de Elena-Alina Constantinescu 24 Iul 2014
Tags:
O dieta nesanatoasa poate creste nivelul de colesterol rau in organism. Dar sa-ti dam si o veste buna: exista anumite alimente care reduc nivelul de colesterol, prevenind astfel oxidarea celulelor.
Pentru scaderea nivelului de colesterol, medicii recomanda sa ne indreptam atentia catre alimentele sanatoase, cum ar fi migdalele, portocalele, uleiul de masline, afinele, rosiile.
Migdale
Atunci cand vine vorba de scaderea colesterolului, migdalele sunt un ajutor de nadejde. In primul rand, sunt bogate in grasimi nesaturate care ajuta la cresterea colesterolului bun HDL, in timp ce scade colesterolul "rau", nesanatos, LDL.
In al doilea rand, aceste grasimi sanatoase previn oxidarea colesterolului LDL in vasele de sange. Daca colesterolul LDL oxideaza sunt afectate arterele si vasele de sange. Prin oxidare trebuie sa se inteleaga procesul prin care oxigenul ataca nivelul de colesterol depus pe peretii arterelor. In urma acestui proces peretii arterelor devin mai putin flexibili si va fi greu sa mai pompeze sange in organism, acesta fiind inceputul unor serioase afectiuni cardiovasculare.
Consumate frecvent, migdalele protejeaza organismul, prevenind oxidarea celulelor.
Totodata, nu uita ca migdalele contin calorii, prin urmare poti consuma zilnic aproximativ 8-9 migdale.
Portocale
Sucul de portocale contine fitosteroli care ajuta la fortifierea organismului. Aceste substante se mai gasesc in lapte de soia si branza.
Ulei de masline
Bogat in antioxidanti si grasimi mononesaturate benefice pentru inima, uleiul de masline reduce nivelul de colesterol "rau" LDL si creste colesterolul "bun", HDL. Trebuie sa adaugam ca este bogat in fenoli care previn formarea cheagurilor de sange. Nu uita sa il adaugi la prepararea salatelor.
Sparanghel
Sparanghelul gatit la abur este un alt aliment recomandat pentru reducerea colesterolului. Alte alimente benefice pentru sanatate, care se pot gati la abur: sfecla, gulii, morcovi, fasole verde, conopida. Cercetatorii spun ca daca sunt gatite in acest fel, legumele stimuleaza ficatul si vezica biliara si cresc productia de bila - care este importanta pentru o digestie buna. Acest lucru se traduce printr-un nivel scazut de colesterol rau un sange.
Fulgi de ovaz
Incepe ziua cu un bol de lapte cu fulgi de ovaz. Dintre toate cerealele integrale, ovazul este cea mai buna sursa de fibre solubile care previn absorbtia colesterolului in fluxul sanguin.
Afine
Super-alimente, afinele sunt foarte nutritive. De ce este bine sa le consumi? Pentru ca ele mentin arterele sanatoase si preven infundarea acestora. Cercetatorii spun ca fructele de padure proaspete sau congelate sprijina functia hepatica.
Rosii
Include in dieta ta rosiile deoarece sunt bogate in licopen.
Licopenul din rosii inhiba productia de colesterol "rau" si in acelasi timp contribuie la desfundarea arterelor.
Avocado
Acest aliment nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie. De ce? Pentru ca este plin de grasimi mononesaturate ideale pentru o inima sanatoasa, ajutand la cresterea colesterolului "bun" si a nivelului de trigliceride.
Vei iubi acest fruct deoarece are o textura cremoasa.
Ciocolata neagra
Nu in ultimul rand, ciocolata neagra ofera numeroase beneficii. Este bogata in flavonoide, antioxidanti care ajuta la scaderea colesterolului. Mai are in compozitie acid oleic si grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline. Este suficient sa mananci zilnic o patratica de ciocolata. Si nu uita sa verifici eticheta: trebuie sa aibe cel putin 70% cacao.
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]