de Elena-Alina Constantinescu 24 Nov 2015
Tags:
Un studiu recent arata ca 90% dintre romani considera ca dieta dezechilibrata si stresul sunt principalele cauze ale bolilor gastrointestinale.
In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, iar la nivel european, aproximativ 3 milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale.
Studiul "Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale", realizat pe un esantion de peste 3.000 de respondenti, releva faptul ca principalul factor care poate afecta sanatatea aparatului digestiv este dieta dezechilibrata, aceasta fiind urmata de nivelul de stres (peste 80% din intervievati), dar si de medicamente precum antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.
"Printre simptomele asociate de intervievati cu problemele gastrointestinale se numara durerile si crampele abdominale (8 din 10 romani), scaunele cu sange (7 din 10 romani), diareea (6 din 10 romani), anemia si starea de oboseala (de catre 5 din 10 romani), nevoia urgenta de a merge la toaleta (3 din 10 romani) sau febra (3 din 10 romani)", arata studiul.
94% dintre respondenti considera ca o boala care afecteaza sistemul gastrointestinal este grava, 68% sunt constienti ca o boala cronica necesita tratament toata viata si peste 78% cred ca o astfel de situatie grea, care ar aduce constrangeri pentru viata de zi cu zi.
Statisticile mai arata ca doar 10% dintre respondenti si-ar schimba stilul de viata si obiceiurile alimentare daca simptomele persista.
Daca medicul le-ar recomanda sa urmeze un tratament toata viata, 6 din 10 romani considera ca ar urma toate indicatiile oferite, in timp ce 3 din 10 au declarat ca s-ar abate de la tratament, daca s-ar simti mai bine.
Principalele dificultati pe care le intampina pacientii cu boli gastrointestinale cronice sunt lipsa accesului la servicii medicale de calitate (33%) si accesul scazut la metode de diagnosticare eficiente (33%).
Foto: www.moretohealthy.com
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]