Henna, o pudra cu multiple intrebuintari
de Andreea Pestisan 09 Mai 2015
Tags: henna
Henna este cunoscuta in mod special pentru utilizarea sa in realizarea tatuajelor, in cultura orientala, si pentru reflexele pe care le da parului, fiind insa mai putin cunoscuta din punct de vedere al ingrijirii podoabei capilare si a pielii.
Ce este henna?
Henna este o planta din familia Litraceelor, al carei nume botanic este Lawsonia inermis. Inainte de a fi o pudra, henna este un arbust tropical ale carui frunze mici si verzi sunt foarte bogate in molecule active. Poseda in particular proprietati de colorare naturala (castaniu-roscat), acestea fiind mai accentuate de mediul in care a fost cultivata (prefera temperaturi cuprinse intre 25 si 45°). Pentru obtinerea colorantului, frunzele sunt recoltate, uscate si transformate in pudra.
Care sunt beneficiile hennei?
Cosmetica:
- la hammam este folosita ca o cataplasma pentru a inmuia si a pregati pielea inainte de inceperea gomajului.
- ca autobronzant natural: se varsa apa fierbinte peste 150 g de henna naturala si se amesteca pana la obtinerea unei paste, usor de aplicat. Pastreaza amestecul la frigider timp de cateva ore sau, de preferat, o noapte. Foloseste o spatula pentru a intinde pasta pe tot corpul: lasa sa actioneze 3 minute pentru o piele mai deschisa si pana la 5 minute pentru o piele mai inchisa inainte de a te clati cu apa calda din abundenta.
Ingrijirea parului:
- repara si intareste parul, actionand ca un strat protector.
- par uscat sau gras: persoanele care o folosesc observa o reechilibrare a parului – parul uscat devine mai stralucitor si mai putin fragil, iar parul gras produce mai putin sebum. Se poate vedea, de asemenea, o incetinire a caderii parului.
- anti-matreata: studiile de laborator au demonstrat proprietatile sale antifungice (distruge fungii sau micozele ce stau cel mai adesea la originea aparitiei matretii) si astringente (ofera o mai buna rezistenta impotriva bacteriilor si devine in acelasi timp mai putin uscat).
Cum se utilizeaza henna?
Reteta de baza in folosirea hennei: se adauga cantitatea dorita de pudra (in functie de lungimea parului) in apa fierbinte si se amesteca pana la obtinerea unei paste cremoase. Trebuie sa o lasi la racit inainte de aplicare. Pentru un par fragil se pot adauga un iaurt sau doua lingurite cu ulei de masline (uleiul de masline nu este recomandat persoanelor cu par gras).
Foloseste manusi in timpul procesului de aplicare, intrucat henna coloreaza si pielea. Daca pielea nu este protejata, culoarea va ramane pana la 6-7 zile. Se recomanda si protejarea fetei, gatului si a urechilor cu o crema grasa.
Atentie! Trebuie sa te asiguri ca henna folosita contine doar plante (citeste lista de ingrediente de pe eticheta produsului), si in niciun caz metale grele (de asemenea, valabil pentru henna care se foloseste la realizarea tatuajelor). Henna naturala trebuie sa contina 100% doar frunze de Lawsonia inermis. Unele produse henna contin si conservanti, care pot produce iritatii sau alergii.
Sursa foto: istockphoto.com
Nota articol: 3 din 5 (5 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 17 Dec 2020
Deși îngrijirea pielii iarna este o preocupare permanentă pentru femei, tot se mai pot strecura greșeli beauty în ritualul de zi cu zi. Temperaturile scăzute, umiditatea și vântul aspru al iernii nu se numără printre aliații frumuseții. Pielea se deshidratează, își pierde finețea și strălucirea și pot să apară iritații. Ca de obicei, pielea sensibilă este cea mai afectată și necesită un întreg arsenal pentru a face față tuturor provocărilor.
[detalii]
de AlegeSanatos.ro 04 Dec 2020
In zilele noastre, pe piata se gasesc o varietate de produse de curatare, astfel ca alegerea unui sapun lichid pentru intreaga familie devine o adevarata provocare. Sa fie intens parfumat, sa hidrateze pielea, sa fie ambalat frumos sau sa contina anumite ingrediente si nutrienti. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Rutina de ingrijire a tenului este extrem de importanta pentru sanatatea si aspectul fetei. Insa aceasta trebuie ”personalizata” atat in functie de anotimp, cat si de nevoile pielii. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 27 Aug 2020
Orice mamica isi doreste ca puiul ei sa se bucure de tot ce este mai bun. De aceea, achizitionarea hainelor pentru bebelusi trebuie sa fie realizata cu atentie. Calitatea indoielnica a articolelor vestimentare le poate provoca micutilor multe neplaceri, asa ca este necesar sa nu alegi la intamplare piesele vestimentare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Uleiul de masline este folosit preponderent in bucatarie, pentru ca este mai sanatos decat celelalte tipuri de ulei, dar si pentru ca da un gust delicios preparatelor. Din fericire, este la fel de benefic si in tratamentele corporale. [detalii]