de Elena-Alina Constantinescu 14 Aug 2014
Tags:
In urma unui comunicat de presa, Ministerul Sanatatii ne recomanda sa tinem cont de sfaturile medicilor si sa evitam expunerea prelungita la soare intre orele 11:00-18:00. Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere, imbracaminte deschisa la culoare, din fibre naturale.
Cu totii stim ca hidratarea este esentiala pe timp de canicula. In lipsa unei hidratari corespunzatoare se dezechilibreaza organismul, apare senzatia de picioare grele si starea generala de rau. Pentru a trece cu bine peste disconfortul creat de canicula, autoritatile locale recomanda populatiei consumul de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, noteaza Agerpres.
In cursul zilei, un om pierde intre 2 si 2,5 litri de apa prin transpiratie, necesitatile fiziologice si respiratie. Stiind ca hidratarea este un element fundamental al starii de bine, expertii apreciaza ca necesarul de apa pentru un adult este de cel putin 1,5 litri.
De asemenea, medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Pepenele rosu sau galben, prunele, caisele, piersicile, castravetii, rosiile nu ar trebui sa lipseasca din cosul de cumparaturi. Pe lista mai figureaza iaurturile degresate (contin apa in intre 80-90%).
Atentie, inghetata, atat de tentanta pe caldura, nu exceleaza in privinta hidratarii.
In zilele cu temperaturi foarte ridicate se va evita consumul de carne grasa si alimente procesate deoarece organismul depune un efort suplimentar pentru a le digera.
Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice si, implicit, favorizeaza deshidratarea.
Angajatorii trebuie sa reduca activitatile in aer liber in zilele caniculare, sa le asigure salariatilor cate doi-patru litri de apa de baut pe zi si echipament de protectie, precum si sa alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite, atentioneaza Ministerul Sanatatii.
Nu in ultimul rand, este foarte important ca persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul pentru a afla daca medicamentele pe care le administreaza nu au contraindicatii in zilele caniculare.
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]
Infarctul miocardic face parte din categoria problemelor de sanatate cu potential letal, necesitand interventie medicala inaintea sau imediat dupa ce are loc. Cunoscut si sub denumirea de atac de cord, infarctul se produce atunci cand muschiul inimii – miocardul – nu mai primeste sange suficient prin intermediul arterelor coronare. [detalii]
Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca este determinata genetic si ca anumite grupe ale populatiei sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. [detalii]
Foarte multi factori din prezent determina deteriorarea rapida a dintilor. Obiceiurile daunatoare, precum desfacerea cu dintii a recipientelor sau fumatul, dar si consumul anumitor alimente pot afecta stabilitatea danturii. [detalii]
Sevrajul nicotinic este numit si ca boala de DSM-IV, reprezentand totalitatea simptomelor pe care le resimte organismul dupa ce ne-am lasat de fumat. [detalii]