de AlegeSanatos.ro 28 Iul 2021
Tags:
Cel mai bun sfat pe care il poti urma atunci cand ai de ales intre mai multe produse cosmetice si de ingrijire este acela de a te uita pe etichetele lor pentru a vedea ce substante contin. Sanatatea pielii depinde si de produsele pe care le aplicam pe fata in special (dar nu numai).
Cele mai cautate produse cosmetice naturale de la L’Occitane sunt cele naturale, pentru ca acestea nu contin:
parabeni;
conservanti sintetici;
sulfati;
produse animale;
ingrediente chimice care ar putea avea efecte nedorite la nivelul pielii.
Produsele cosmetice se pot clasifica in:
produse naturale: sunt facute din extracte din plante crescute organic (plante sau minerale), adica nu au la baza ingrasaminte chimice. Aloe, musetel, unt de shea, ceara de albine sau uleiuri esentiale sunt cativa dintre compusii care se regasesc in componenta produselor cosmetice naturale.
produsele organice (sau bio): nu conţin adaosuri chimice, in schimb au ingrediente preluate de la plante care sunt crescute sanatos şi organic (nu sunt tratate cu erbicide sau fertilizatori chimici). Produsele organice au mai multi compusi naturali, iar aceste produse necesita un certificat care atesta aceasta calitate.
Iata de ce este bine sa cunosti ingredientele produselor cosmetice pe care le folosesti si efectele acestora asupra pielii tale (in special) si asupra sanatatii (in general).
Daca folosesti un produs natural care este benefic pielii tale nu-l vei inlocui prea curand, ceea ce inseamna ca nu vei incuraja o poluare suplimentara a planetei. Exista numeroase zone in lume care sunt poluate din cauza productiei de cosmetice, afectand, in acest fel, numeroase comunitati umane, dar si ecosisteme, pentru ca cele mai multe ingrediente chimice din produsele cosmetice obisnuite nu sunt biodegradabile. Spre deosebire, produsele naturale au la baza o agricultura sustenabila, din culturi care nu au fost tratate chimic si care se pot descompune in proportie de 100%.
Produsele cosmetice naturale nu contin parabeni, sulfati sau alte produse care pot avea un impact negativ asupra pielii. Nu se compara cu musetelul, aloe vera, sau eucaliptul. Substantele chimice si colorantii artificiali pot cauza alergii, eruptii, iritatii. Nu uita, de asemenea, rolul parabenilor: maresc durata de viata a produsului (sunt ca un fel de conservanti artificiali). Un produs care contine parabeni poate avea un termen de garantie mai indelungat, dar de asemenea poate provoca efecte adverse sau chiar dezechilibre hormonale. Produsele cosmetice naturale contin si ele conservanti, dar acestia sunt extrasi din plante, asadar nu au un efect negativ asupra organismului.
Produsele cosmetice naturale nu miros atat de puternic, dar aroma lor este naturala. Aromele care provin de la substantele chimice dauneaza pielii si pot declansa afectiuni ale sistemului nervos, cancer, dereglari hormonale, alergii.
Ingredientele din produsele cosmetice naturale contin mai multi nutrienti si grasimi esentiale, necesare pentru sanatatea pielii. Multi dintre acesti nutrienti previn imbatranirea pielii, mai ales prematur, stimuleaza productia de colagen (poate fi vorba despre extracte de samburi de struguri, aloe vera, piersici, rodie, ceai alb).
Tenul poate fi puternic afectat de radiatiile ultraviolete (UV), de aceea este indicat sa folosesti produse cosmetice cu factor de protectie solara, chiar si atunci cand nu este soare, sau in sezonul rece. Produsele cosmetice naturale confera o anumita protectie impotriva razelor UV.
Exista asadar numeroase avantaje ale folosirii produselor cosmetice naturale:
sunt potrivite pentru orice fel de ten, mai ales pentru tenul sensibil care are multe reactii la produsele cosmetice obisnuite.
au proprietati antibacteriene.
au proprietati antiinflamatoare.
nu produc iritatii la nivelul pielii tocmai pentru ca nu contin substante artificiale
asigura tenului o ingrijire superioara, pentru ca asemenea produse contin minerale, antioxidanti, substante hidratante.
efectele acestor produse dureaza mai mult.
efectele sunt si de ingrijire, nu numai de infrumusetare.
Daca te uiti pe eticheta produsului, sau pe cutie, poti vedea componenta produsului cosmetic respectiv. Doua aspecte sunt importante:
este important sa stii ca ingredientele care sunt mentionate in limba latina sunt naturale.
foarte multe substante chimice sau sintetice sunt mentionate pe etichete in limba engleza.
Iata ingredientele naturale cele mai folosite in produsele cosmetice naturale:
vitamina E: este un antioxidant puternic datorita uleiurilor din componenta. Nu prezinta efecte adverse si are capacitatea de a regenera tesuturile si de a le hidrata. In plus, protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi.
vitamina A: are efect antirid, amelioreaza liniile fine care deja au aparut. De asemenea, atenueaza petele maronii si are efecte benefice asupra iritatiilor cutanate. Este bine de stiut ca vitamina A intra mai mult in componenta cremelor de noapte, pentru ca soarele poate sa inactiveze multe din beneficiile acestei vitamine.
vitamina C: are efecte anti-aging, dar are si efect antiinflamator si antioxidant. Ce este important la vitamina C este faptul ca stimuleaza productia de colagen, creste elasticitatea pielii, reduce pigmentarea cutanata si sustine regenerarea celulara.
aloe vera: este un bun hidratant, se gaseste in multe produse hidratante.
rodia: combate radicalii liberi, ajuta la depigmentarea petelor provocate de actiunea razelor solare, are chiar efecte anticancerigene.
algele marine: contin numeroase proteine, saruri minerale, vitamine. Sunt foarte importante pentru ca actioneaza impotriva procesului de imbatranire care se manifesta la nivelul pielii. In plus, tonifica si curata pielea, hidrateaza la nivel cutanat, au efect cicatrizant, cresc elasticitatea pielii, lasa in urma o piele catifelata, regenereaza celulele de la nivelul pielii, regleaza secretia de sebum (adica se pot folos si in cazul tenului gras).
musetel: intra in componenta produselor destinate in special pielii sensibile. Are actiune antiinflamatoare, antibacteriana, calmanta.
ulei de argan: hidrateaza, hraneste pielea, are efect anti-aging, stimuleaza productia de colagen necesar elasticitatii pielii, previne ridarea pielii (prin intermediul tocoferolilor).
ulei de samburi de struguri: este un antioxidant care protejeaza pielea impotriva imbatranirii premature. Are efecte astringente, tonifiante, confera elasticitate pielii.
Important de stiut
De ce este bine sa folosesti cosmetice naturale:
ajuta pielea sa se regenereze natural;
previn imbatranirea;
au proprietati antiseptice, bactericide, antifungice;
ajuta la reglarea productiei de sebum;
ajuta pielea sa-si pastreze un aspect frumos si sanatos.
Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile pe care le aduc pentru sanatate cosmeticele naturale"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
4 motive sa introduci vitamina C in rutina de ingrijire a tenului tau
In prezent exista pe piata o gama larga de produse pentru ingrijrea si sanatatea pielii si tenului. Insa un produs care ajuta toate tipurile de ten pe care trebuie neaparat sa il incerci si tu este vitamina C. [detalii]
4 metode pentru a-ti hidrata pielea in mod corespunzator
Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru si trebuie ingrijita cu mare atentie, in special daca ne referim la cea din zona fetei. Indiferent de sezon, trebuie sa o hidratezi in mod corespunzator daca vrei sa fie cat mai elastica si mai stralucitoare. [detalii]
4 greseli care iti adancesc ridurile din zona ochilor
Daca esti o persoana care acorda mare importanta si atentie ingrijirii personale inseamna ca ai luat deja in calcul o rutina speciala pentru pielea din jurul ochilor. Pielea cea mai fina se regaseste in acea zona si daca nu este tratata la timp va dezvolta riduri de la varste fragede. [detalii]
Cinci pasi pentru un ten sanatos si frumos
Un vis al oricarei femei din lumea-ntreaga este sa aiba tenul sanatos si frumos zi de zi. Pe unele dintre noi le ajuta natura, insa majoritatea trebuie sa depuna anumite eforturi pentru a ajunge la aspectul dorit. [detalii]
Cum sa iti ingrijesti tenul toamna. 8 sfaturi utile
Dupa o vara in care ne-am expus tenul la calduri extreme si soare nemilos, acum, pe timpul toamnei, este nevoie sa acorzi o atentie sporita rutinei de ingrijire a tenului. [detalii]