de Elena-Alina Constantinescu 19 Ian 2017
Tags:
O alimentatie echilibrata este elementul cheie al unui stil de viata sanatos. Iata cateva obiceiuri alimentari pentru mai multa energie, o stare generala pozitiva, o digestive mai buna si mentinerea unei greutati normale.
"Este important asadar sa consumam o mare diversitate de legume si fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sanatatii. Asta pentru ca ele contin o serie de substante nutritive fitochimice, care se combina si se completeaza reciproc in lupta pentru mentinerea starii de sanatate. Din dieta intregii familii nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele proaspete, cereale integrale bogate in fibre, proteinele de natura superioara din peste si lactate fermentate (chefirul, sana, laptele batut)", subliniaza nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Mai mult, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele, surse excelente fiind ciupercile, lintea, nautul, pastele fainoase, nucile.
Mirodeniile ofera un gust placut mancarurilor si au o multime de beneficii pentru sanatate. De pilda, usturoiul, ceapa si ardeiul iute imbunatatesc considerabil circulatia sangelui.
Foarte important, de asemenea, este sa mestecati bine mancarea. Daca mestecati bine, sistemul digestiv are timp sa digere tot, mai repede si mai eficient. Nu se mai pune presiune pe ficat, pancreas si bila, deci asta inseamna ca veti avea mai putin stres in organism.
Nu combinati alimentele in mod gresit. Nu aveti voie sa combinati fructe cu nimic! Ele se mananca doar pe stomacul gol si simple. Evitati combinatiile de alimente multe si complexe. Daca aveti chef de paste, preparati-le cu ierburi aromatice si legume, nu cu carne, nu cu branza sau alte alimente care fac ca anumite ingrediente sa ramana nedigerate.
Ceaiul ar trebui sa faca parte din planul zilnic de alimentatie. Poate sa fie un ceai de sunatoare la micul dejun si spre seara poti sa bei un ceai de tei. Poti sa bei un ceai de armurariu daca vrei sa iti detoxifiezi ficatul si tot organismul.
Foto: pixabay.com
Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]