de Laura Voica 04 Mai 2014
Tags:
In timp ce laptele de vaca ramane unul dintre cele mai comune alimente consumate aproape zilnic in Romania, este interesant de observat ca aceasta poate fi motivul pentru care multi dintre noi ne balonam sau facem diferite forme de indigestie.Nu este de mirare ca multi oameni experimenteaza efecte negative de la consumul de lapte de vaca pasteurizat, in conditiile in care vacile din cadrul marilor ferme sunt injectate cu hormoni de crestere, antibiotice, hrana este modificata genetic si de multe ori sunt expuse la conditii toxice.
Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este crud si organic. Caprele produc aproximativ 2 % din productia de lapte la nivel mondial si este interesant faptul ca cei mai multi oameni care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive.
Beneficiile laptelui de capra
Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine dintre efectele secundare negative ale consumului de lapte de vaca.
1. Reactia la Inflamatie
Unele cercetari sugereaza ca unul dintre principalele beneficii ale laptelui de capra este ca ar putea reduce inflamatia. Un alt motiv pentru care oamenii care sufera de inflamatie a intestinului ar trebui sa bea lapte de capra, in loc de lapte de vaca.
2. Ecologic
Caprele necesita mult mai putin spatiu si mancare decat vacile. De obicei, se pot creste lejer sase capre pe aceeasi suprafata de care ar avea nevoie 2 vaci.
3. Agent metabolic
Studii efectuate in America au aratat ca exista o legatura intre laptele de capra si capacitatea sa crescuta de a metaboliza fierul si cuprul, in special in randul persoanelor cu probleme de digestie si absorbtie. Pe langa consumul de lapte de capra, puteti lua, de asemenea, un supliment de enzime digestive pentru a ajuta acest lucru.
4. Laptele de capra este cel mai apropiat de laptele matern
Un alt beneficiu principal de sanatate al laptelui de capra, este faptul ca este mai aproape de laptele matern uman decat laptele de vaca. Pentru ca are un produs chimic, care este mult mai aproape de laptele matern, este mai usor de digerat si asimilat in corpul uman.
5. Continut scazut de grasimi
Laptele de capra este o optiune excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate. Acesta are mai putine grasimi, insa are niveluri ridicate de proteine si aminoacizi esentiali gasiti si in laptele de vaca.
6. Continut ridicat acizi grasi esentiali
In timp ce laptele de vaca are aproximativ 17% acizi grasi, laptele de capra are in medie 35%, ceea ce il face mai nutritiv. De fapt, pana la 50 % din persoanele cu intoleranta la lactoza la laptele de vaca pot digera usor laptele de capra, mai ales daca acesta este crud.
7. Bogat in calciu
Multi oameni se tem ca au nevoie de lapte de vaca pentru aportul de calciu si pentru prevenire pierderii masei osoase. Lapte de capra ofera, de asemenea, cantitati mari de calciu, aminoacidul triptofan, si nu are aceleasi efecte secundare ca in cazul consumului de lapte de vaca. Laptele de capra este unul dintre mai bogate alimente in calciu.
8. Foarte nutritiv
In medicina naturista, caprele sunt mentionate ca animale bio-organice de sodiu. Acestea sunt, de asemenea, asociate cu vigoare, flexibilitate si vitalitate. Vacile sunt animale de calciu cunoscute pentru stabilitate si greutate. Sodiul bio-organic este un element important in mentinerea articulatiilor mobile si flexibile. Lapte de capra a fost utilizat in mod traditional in culturile medicinale pentru a hrani si regenera sistemul nervos.
Lapte de capra este, de asemenea, extrem de bogat in nutrienti. Acesta contine aproape 35 % din necesarul zilnic de calciu intr-o cana. Extrem de bogat in riboflavina, doar o cana de lapte de capra ofera 20% din nevoile noastre de zi cu zi. La acesta se adauga cantitati considerabile de fosfor, vitamina B12, proteine si potasiu. De fapt, Ghandi isi recapata sanatate dupa perioade extrem de lungi de post, prin consumul de lapte de capra crud.
9. Mai putin toxic decat laptele de vaca
Intrucat, in zilele noastre, laptele de vaca contine hormoni de crestere de bovine, precum si o substanta cunoscuta sub numele de somatotropina bovina, un hormon specific pentru cresterea productiei de lapte intr-un mod nenatural, caprele sunt rareori tratate cu aceste substante. Datorita faptului ca nu este utilizat la o scara larga, laptele de capra este mai putin toxic pentru sanatatea noastra.
10. Imbunatateste sistemul imunitar
Lapte de capra are minerale, printre care si saruri de seleniu, minerale esential in mentinerea sistemului imunitar puternic.
Sursa: www.globalhealingcenter.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]