Cum sa introduci mamaliga in alimentatie
de AlegeSanatos.ro 16 Mar 2020
Tags: mamaliga cum sa introducem mamaliga in alimentatie
Mamaliga este un aliment produs din faina de porumb si a intrat in bucataria romaneasca inca din cele mai vechi timpuri, cand era folosita ca substitut pentru paine sau ca aliment de baza pentru persoanele care munceau pamantul.
Mamaliga nu se bucura de o mare popularitate, avand in vedere ca nu este un fel de mancare principal. De cele mai multe ori aceasta se pregateste ca baza pentru alte alimente sau ca garnitura.
Acest fel de mancare provine din Italia si desi se pregateste usor, folosind faina de porumb, si are un gust bun, nu este la fel de consumat precum pizza, pastele sau alte produse italienesti.
Totusi, poate nu ai auzit inca ca exista mai multe tipuri de mamaliga si ca acest produs este foarte versatil-il poti folosi in mai multe combinatii de gusturi si arome.
CE ESTE MAMALIGA
Asa cum am mentioner anterior, mamaliga este un preparat din faina de porumb, care devine -mamaliga- atunci cand este gatit.
Mamaliga a fost consumata nu doar in Italia, ci si in America, sau chiar pe continental Africii inca din cele mai vechi timpuri. Cea traditionala poate dura si pana la 50 de minute sa fie pregatita, in functie de faina de porumb. Poti gati in mai multe feluri mamaliga, insa in general este preparata in apa fiarta sau lapte.
Cum se pregateste mamaliga:
Pentru o mamaliga moale, fara cocoloase, este necesar sa o mestecam continuu. Dureaza aproximativ 40-50 de minute ca amidonul din faina sa se descompuna si sa ajunga la o consistenta fina.
Atentie! Nu trebuie sa „scapi din ochi” mamaliga, daca vrei sa fie moale si fina atunci cand o consumi.
Exista mai multe tipuri de mamaliga, pe langa cea clasica, dintre care amintim:
-mamaliga instant( dureaza doar cateva minute sa o pregatesti, deocarece vine deja gatita intr-o anumita masura);
-mamaliga gata-facuta (o puteti achizitiona din magazine; nu trebuie decat sa o reincalziti si sa o impartiti asa cum va doriti).
Cum puteti manca mamaliga:
1. Puteti prepara mamaliga cu branza si smantana. Acesta este un fel de mancare delicios in bucataria romaneasca si se pregateste foarte usor. Dupa ce ati pregatit mamaliga, amestecati branza si smantana intr-un alt bol si adaugati mamaliga.
2. Adaugati mamaliga peste cartofi sau pui, inainte de a incepe procesul de prajire. In acest fel preparatele vor fi mai crocante.
3. Pregateste chips-uri din mamaliga. Daca alegeti sa cumparati mamaliga direct din magazine, o puteti taia in forma de chips-uri si sa o puneti la cuptor.
4. Puteti pregati paine de casa cu mamaliga.
5. Mamaliga poate fi folosita si in prajituri. Poate fi adaugata faina din cereale de porumb direct in aluatul cu faina normala, pentru a reda o culoare aurie prajiturilor sau poate fi folosita singura, pentru aluat. Cea de-a doua varianta este alegerea ideala pentru cei care urmaresc o fieta fara gluten.
6. Mamaliga mai poate fi utilizata si ca baza pentru tarte.
7. Terciul poate fi inlocuit cu mamaliga. Dupa ce ai gatit mamaliga, adauga peste aceasta diferite toppinguri ( ciuperci, masline, ton, etc).
Tu cat de des consumi mamaliga?
Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 18 Ian 2021
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2021
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2021
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 12 Ian 2021
Lasagna este un fel de mancare pe care l-am imprumutat din Italia. Datorita gustului inconfundabil, a devenit din ce in ce mai popular la noi in tara si a intrat in meniul multor restaurante. Totusi, de multe ori evitam sa consumam lasagna din cauza sosului de besamel sau a carnii folosite. [detalii]