Beneficiile cartofului in alimentatie
de Laura Galescu 14 Aug 2018
Tags: beneficii cartof ce contine cartoful fiert ce contine un cartof cartofi valori nutritionale
Usor de pregatit, cartoful este hranitor si bogat in fibre, in glucide (amidon), in vitamine si minerale. Este, de asemenea, usor de digerat. Are efect cicatrizant si antiulcerant. Cartofii sunt usor de cultivat si au un ridicat potential energetic. Atentie insa, indexul glicemic al cartofilor copti sau prajiti este foarte mare: 95.
Unii specialisti sustin insa consumul de cartofi datorita continutului ridicat de potasiu, magneziu, acid citric si acid malic, care au efect alcalinizant. De asemenea, se pare ca este util pentru pancreas, deoarece actioneaza asupra sistemului nervos parasimpatic.
Cartoful contine numerosi antioxidanti, dintre care vitamina C, acizi fenolici si flavonoide. Soiurile colorate (mov, galben, rosu) sunt mai bogate in antioxidanti (avand deci un mai puternic efect anticancerigen).
Adeptii medicinei naturiste considera ca sucul de cartofi cruzi este cicatrizant, atenueaza durerile, inflamatiile, ulcerele stomacale si deudonale, combate constipatia, dreneaza, ajuta la functionarea ficatului si amelioreaza problemele hemoroidale.
Beneficii nutritionale ale cartofului:
Furnizeaza urmatoarele elemente nutritive, in ordinea importantei pentru necesarul zilnic: vitamina B6, cupru, fier, mangan, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, C, K, magneziu, fosfor, zinc. Un cartof copt acopera circa 10% din necesarul zilnic de fibre pentru un adult.
100 g de cartofi la cuptori (cu tot cu coaja):
119 Kcal
3, 2 proteine
0, 2 g lipide
27, 1 g lucide
2, 8 g fibre
Index glicemic:
65 cu coaja si fierti in apa sau la abur
80 pentru piure
90 pentru fulgi instant
95 pentru cartofii prajiti
Cum alegem cartofii
Exista diverse soiuri si culori, asa ca puteti sa incercati varietatile colorate sau noi, consumandu-le cu coaja. Cartofii trebuie sa fie tari, fara pete verzi si sa nu fie incoltiti.
Conform noilor studii, cartofii cu miezul galben sau mov ar diminua stresul oxidativ si deci riscul de boli cardiovasculare. Antioxidantii din acesti cartofi rezista la prepararea termica, spre deosebire de cei din cartofii cu miezul alb.
Amidonul si fibrele contribuie la prevenirea cancerului de colon, dar si a diabetului si constipatiei. Lecitina STL, o proteina din cartof, a demonstrat in studiile in vitro ca are capacitatea de a stopa proliferarea celulelor canceroase.
Retineti ca trebuie sa evitati sa mancati acei cartofi cu pete verzi sau incoltiti, deoarece contin solanina, o substanta toxica, riscand sa provoace tulburari gastrice, intestinale si nervoase.
Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Cum sa scapi de burta. Sfaturi simple si utile
de Alege Sanatos 29 Oct 2024
Nu doar barbatii, ci si femeile care nu au o dieta sanatoasa si echilibrata, au o grasime abdominala mai ridicata decat ar fi normal, care se transforma in burtica de care toata lumea vrea sa scape. [detalii]
Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat
de Alege Sanatos 25 Sep 2024
Nu ai nevoie neaparat de o cura de slabire drastica sau sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac pentru a avea un abdomen plat. Este mai important ce mananci seara, inainte de culcare, la cina. [detalii]
Cum sa folosesti capsulele de crom ca sa slabesti
de Alege Sanatos 20 Dec 2023
Multi dintre noi suntem in cautarea solutiei 'minune' pentru a slabi cat mai mult si cat mai repede, si de aceea apelam la diverse variante, precum suplimentele alimentare, etc., chiar daca nu ne-am documentat foarte bine inainte si nu cunoastem procesul. [detalii]
Cum sa slabesti rapid si sanatos: 3 trucuri simple
de Alege Sanatos 25 Oct 2023
Pierderea in greutate nu este deloc usoara, mai ales daca te consideri o persoana gurmanda si simti mereu nevoia de a manca lucruri apetisante si delicioase. Nu trebuie insa nici sa te infometezi ca sa iti atingi telul, ci doar sa urmezi cateva trucuri simple. [detalii]
De ce este bine sa consumi spanac primavara
de Alege Sanatos 00 00 0000
Spanacul este un aliment care merita consumat din plin primavara, atunci cand apare si este foarte proaspăt. El combate oboseala, imbunatateste calitatatea sangelui si creste vitalitatea. [detalii]