de Elena-Alina Constantinescu 28 Iun 2016
Tags:
InfoCons a realizat un studiu privind substantele nocive din mezeluri. In acest sens au fost analizate 24 de produse, atat din punct de vedere al informatiilor ce se regasesc pe eticheta acestora, cat si prin testarea in cadrul unui laborator de stat.
Produsele marca proprie apartin:
- Auchan Romania SA;
- Carrefour Romania SA;
- Kaufland Romania SCS;
- Mega Image SRL;
- Romania Hypermarchet SA;
- Selgros Romania.
Numarul de E-uri (Aditivi alimentari) continute de produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 4 si 11 E-uri, dupa cum urmeaza:
- 4% din produsele analizate au in continut 4 E-uri
- 17% din produsele analizate au in continut 5 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 6 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 7 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 8 E-uri
- 4% din produsele analizate au in continut 9 E-uri
- 8% din produsele analizate au in continut 10 E-uri
- 4% din produsele analizate au in continut 11 E-uri
Aditivii alimentari identificati sunt: E120: carmin, E1200: dextroza, E1404: Amidon oxidat, E150c: Caramel, E202: Sorbat de potasiu, E250: Nitrit de sodiu, E251: Nitrat de sodiu, E262: Acetat de sodiu, E300: Acid ascorbic, E301: Ascorbat de sodiu, E316: Eritorbat de sodiu, E330: acid citric, E331: Citrat de sodiu, E341: Fosfat de calciu, E407: Caragenan, E412: Guma guar, E450: Difosfati, E451: Trifosfati, E452: Polifosfati, E621: Monoglutamat de Sodiu, E917: Iodat de Potasiu.
Produsele ce fac prezentul test comparativ pot fi catalogate in 3 forme de prezentare: parizer, specialitate si specialitate din carne tocata; cantitatea acestora variaza intre 80g si 900g.
In urma rezultatelor obtinute in laborator, in ce priveste continutul de carne, acesta variaza in functie de tipul produselor si de producator de la 37% la 98%, astfel:
- Produsele tip parizer contin intre 37% si 44% carne
- Produsele tip Specialitate (Bacon, Kaizer, Jambon, Muschi, etc.) contin intre 50% si 90% carne
- Produsele tip Specialitate din carne tocata (Salam, Carnati) contin intre 43% si 98% carne
In ceea ce priveste continutul de proteine, acesta este mentionat pe etichetele a doar 62.5% dintre produsele testate si are o valoare cuprinsa intre 11% si 20%. In baza analizelor de laborator cu privire la continutul de proteine a reiesit:
- un continut de proteina totala cuprins intre 9.2% si 24.75%
- un continut de proteina din soia cuprins intre <0,025% si 0,7%
- un continut de proteina din lapte cuprins intre <0,00025% si 0,02%
62.5% dintre produsele testate au mentionat pe eticheta Valoarea Energetica, aceasta variaza intre 99 kCal/100g si 502 kCal/100g.
Sarea este mentionata pe eticheta doar in cazul a 33,33% dintre produsele ce fac parte a acestui studiu, avand valori cuprinse intre 0.99% si 3.6%.
Toate produsele studiate prezinta cel putin un tip de alegen, printre acestea enumerandu-se: lactoza, soia, gluten, ou, telina, mustar, fructe cu coja tare, nuci, migdale.
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici (click aici pentru a vedea fiecare produs evaluat in prezentul studiu comparativ).
Sursa: infocons.ro
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]