de Elena-Alina Constantinescu 17 Nov 2014
Tags:
Cele doua ceaiuri contin polifenoli, cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante si pentru actiunile lor benefice contra diabetului, obezitatii si cancerului.
Specialistii greci au declarat ca ceaiul verde este mai eficient decat cel negru, intrucat contine un nivel mai mare de compusi benefici, numiti flavonoizi.
"Trebuie sa lasi ceaiul sa se infuzeze cel putin cinci minute pentru a permite apei fierbinti sa extraga compusii din plante", spune Simon Gibbons, profesor la University College din Londra.
In plus, ceaiul verde (facut din frunze neprocesate) ajuta sistemul digestiv. Stimuleaza contractiile intestinale, ajuta si la slabit si Incetineste asimilarea grasimilor rele pentru organism cu 30%.
Ceaiul contine antioxidanti care opresc cresterea celulelor canceroase. Potrivit unui studiu recent din Taiwan, cei care beau zilnic o cana cu ceai verde prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer la plamani. De asemenea, ceaiul incetineste evolutia cancerului de prostata si reduce riscul de cancer la stomac.
Tot ceaiul verde are numeroase proprietati benefice pentru sanatate, insa cele mai recente cercetari au descoperit ca Imbunatateste anumite proprietati cognitive, mai ales memoria, fiind de ajutor In tratarea dementei. Extractele de ceai verde stimuleaza conexiunile creierului, se arata intr-un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Basel, Elvetia.
Cercetatorii au stabilit ca antioxidantii din ceaiul negru ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau, care se depune pe artere si creste riscul de accident vascular cerebral si atac de cord. De asemenea, antioxidantii din ceai imbunatatesc circulatia sanguina. Potrivit unui studiu recent, oamenii care beau ceai negru de 2 ori pe zi prezinta un nivel mai scazut de cortizol, un hormon eliberat in conditii de stres.
Ceaiul negru imbunatateste capacitatea de concentrare. Un studiu al Universitatii din Northumbria a relevat ca taninul si cofeina din ceaiul negru imbunatatesc functiile congnitive. Din cauza cofeinei, ceaiul negru ar trebui evitat inainte de culcare.
Desi ceaiul negru, consumat mai ales fara lapte, poate colora intr-un mod inestetic dintii, el protejeaza gura de bacteriile care cauzeaza boli ale gingiilor si carii.
Sursa: Mediafax
Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]