de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2015
Tags:
Magneziul este un mineral esential in mentinerea echilibrului metabolic, fiind cunoscut faptul ca participa in organism la peste 300 de reactii biochimice. Este indispensabil pentru buna functionare a nervilor si muschilor, in reducerea stresului, scaderea tensiunea arteriale, reglarea tranzitului intestinal. Joaca un rol important in fixarea calciului in oase. Printre alimentele bogate in magneziu se numara legumele verzi, precum spanacul, leguminoasele, precum fasolea alba, cerealele integrale, bananele, citrice, avocado si fructe oleaginoase.
Acest micronutrient contribuie la intretinerea functiilor musculare si nervoase, stabilizeaza ritmul cardiac, scade colesterolul din sange si fortifiaza scheletul, asigurand o buna asimilare a vitaminei D.
Potrivit unui studiu recent, carenta de magneziu accelereaza procesul de imbatranire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legatura intre lipsa pe termen lung a acestuia din organism si riscul crescut de maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, osteoporoza si cancer.
Seful Departamentului de Diabet Nutritie al SUUMC "Carol Davila", dr. Ciprian Constantin, a declarat pentru Agerpres ca functia majora a magneziului este de a stabiliza enzime.
"Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg zilnic (la adult), mai mare in timpul sarcinii (400mg/zi). Corpul uman are in medie 25g de Mg. Alimente cu continut mare in clorofila sunt bogate in magneziu - salata, ceapa verde, urzici, dar si germenii de grau ( 400mg/100g) - bogati si in acid fitic ce impiedica absorbtia Mg - fasolea uscata (370mg/100mg), alunele (150mg/100mg), soia (310mg/100mg). Unul dintre cele mai bogate alimente in magneziu este cacaua - aproximativ 420 mg/100g. Fructele au magneziu: prunele - 40mg/100g, bananele - 35 mg/100g si unele legume: patrunjelul - 26 mg, spanacul - 50 mg", a aratat dr. Ciprian Constantin.
Potrivit medicului, deficitul de magneziu se manifesta prin crampe musculare, furnicaturi, amorteli ale mainilor si picioarelor, fragilitate a unghiilor si senzatie de lipsa de aer.
"Carenta de magneziu afecteaza procesul de imbatranire a celulelor. Imbatranirea celulara afecteaza maniera in care tesuturile functioneaza. Credem ca efectele pe termen lung ale deficitului de magneziu asupra celulelor pot provoca aparitia unor boli cronice", a concluzionat David Killilea, specialist in nutritie si metabolism.
Sursa foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]