de Elena-Alina Constantinescu 07 Iun 2016
Tags:
Dieta sanatoasa si echilibrata este cheia asigurarii unei cresteri si dezvoltari armonioase a copiilor. Pe langa mentinerea sanatatii organismului, contribuie la dezvoltarea cognitiva si la succesul scolar.
Calciul si vitamina D sunt furnizate de produsele lactate - lapte integral, branzeturi, iaurt, chefir, sana.
Surse importante de fier, zinc si proteine sunt carnea, pestele, cerealele, spanacul, mazarea si fasolea uscata.
Fibrele si multe din vitaminele complexului B sunt continute de cerealele integrale (faina de grau integrala, fulgi de ovaz, orez brun).
"Prin urmarea corecta a recomandarilor care reies din piramida alimentara, pot fi create programe alimentare bazate pe produse variate, bogate in nutrienti si echilibrate energetic (caloric), in functie de varsta copilului. Asadar, la baza alimentatiei copilului se vor afla glucide complexe, portionate moderat (paine, cereale, orez, mamaliga, paste). Fructele si legumele proaspete si gatite dietetic constituie urmatoarea clasa de produse alimentare obligatorii in dieta copilului, datorita aportului de fibre, enzime, multivitamine si minerale pe care le contin", a explicat nutritionistul Lygia Alexandrescu.
O dieta cat mai variata, formata din cereale, legume, fructe, carne, lactate are si rolul de a preveni numeroase boli si afectiuni. Proaspete sau gatite, legumele sunt esentiale pentru dezvoltarea celor mici. De asemenea, si fructele au un rol important in nutritie, caci aduc organismului vitamine, nutrienti si oligoelemente necesare unei dezvoltari sanatoase. Alimentele pe care le consuma zilnic trebuie sa sustina dezvoltarea fizica si psihica.
"(...) Daca ar fi sa facem o lista de alimente care trebuie sa se regaseasca in dieta copilului, aceasta ar trebui sa contina si produse obtinute din cereale integrale (orez, ovaz, grau integrale), legume (cu frunze verzi, bogate in clorofila si cu pigment cat mai inchis la culoare, bogate in licopen), fructe (citrice, mere bogate in vitamina C, de padure, bogate in antioxidanti), ou (fiert cleios), branzeturi proaspete si cu aport scazut de sare, carne de curcan si somon, fasole uscata, nuci si alte oleaginoase crude, condimente — turmeric, menta, scortisoara, miere. Atentie la miere, care este intr-adevar un produs natural, cu multiple beneficii, insa efectul asupra greutatii corporale este acelasi cu cel al zaharului", a sustinut nutritionistul.
Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]