de Elena-Alina Constantinescu 01 Mar 2017
Tags:
De la 1 martie, 51 de medicamente scumpe, care anterior acestei date se acordau cu viza comisiilor de experti ale CNAS, vor putea fi prescrise direct asiguratilor, dupa completarea formularelor specifice de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicatia respectiva.
Formularele vor fi completate de medicii prescriptori si vor fi transmise prin mijloace electronice catre casele de asigurari de sanatate cu care acestia sunt in relatii contractuale, urmand ca in termen scurt transmiterea sa se faca online catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS).
Intreaga responsabilitate pentru prescrierea medicamentelor mentionate, precum si pentru corectitudinea completarii formularelor, va reveni medicilor prescriptori.
'Formularele vor constitui un sprijin pentru medicii prescriptori, deoarece reprezinta o modalitate rapida de verificare a incadrarii pacientului in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor respective. Totodata, ele vor fi si un instrument de control al evolutiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS' — a declarat Radu Gheorghe Tibichi, presedintele CNAS.
Reglementarea formularelor este prevazuta in Ordinul CNAS nr. 141/2017, care a fost dezbatut public cu reprezentantii organizatiilor interesate. In cursul dezbaterii, participantii au formulat mai multe propuneri, din care unele au fost preluate, iar altele vor fi transmise comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii.
Totodata, CNAS a efectuat modificari in mai multe acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente, pentru a le pune in acord cu trecerea la noua procedura de prescriere a medicamentelor scumpe.
Rinichii sunt organe pereche fara de care nu am putea supravietui. Acestia filtreaza sangele de toxine si echilibreaza lichidele si mineralele din organism. De aceea rinichii sunt extrem de importanti! [detalii]
Atunci cand tranzitul intestinal este mai lent si dificil inseamna ca suferi de constipatie. [detalii]
Pentru a-ti pastra dintii curati si sanatosi trebuie sa te speli regulat si corespunzator, dar si sa mergi, din cand in cand, la un control de rutina. [detalii]
Indiferent de locul in care ne aflam, fie acasa, pe strada sau la birou, trebuie sa acordam o atentie deosebita unui subiect ce continua sa fie cap de afis de peste un an: dezinfectarea corecta. Contrar asteptarilor, riscul imbolnavirii cu Sars-Cov-2 este intr-o continua crestere si de aceea, grija pentru igiena personala si a locurilor in care ne desfasuram activitatea ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi. [detalii]
Desi in „bucataria” romaneasca semintele de in nu sunt foarte des folosite in mancare, trebuie sa incercam sa le introducem mai des in meniul zilnic, pentru ca sunt extrem de sanatoase! [detalii]