de Alege Sanatos 23 Nov 2015
Tags:
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat la conferinta de presa cu tema "Antibioticele - utilizarea in exces si rezistenta, impact major asupra sanatatii publice" ca in viitor, o serie de boli si afectiuni nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice.
Datele unui raport emis de catre Comisia Europeana arata ca aproximativ 20% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara prescriptie medicala, asta in timp ce media europeana este de doar 3%.
Administrarea tot mai frecventa a antibioticelor a favorizat aparitia unor specii de bacterii rezistente si, prin urmare, a unor infectii mult mai greu de tratat.
Descoperirea unor noi medicamente care sa le tina piept acestor bacterii se dovedeste a fi din ce in ce mai dificila si mai costisitoare.
Printre factorii care contribuie la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice se numara: utilizarea lor in exces, tratamentul incomplet,igiena precara, etc.
Specialistii atrag atentia ca exista trei bacterii in cazul carora rezistenta la antibiotice creste rapid. Este vorba despre acinetobacter baumannii, pseudomonas aeruginosa si stafilococul auriu meticilino-rezistent.
"In viitor, probabil o serie intreaga de patologii nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice. Ma refer aici in special la persoanele care sunt transplantate, care au afectiuni la care imunitatea scade, de exemplu, cei supusi unor tratamente de chimio sau radioterapie; pacienti oncologici, dar si cei infectati HIV sau persoane cu alte patologii care determina o imunodepresie. Toate aceste persoane pot face probabil in viitor infectii cu acesti germeni, pe care noi ii consideram de multe ori ca fiind germeni care produc infectii asociate ingrijirilor medicale si la care tratamentul nu va mai fi posibil. (...), a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Seful biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, Victor Olsavszky, a remarcat ca la nivel mondial problema rezistentei la antibiotice ia amploare.
Iata cateva sfaturi utile legate de administrarea corecta a antibioticelor:
- luati antibiotice doar la prescriptia unui medic;
- respectati intocmai tratamentul recomandat de medic;
- niciodata sa nu folositi antibiotice ramase din prescriptii anterioare.
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Rezistenta la antibiotice, o problema de sanatate publica in Romania"
Spune-ne opinia ta despre
"Rezistenta la antibiotice, o problema de sanatate publica in Romania"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa faci cand te simti coplesit emotional. Sfaturi simple
Uneori, fie din cauza presiunii sociale, fie in urma unor esecuri pe plan sentimental, profesional sau din diverse alte motive, ne simtim incarcati si coplesiti emotional. [detalii]
4 cauze frecvente ale durerilor de stomac
Durerea de stomac este o problema frecvent intalnita si destul de neplacuta. Cauzele pot fi multiple, iar identificarea lor este esentiala pentru a lua masurile corecte de tratament. [detalii]
Alimente interzise in dieta fara gluten. Scurta lista
Intoleranta la gluten apare atunci cand sistemul digestiv nu poate procesa corect glutenul, o proteina prezenta in grau, secara, orz si altele. [detalii]
Cum sa scapi de aftele bucale in mod natural
Aftele bucale sunt mici leziuni care apar in zona bucala, adica se manifesta atat pe gingii, pe limba, in cerul gurii sau chiar pe interiorul obrajilor. [detalii]
TOP 3 categorii de alimente nepotrivite pentru sistemul digestiv
Un rol foarte important in organism este jucat de sistemul digestiv. Cu cat alimentele pe care le ingeram sunt mai sanatoase, cu atat vor fi mai usor de digerat, iar nutrientii mai rapid asimilati. [detalii]