de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2014
Tags:
Rezistenta la antibiotice devine o amenintare pentru sanatate romanilor, in contextul in care exista in prezent numeroase persoane care le folosesc incorect.
Cresterea rezistentei la antibiotice este considerata o problema de sanatate publica.
Peste 34% dintre pacientii romani care urmeaza un tratament cu antibiotice uita sa ia cel putin o doza pe parcursul terapiei, doar 32,6% respecta cu strictete intervalul de administrare a dozelor, iar dupa trei zile mai mult de jumatate renunta sau nu mai respecta tratamentul.
Este important de stiut ca antibioticele sunt folosite in tratarea infectiilor bacteriene, nu a celor virale, drept urmare acestea trebuie luate exclusiv dupa prescriptia unui medic, care poate constata in urma investigatiilor despre ce afectiune este vorba.
Administrarea incorecta duce la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice, iar afectiunea poate dura mult mai mult sau pot aparea complicatii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung si adesea mult mai costisitor. In unele cazuri grave bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului.
"Comportamentul individual ii afecteaza si pe cei din jur pentru ca bacteriile rezistente la antibiotice raman in organism sau pot fi transmise si altor persoane, chiar daca acestea nu au luat nici un antibiotic. De aceea, atunci cand se primeste o prescriptie cu antibiotice de la doctor trebuie respectat cu strictete numarul de administrari prescrise, intervalul orar dintre acestea si durata tratamentului", precizeaza producatorul de medicamente Sandoz.
Se stie ca antibioticele distrug flora intestinala. De aceea, atunci cand urmati un tratament cu antibiotice este recomandat sa consumati iaurt.
O greseala frecventa o reprezinta intreruperea administrarii antibioticului odata cu disparitia simptomelor, adica mult mai devreme de terminarea celor cinci sau zece zile mentionate pe reteta. Acest gest face ca bacteria sa nu fie eradicata din organism, favorizand selectarea de tulpini rezistente, care nu vor raspunde la administrari ulterioare de antibiotic.
Totodata, eficienta lor scade daca nu se respecta orele de administrare. Aceste medicamente au rate diferite de metabolizare in organism. Administrarea lor la intervale fixe de timp (6-8-12 ore) permite mentinerea unui nivel constant de substanta in sange, eficient impotriva bacteriilor.
Ghimbirul, ceapa, usturoiul si uleiul de oregano se numara printre antibioticele naturale care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa, putand fi folosite pentru prevenirea si tratarea racelilor, virozelor si a anumitor infectii.
Surse: Agerpres, Mediafax, adevarul.ro
Sursa foto: pixabay.com
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]