de Elena-Alina Constantinescu 05 Feb 2016
Tags:
APC a realizat un studiu care a demonstrat ca servetelele umede din comert sunt periculoase pentru sanatatea celor mici. Acestea contin multe substante alergene, parabeni si conservanti care provoaca iritatii ale pielii.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor romani a analizat etichetele a 80 tipuri de servetele umede pentru bebelusi/copii din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si afirmatiilor. S-a descoperit ca servetelele umede de pe piata contin urmatoarele substante:
- 85% dintre produsele analizate contin glicerina; glicerolul are un nivel foarte redus de toxicitate cand este folosit si ca aditiv alimentar.
- 76% dintre produsele analizate contin polietilen glicol; acest compus are o toxicitate redusa si este folosit pe scara larga in scop comercial, industrial, chimic, medical etc.
- 68% dintre produsele analizate contin parfum; este recomandata precautie in utilizare, in special in privinta copiilor mici.
- 65% dintre produsele analizate contin acid citric; desi, in principiu, nu este nociv si este bun pentru sanatate, in unele situatii poate crea inrosirea pielii.
- 64% dintre produsele analizate contin fenoxietanol; poate fi toxic pentru bebelusi atunci cand este ingerat, conform unui avertisment emis de FDA din SUA.
- 56% dintre produsele analizate contin propilen glicol; este un compus cu toxicitate foarte scazuta.
- 25% dintre produsele analizate contin Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI); acesta este un alergen si poate provoca reactii alergice.
- 20% dintre produsele analizate contin acid benzoic; acesta este relativ non-toxic. Este permis in anumite compozitii ca si conservant
- 14% dintre produsele analizate contin parabeni; unele studii au aratat ca acestia pot avea efect negativ asupra sanatatii copiilor.
- 11% dintre produsele analizate contin 2-bromo-2-nitro-1.3-propanediol / 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol; este un conservant periculos pentru cei mici.
- 7,5% dintre produsele analizate contin acetylated lanolin alcohol; poate provoca unele reactii alergice.
- 6% dintre produsele analizate contin alcool benzilic; este toxic pentru piele, ochi
- 4% dintre produsele analizate contin paraffinum liquidum; nu este considerat a fi un produs nociv, doar ca nu lasa pielea sa respire si acest lucru, in conjunctie cu alti factori, poate provoca infectii bacteriene.
- 4% dintre produsele analizate contin disodium EDTA; potential citotoxic si genotoxic in unele teste pe animale
- 2,5% dintre produsele analizate contin bis-peg/ppg-16/16 dimeticone; exista suspiciuni ca poate fi cancerigen, dar nu exista informatii concludente.
- 2,5% dintre produsele analizate contin Simeticona; poate provoca diaree usoara, regurgitare sau stari de voma la ingerarea unor produse care contin acesta substanta, iar unele teste afirma ca poate provoca malformatii in timpul sarcinii.
Presedintele APC a mai avertizat asupra faptului ca aceste servetele au pH acid (5.5), creand dezechilibre la nivelul organismului, din cauza ca pH-ul pielii bebelusului este de 6.7-7.
In concluzie, pentru toaleta bebelusilor specialistii recomanda folosirea apei cu sapun sau a servetelelor umede homemade.
Sursa: apc-romania.ro
Foto: www.dobmeierjanitorialsupplies.com
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]