare – amestecuri de ierburi si condimente ce contin sare si uneori usturoi, ce ofera savoare mancarii.
Caracteristici nutritionale:
-
Calorii (per lingura): piper negru – 5; busuioc uscat – 2; scortisoara – 6; pudra de usturoi – 9; oregano – 3; pudra chili – 6
Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Polisorbati - 2000 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
-
Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
-
Celuloză (E 460)
-
Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași (E 470a)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de condimente poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
-
Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
-
Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: PIROFOSFAT DE SODIU, PIROFOSFATI DE SODIU, DIFOSFAT DE SODIU
Functii: regulator de aciditate, emulsifiant, umectant, agent de crestere, stabiliator, agent de ingrosare.
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, difosfatul disodic se regaseste sub denumirea E 450 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, emulsifiant, umectant, agent de crestere, stabiliator, agent de ingrosare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar in concentratiile sub denumirea E 450 – Difosfati.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de difosfati poate cauza:
-
demineralizarea oaselor
-
osteoporoza
-
dezechilibru la nivelul proceselor metabolice
-
probleme la nivel digestiv
Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp pentru toti fosfatii.
Citeste mai mult
Sinonime: E250; AZOTIT DE SODIU
Functii: Conservant artificial, colorant
Descriere:
Prezentare: pulbere alba
Are rolul de:
-
conservant impotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne
-
colorant - intensifica culoarea roz a produselor din carne
-
inhibator al oxidarii lipidelor, proces ce duce la rancezirea acestora.
E250 este interzis in Norvegia, Suedia, Germania si Canada.
Nitritii se gasesc in alimentele procesate (carnati, parizer, salam, carne afumata) si in anumite tipuri de cosmetice, bere si in tutun.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Potrivit legislatiei europene, nitritul de sodiu poate fi introdus in alimente doar in amestec cu sarea de bucatarie iar concentratia maxima admisa este de 0.06%.
Efecte adverse negative:
-
Poate produce cancer in urma interactiunii cu proteinele din alimente, reactie ce duce la formarea nitrozaminelor (substante posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formata, producatorii din industria alimentara adauga in produse vitamina C (acid ascorbic) si vitamina E (tocoferol).
-
In concentratie mare poate reactiona cu hemoglobina.
Nu este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.