de Elena-Alina Constantinescu 31 Mai 2017
Tags:
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat in repetate randuri asupra efectelor nocive ale zaharului. Chiar daca ai renuntat la dulciuri, de zahar tot nu scapi, intrucat el e ascuns in majoritatea alimentelor pe care le consumi in mod obisnuit, inclusiv paine, iaurt, cereale, mezeluri, sosuri, ketchup. Daca ai probleme cu greutatea, esti lipsita de energie, ai eczeme si cearcane, atunci ar fi bine sa-ti revizuiesti dieta. In randurile de mai jos, iata 5 semne care iti arata ca ai intrecut limita:
Lipsa de energie
Daca ai permanent o senzatie de oboseala, cu siguranta consumi prea mult zahar. Alimentele bogate in zahar iti ofera pe moment energie, apoi vei ramane fara vlaga pe tot parcursul zilei. Acestea cresc brusc nivelul insulineri si de aceea pe moment ai energie, insa cand nivelul acesteia scade, apare senzatia de slabiciune.
Crestere in greutate
Zaharul nu induce o senzatie de satietate, iar cu cat consumam mai mult, cu atat mai multe calorii furnizam organismului. Zaharul declanseaza eliberarea de insulina, care transporta zaharul la organele corpului, pentru a se folosi energia.
Prin urmare, consumul excesiv de zahar trimite un mesaj catre creier pentru a produce mai multa insulina. In acest caz, in timp, apare rezistenta la insulina, organismul nemaifiind capabil sa reactioneze la valorile normale si nemaiputand sa foloseasca zaharul dupa cum este necesar.
Rezistenta la insulina este legata de cresterea in greutate, obezitate si diabet.
Raceala si gripa
Consumul excesiv de zahar slabeste sistemul imunitar, acest fiind vulnerabl la raceli, virusi si boli cronice. Daca reduceti consumul de zahar, se diminueaza riscul acestor probleme.
Cearcane si probleme ale pielii
Nici pielea nu scapa de efectele nocive ale zaharului. Zaharul produce inflamatii ale pielii, cum ar fi acnee, eczeme, uscaciunea tenului. Daca reduceti aportul de zahar, aceste probleme vor disparea.
Potrivit specialistilor, aportul excesiv de alimente dulci ar putea provoca, de asemenea, cearcane si pungi sub ochi. Tine cont ca zaharul interactioneaza negativ cu colagenul si elastina si poate determina imbatranirea prematura a pielii.
Depresie si anxietate
Zaharul proate provoca schimbari bruste de dispozitie. Pe langa depresie si anxietate, poate sa iti incetoseze gandirea si sa determine aparitia stresului.
Sursa: healthyfoodhouse.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]