de Elena-Alina Constantinescu 31 Mar 2015
Tags:
Nutritionistii spun ca ideal ar fi ca micul dejun sa fie servit in primele 30-60 de minute dupa trezire. Iar alimentele pe care le consumam trebuie sa fie bogate in fibre, vitamine si minerale. Ce riscam daca sarim peste prima masa a zilei?
Micul dejun furnizeaza organismului toti nutrientii de care are nevoie intreaga zi, stimuleaza metabolismul, imbunateste memoria si capacitate de concentrare. In plus, persoanele care mananca sanatos dimineata sunt mai bine dispuse.
La micul dejun este indicat sa consumam cereale integrale (fulgi de ovaz, secara, porumb), paine din faina integrala, proteine cu continut redus de grasimi (sunca de pui sau de curcan, somon afumat, seminte, nuci, oua), lactate (lapte si iaurt, branza de vaci, urda), fructe proaspete.
Prin continutul de carbohidrati, fibre si proteine, aceste alimente asigura senzatia de satietate mai mult timp.
"Micul dejun reprezinta cu siguranta unul dintre cele mai simple si eficiente moduri de a manca sanatos. Trebuie sa ne insusim faptul ca micul dejun servit in fiecare dimineata ne ajuta sa ne controlam mai bine greutatea si sa consumam o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A si C si mai putine grasimi si colesterol. Mai mult decat atat, persoanele care iau in fiecare dimineata micul dejun vor fi mult mai active si vor avea o capacitate de concentrare mult mai buna in prima parte a zilei", a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Potrivit unui studiu publicat in revista American Journal of Clinical Nutrition, femeile care sar peste prima masa a zilei au un risc crescut de a se imbolnavi de diabet. Acelasi studiu indica faptul ca persoanele care nu obisnuiesc sa manance dimineata sanse mai mari de a avea probleme legate de hipertensiune, rezitenta la insulina si niveluri mai ridicate ale zaharului in sange.
Un studiu anterior releva faptul ca persoanel care mananca de dimineata au slabesc mai usor decat cele care sar peste prima masa a zilei. Alimentele bogate in fibre si proteine te ajuta sa iti tii apetitul sub control. Pentru ca sunt satioase, vei manca mai putin in restul zilei.
Mai mult decat atat, renuntarea la micul dejun poate duce la dificultati de concentrare, anxietate, ameteli, spasme musculare sau lesin.
Foto: www.popsugar.com
Spune-ne opinia ta despre
"Ce sa mananci la micul dejun pentru o sanatate de fier"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
De ce nu reusesti sa slabesti chiar daca mananci sanatos
Ai inceput de ceva timp o cura de slabire sanatoasa, insa nu vezi deloc rezultate imbucuratoare? Iti prezentam in continuare 3 motive principale din cauza carora nu reusesti sa dai jos kilogramele acumulate in plus. [detalii]
Ceaiul verde si beneficiile lui in slabire si detoxifiere
Ceaiul verde a devenit, in ultimii ani, o sursa pentru starea de bine, pentru multi oameni. Datorita substantelor indispensabile pe care frunzele de ceai verde le contin, acesta a fost numit “planta vindecatoare”. [detalii]
Slabeste pana la 5 kilograme intr-o saptamana cu dieta cu oua
Ca sa slabesti rapid un numar relativ mare de kilograme intr-un timp scurt nu ai nevoie sa te infometezi. De fapt, nici nu ar trebui sa iei in considerare aceasta varianta, pentru ca efectele ei nu vor fi de durata, ba chiar te poti ingrasa mai mult. Trebuie sa incerci neaparat dierta cu oua! [detalii]
BIO: Ce inseamna, avantaje, sfaturi si recomandari
Produsele alimentare bio sunt fabricate, procesate si preparate, fara utilizarea substantelor chimice. Deoarece agricultura bio interzice utilizarea pesticidelor, a ingrasamintelor chimice sau a conservantilor artificiali, produsele din aceasta categorie câstiga din ce in ce mai mult in popularitate. Consumatorii devin mai constienti de beneficiile alimentelor bio, deoarece sunt mai sanatoase in comparatie cu cele conventionale. [detalii]
Cum sa mananci mai putina sare. 7 sfaturi de care sa tii cont
Pentru ca preparatele culinare sa aiba gust este necesara utilizarea sarii, insa nu in mod excesiv. Din pacate insa, foarte multe persoane consuma mult prea multa sare, uneori fara sa isi dea seama, fiindca majoritatea produselor din comert contin aces ingredient. [detalii]