AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Vaccinarea copiilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor

de Elena-Alina Constantinescu 19 Oct 2015

Tags: vaccin ministerul sanatatii medic de familie pediatru vaccinare copii boli

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vaccinarea copiilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor

Amalia Serban, Director General Adjunct, Directia Generala Asistenta Medicala si Sanatate Publica precizeaza ca cei mici trebuie sa fie vaccinati pentru a preveni imbolnavirea. Ministerul Sanatatii doreste o lege a vaccinarii asa cum exista in alte state europene.

Asociatia Pro Imunizare in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului din Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au organizat cea de-a patra editie a Forumului National STOP GRIPA, o dezbatere cu tema „Vaccinarea in Romania: act de preventie obligatoriu sau recomandat?

Profesionisti in domeniul medical, oficiali din domeniul sanatatii si reprezentanti ai societatii civile au adus in discutie necesitatea existentei unui cadru legislativ care sa reglementeze procesul de vaccinare si au prezentat pericolele ce pot aparea in lipsa unui program de vaccinare coerent. De asemenea, aflandu-ne la debutul unui nou sezon gripal, au fost prezentate recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii in ceea ce priveste virusurile circulante si compozitia vaccinului gripal, iar Ministerul Sanatatii a anuntat inceperea campaniei gratuite de vaccinare antigripala incepand cu luna octombrie, fara sa existe decalaje generate de procesul de achizitie al vaccinului.

Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinarii?

La initiativa Ministerului Sanatatii, o echipa interdiciplinara lucreaza la elaborarea unui proiect legislativ care sa reglementeze procesul de imunizare in Romania, acesta urmand sa fie facut public in luna noiembrie si apoi supus dezbaterii publice. Experti din domeniul sanatatii publice – medici de familie, pediatrii, epidemiologi – alaturi de juristi, psihologi si reprezentanti ai institutiilor publice din Romania, lucreaza la un proiect de lege prin care statul roman isi asuma responsabilitati si isi propune sa puna la dispozitia populatiei informatii corecte legate de procesul de vaccinare si vaccinuri.

“Romania are in acest moment o schema de vaccinare in concordanta cu a celorlaltor tari europene, in timp ce societatea este impartita in mai multe categorii: cei care stiu despre vaccinare si importanta ei, cei care sunt neincrezatori pentru ca nu au toate informatiile si antivaccinistii, intr-un procent mic, dar foarte vocali. Acestia din urma sunt cei care pun la indoiala drepturile oamenilor, iar in Constitutia Romaniei, statul este obligat sa asigure sanatatea populatiei. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor, “ a declarat Amalia Serban, Director General Adjunct, Directia Generala Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii.

Prin acest proiect de lege, este pentru prima data cand statul isi asuma alocarea  unui suport social, financiar si uman in cazul posibilelor reactii adverse aparute post vaccinare. Proiectul isi mai propune sa reglementeze si procedurile administrative de achizitie a vaccinurilor, in prezent acestea nepermitand crearea unui stoc de vaccin.

“Sanctiunile in cazul refuzului vaccinarii sunt inca in discutie si nu constituie esenta proiectului de lege. Ne-am propus sa oferim trei lucruri: vaccin, informatie si responsabilitate. Proiectul de lege este rezultatul unor opinii bazate pe experienta si va fi pus in dezbatere publica”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Vaccinarea - act de preventie optional sau obligatoriu?

Statisticile din ultimii ani au aratat o scadere considerabila a ratei imunizarii prin vaccinare atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor. Scaderea numarului de copii vaccinati in Romania reprezinta un semnal de alarma atat pentru specialisti, cat si pentru autoritati. Opinia comuna formulata de specialisti indica necesitatea informarii corecte si obiective a parintilor, acestia trebuind sa constientizeze si sa isi asume riscurile la care isi expun copiii.

“Ne dorim ca acest set de vaccinuri de baza, care protejeaza impotriva unor boli mortale sau invalidante,  sa fie obligatorii, cu exceptia copiilor care prezinta contraindicatii, iar asumarea din partea autoritatilor sa se manifeste pe mai multe paliere: asigurarea la timp a vaccinului, informarea corecta, responsabilizarea personalului medical, asumarea oricaror consecinte ce rezulta din administrarea vaccinului. Si vaccinul, ca si orice alt medicament, poate sa dea complicatii nedorite, insa este o situtie extrem de rara. O reactie grava  poate fi inregistrata una la un milion si nu suporta comparatie cu ce s-ar putea intampla daca un milion de copiii s-ar imbolnavi de rujeola. Am avea sute de decese”, a mentionat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Statistici - Gripa nu este o boala banala!

Conform statisticilor, Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Dr. Adriana Pistol, a atras atentia asupra cresterii incidentei cazurilor de gripa de la un an la altul, in timp ce procentul de vaccinare este in continua scadere.

Anul trecut, cele mai multe cazuri de gripa s-au inregistrat la categoria de varsta 15 - 49 de ani, respectiv 42%, reprezentand tineri activi si adulti sanatosi. 38% dintre cazurile de gripa au fost internate, acest procent fiind un indicator al severitatii bolii si al costurilor rezulte din spitalizare.

 „Virusul gripal este jucaus si nu ne lasa sa ne plictisim. Anul trecut a fost unul linistit din punctul de vedere al impactului national. Rata de acceptare a vaccinarii nu este una incurajatoare si ne va fi greu sa putem controla la un moment dat o evolutie epidemica. Rolul nostru este acela de a incuraja vaccinarea. Anul trecut au fost consemnate 4.500 de cazuri de gripa, de 3,5 ori mai multe cazuri decat in sezonul trecut, “ a declarat Dr. Adriana Pistol.

Doar 500.000 de doze de vaccin gripal achizionate de Ministerul Sanatatii pentru 2015

Preventia ramane un act medical de baza in mentinerea sanatatii, iar gripa este o boala extrem de contagioasa ce nu trebuie subestimata.

“Scaderea numarului de doze de vaccin gripal achizitionate de Ministerul Sanatatii in ultimii sapte-opt ani, de la 2,7 milioane de doze de vaccin, la doar 500.000 de doze, nu reflecta lipsa de interes a Ministerului, ci demonstreaza scaderea interesului in ce priveste vaccinarea antigripala. Pentru o tara cu aproximativ 20 de milioane de locuitori cum este Romania, un minimum necesar de doze de vaccin, care sa protejeze in cazul unei epidemii, este de 3 milioane de doze”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Sezonul gripal 2015 - 20016

Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), compozitia vaccinulul antigripal pentru sezonul 2015 – 2016 este:  A/California/7/2009 (H1N1) – aceeasi tulpina ca si anul trecut  -, A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) - tulpina noua si B/Phuket/3073/2013 -  tulpina noua .

"Este important sa constientizam faptul ca vaccinarea antigripala este esentiala pentru categoriilor aflate la risc. Pacienţii cu diabet zaharat au risc crescut de complicaţii datorate gripei, anual fiind inregistrate intre 10.000–30.000 de decesele determinate de pneumonia asociata gripei. Rata de deces la diabetici creste cu 5-15% in timpul epidemiilor de gripa. Gripa este asociata si cu complicaţii cardio-vasculare severe: infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC) si moartea subita, “ a declarat Prof. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI "Prof. Dr. Matei Bals".

Vaccinarea gravidelor ramane o prioritate

Anul trecut, au fost inregistrate 40 de decese din cauza gripei, 20% fiind persoane tinere, printre acestea si gravide. “Aceste decese ar fi putut fi evitate. Gravidele sunt in grup de risc si au asigurata gratuitate la vaccinare din partea statului. Gripa nu este o boala banala, ea poate fi cauza de deces si la persoanele tinere, perfect sanatoase anterior. Medicii ginecologi trebuie sa recomande cu mai multa fermitate vaccinarea in timpul sarcinii, ma refer la vaccinul gripal si cel diftero-tetano-pertussis,” a mentionat Conf. Univ. Dr . Daniela Pitigoi, INBI "Prof. Dr. Matei Bals".

Copiii au dreptul la viata si supravietuire

Pentru a identifica cele mai bune solutii pro vaccinare, specialistilor li s-au alaturat reprezentanti ai societatii civile, Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv, Manager Programe de Sanatate, Fundatia World Vision Romania si George Roman, Director de Programe, Organizatia Salvati Copiii.

“Este foarte greu de daramat o mentalitate gresita, daca nu o faci prin intermediul legii. Salvati Copiii considera ca este nevoie de o lege care sa aduca mai multa claritate si in ce priveste autoritatea parinteasca. Dreptul la viata si supravietuire este absolut, iar copiii au dreptul la viata si supravietuire, iar aceste lucruri pot fi asigurate prin vaccinare si ingrijire medicala, “ a declarat George Roman.

"Jumatate din copiii Romaniei sunt la tara. De 25 de ani programele World Vision sustin comunitatile din mediul rural, intervenind cu precadere in comunitatile sarace. 28 de judete din Romania au fost incluse in programe ce au vizat sanatatea copiilor. “Scoala parintilor” este un program  care a vizat peste 4.000 de mame, acestea fiind educate si informate in ce priveste sanatatea si educatia copiilor. In urma acestora s-a observat o schimbare de mentalitate si s-a constatat cresterea gradului de acceptare a vaccinarii in mediul rural,” a declarat Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv.

Invitatul special al acestui eveniment, Prof. Univ. Dr. Manolis Galanakis, Seful Sectiei de Pediatrie de la Spitalul Universitar din Heraklion, a vorbit despre modelul de vaccinare grecesc si nevoia de imunizare a personalului medical, intre obligativitate legala si responsabilitate etica.

Medicul de familie - principalul vaccinator

“In orice sistem de sanatate care respecta pacientul, medicul de familie este interfata primara si principalul vaccinator. Cabinetul medicului de familie este locul in care familia este consiliata. 55,7% dintre medicii de familie s-au confruntat cu intreruperea totala sau partiala a schemei nationale de vaccinare. Sursele neautorizate de informare sunt cauza principala a scaderii ratei de vaccinare,” a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF)

Vaccinarea copiilor ramane o prioritate!

Conf. Dr. Monica Luminos, Medic primar boli infecţioase, INBI “Prof. Dr. Matei Balş”, Sef secţie terapie intensiva copii, a accentuat faptul ca, in fata gripei, copiii sunt cea mai vulnerabila categorie, iar costurile  rezultate din spitalizarea copiilor nevaccinati nu trebuie ignoarate. Spre exemplu, sapte zile de spitalizare pentru un copil diagnosticat cu tetanos si tratat intr-o sectie de terapie intensiva costa 10.000 de euro. “Anul trecut am avut aproximativ 100 de cazuri de gripa spitalizate, dintre care unele au fost tratate in terapie intensiva. Costul a fost de 1.500 – 2.000 de euro pentru o zi de spitalizare. Si am avut situatii in care spitalizare a durat si 30 de zile.Cred ca este mai eficient, din toate punctele de vedere, sa vaccinam copiii”, a declarat Conf. Dr. Monica Luminos.

In pofida disponibilitaţii unor vaccinuri eficiente, gripa continua sa fie o problema de sanatate publica semnificativa. Vaccinarea este cea mai eficienta si sigura metoda de profilaxie a gripei.

„Aparent banala, gripa este foarte activa. Copiii au rata cea mai inalta de complicatii, in vreme ce adultii au rata cea mai mare de deces,” a mentionat  Dr. Oana Falup Pecurariu, Spitalul Clinic de Copii Brasov, Facultatea de Medicina, Univ. Transilvania.

Responsabilitatea este una impartita intre medic si pacient, considera Dr. Valeria Herdea, Presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREMPF):  „Cand consulti un pacient, ai responsabilitatea sa-i dai informatia. Este primul pas. Apoi, acesta sedimenteaza, constientizeaza. Mai trebuie ca si pacientul sa-si doreasca sa fie partener de discutie. Gripa este un semnal de alarma. Dorinta mea este sa nu ne manifestam sezonier in ce priveste vaccinarea.”

Sursa: Comunicate Mediafax
Foto: www.lexleeovertonlaw.com
Spune-ne opinia ta despre
"Vaccinarea copiilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor"

5 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Vaccinarea copiilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor"

carmen @ 22 Oct 2015
"Nu mai faceti propaganda la vaccinul antigripal ..e apa de ploaie..virusii nu te aleg si nici tu nu i alegi pe ei..te imunizezi pentru 2-3 tulipini de gripa si le contractezi pe altele..si e lucru cunoscut ca cine le face toata iarna sta racit, pe dovedite.."
carmen @ 22 Oct 2015
"Bla bla bla...cum ma asteptam nicio statistica serioasa si reala..pe cifre si date concrete...cum sa te vaccinezi impotriva vointei..dar de copii cu handicapuri, ramasi invalizi pe viata datorita vaccinurilor ati auzit..in trecut erau obligatorii 5..si acelea se faceau gradual.. nu ca acum un singur vaccin polivalent..stiti ca pentru un bebeles are efect de cockteil molotov..de asta au proliferat autismul..etc"

Spune-ne opinia ta despre
"Vaccinarea copiilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Lipsa poftei de mancare- cauze

Lipsa poftei de mancare- cauze

de AlegeSanatos.ro 07 Mai 2021

Cu siguranta si tie ti se intampla sa ai zile in care nu iti vine sa mananci nimic. Aceasta reactie a organismului la anumiti factori externi sau la anumite evenimente care te-au dat peste cap din punct de vedere emotional este fireasca si nu trebuie sa te ingrijoreze imediat. [detalii]

De ce NU este bine sa spargi seminte foarte des

De ce NU este bine sa spargi seminte foarte des

de AlegeSanatos.ro 05 Mai 2021

In Romania se mananca foarte multe seminte negre de floarea-soarelui, insa medicii speclialisti avertizeaza ca acest obicei nu este unul foarte sanatos, din mai multe motive: [detalii]

Cum trebuie sa arate meniul tau zilnic atunci cand ai probleme cu inima

Cum trebuie sa arate meniul tau zilnic atunci cand ai probleme cu inima

de AlegeSanatos.ro 28 Apr 2021

Afectiunile la nivelul inimii sunt destul de frecvente, chiar si la persoanele tinere. De cele mai multe ori aceste boli sunt destul de silentioase si este bine sa mergi, macar o data pe an, la un control de rutina. [detalii]

Alimente pe care NU trebuie sa le consumi la micul dejun

Alimente pe care NU trebuie sa le consumi la micul dejun

de AlegeSanatos.ro 22 Apr 2021

Inainte sa luam micuj dejun nu trebuie sa fumam sau sa bem alcool pe stomacul gol. Insa exista si o serie de alimente pe care nu ar trebui sa le mancam de dimineata, pentru ca ne pot afecta stomacul. [detalii]

 Tratamente naturiste cu merisor pentru sanatatea rinichilor

Tratamente naturiste cu merisor pentru sanatatea rinichilor

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Rinichii sunt organe pereche fara de care nu am putea supravietui. Acestia filtreaza sangele de toxine si echilibreaza lichidele si mineralele din organism. De aceea rinichii sunt extrem de importanti! [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016