Ce este Aflatoxina?
de Laura Voica 11 Apr 2014
Tags: aflatoxina toxicitate aflatoxina
Aflatoxina este un tip de micotoxina produsa de mucegaiurile Aspergillus. Aflatoxina este probabil cea mai cunoscuta si cea mai cercetata micotoxina. Acest lucru se datoreaza faptului ca aflatoxinele sunt foarte toxice si cancerigene.
Simptomele aflatoxinei
Cat de rau este afectata o persoana de aflatoxina depinde de mai multe lucruri, cum ar fi varsta persoanei, sexul, nivelul de expunere, durata expunerii, sanatate, sistemul imunitar, dieta si factori de mediu.
Exista doua moduri principale in care oamenii sunt expusi de obicei la aflatoxine. Primul este atunci cand cineva ingera o cantitate mare de aflatoxine intr-un timp foarte scurt. Acest lucru poate provoca:
-
leziuni hepatice
-
cancer la ficat
-
debilitate mintala
-
durere abdominala
-
varsaturi
-
convulsii
-
edem
-
edemul pulmonar
-
hemoragie
-
perturbarea digestiei, absorbtiei sau a metabolismului
-
coma
-
moarte
Un alt mod in care oamenii sufera intoxicatii cu aflatoxina este de a ingera cantitati mici de aflatoxine pe o perioada lunga de timp. Acest lucru s-ar putea intampla daca dieta unei persoane contine o cantitate mica de aflatoxine, de exemplu.
Toxicitatea aflatoxinei
Aflatoxina este toxica pentru oameni si chiar mai toxica pentru animale. De asemenea, aceasta provoaca cancer la om si animale. Se crede ca un consum ridicat de legume cum ar fi morcovi si telina reduce efectele cancerigene ale aflatoxinei.
Intoxicatiile cu aflatoxina
Termenul tehnic pentru otravirea cu aflatoxina este aflatoxicoza. Acest lucru se intampla, de obicei, de la consumul de alimente contaminate cu aflatoxina.
Aflatoxicoza nu este contagioasa si medicamentele si antibioticele prea putin ajuta. Aflatoxicoza dauneaza ficatului mai mult decat oricarui alt organ. Aflatoxina afecteaza, de asemenea, sistemul imunitar.
Tipuri de aflatoxina
Exista trei tipuri principale de aflatoxina:
- Aflatoxine B: Acest grup include aflatoxinele B1 si B2. Aflatoxina B1 este cea mai frecventa precum si cele mai toxice si cancerigene.
- Aflatoxine G: Acest grup include G1 si aflatoxina G2
- Aflatoxine M: Acest grup include aflatoxine M1 si M2. Aceste aflatoxinele sunt produse metabolice care se gasesc in urina si laptele produs de animale care au fost hranite cu aflatoxine.
Aspergillus si productia de aflatoxina
Aflatoxinele sunt produse de speciile Aspergillus. Mucegaiurile Aspergillus cresc mai ales pe culturi, cum ar fi cerealele si nucile. In conditii adecvate, Aspergillus creste de multe ori pe cereale inainte de a fi recoltate. Dar poate creste, de asemenea, si dupa recolta cerealelor, daca acestea sunt depozitate in conditii umede.
Aspergillus creste, de asemenea, in sol, fan si in vegetatia in descompunere. Cele mai bune conditii pentru dezvolarea mucegaiului Aspergillus pe materiale organice este atunci cand temperatura este calda si iar materialul are un nivel ridicat de umiditate ( 7 % sau mai mult ).
Aflatoxina in alimentatie
Organizatia Americana de Agricultura si Alimentatie estimeaza ca 25 % din culturile alimentare din lume sunt afectate de micotoxine. Dintre aceste micotoxine, aflatoxinele reprezinta cea mai mare problema.
Porumbul, semintele de bumbac si arahidele sunt culturile cele mai expuse riscului de a fi contaminate cu aflatoxine. Aspergillus, de asemenea, se dezvolta de obicei pe fasole, orez, nuci si grau.
In cazul in care furajele animalele sunt contaminate cu aflatoxine, atunci micotoxinele pot ajunge in lapte, oua si carne.
Nivelurile aflatoxinelor in alimentatie
Aflatoxine se gasesc peste tot in lume. Cu toate acestea reprezinta o problema majora in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare decat sunt in tarile dezvoltate.
Tarile dezvoltate interzic nivelurile ridicate de aflatoxina din alimente. De exemplu, Statele Unite ale Americii limiteaza nivelul de aflatoxine la sub 20 de parti pe miliard in alimente si precizeaza ca aflatoxinele M trebuie sa fie sub 0,5 parti pe miliard, in lapte.
Procese chimice sunt folosite pentru a elimina aflatoxinele in produsele alimentare, cum ar fi nuci, porumb, cereale si lapte. Totusi cele mai multe alimente contin cantitati foarte mici de aflatoxine. Desi nivelurile de aflatoxine sunt de obicei mult sub limitele de siguranta, exista tot mai multe temeri cu privire la efectele asupra sanatatii ale consumului de aflatoxine in cantitati mici pe termen lung.
Nota articol: 4 din 5 (6 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 19 Ian 2021
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021
Infarctul miocardic face parte din categoria problemelor de sanatate cu potential letal, necesitand interventie medicala inaintea sau imediat dupa ce are loc. Cunoscut si sub denumirea de atac de cord, infarctul se produce atunci cand muschiul inimii – miocardul – nu mai primeste sange suficient prin intermediul arterelor coronare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca este determinata genetic si ca anumite grupe ale populatiei sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 18 Dec 2020
Foarte multi factori din prezent determina deteriorarea rapida a dintilor. Obiceiurile daunatoare, precum desfacerea cu dintii a recipientelor sau fumatul, dar si consumul anumitor alimente pot afecta stabilitatea danturii. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 03 Dec 2020
Sevrajul nicotinic este numit si ca boala de DSM-IV, reprezentand totalitatea simptomelor pe care le resimte organismul dupa ce ne-am lasat de fumat. [detalii]