Top 5 alimente bogate in antioxidanti
de AlegeSanatos.ro 11 Apr 2015
Tags: antioxidanti
Antioxidantii naturali sunt nutrienti care iti protejeaza sanatatea, fiind esentiali pentru diminuarea riscului de aparitie a cancerului, diabetului, bolilor de inima, cataractei, precum si a accelerarii imbatranirii premature. Antioxidantii apara organismul de efectele radicalilor liberi, care sunt raspunzatori de cresterea riscului de aparitie a anumitor afectiuni si de imbatranirea celulelor.
Pentru a contracara efectele radicalilor liberi, este necesar sa consumi cat mai multe alimente crude, in special legume si fructe divers colorate, precum si radacinoase. Acestea sunt bogate in antioxidanti si enzime, importante pentru buna functionare a sistemului digestiv si absorbtia vitaminelor si mineralelor.
Cei mai importanti antioxidanti pe care ii regasim in alimente sunt: vitamina E (avocado, nuci, seminte), licopen (rosii, grepfrut roz, pepene rosu), polifenoli (popcorn, cimbru, oregano), flavonoizi (ceai verde, citrice, vin rosu, ciocolata amaruie), vitamina C (broccoli, portocale, lamai, fructe de padure, kiwi), beta-caroten (mango, caise, spanac, patrunjel), seleniu (cereale integrale, carne rosie, fructe de mare).
Descopera care sunt cele mai importante 5 legume si fructe bogate in antioxidanti!
1. Fructele de padure
Afinele, capsunile, zmeura, murele, merisoarele, coacazele ocupa locul intai in topul antioxidantilor, fiind bogate in vitamine, minerale si fibre. Potrivit unor studii, o jumatate de ceasca de afine contine o cantitate de antioxidanti de doua ori mai mare decat consuma o persoana intr-o zi, in mod normal.
2. Rosiile
Licopenul, pigmentul care da culoare tomatelor, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. S-a demonstrat ca, prin fierbere, continutul de licopen creste. Asadar, consuma cat mai mult rosii preparate la cald, acestea fiind mult mai bogate in licopen decat rosiile crude.
3. Strugurii rosii
Contin antioxidanti puternici, care combat imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Resveratrolul, unul din cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, se gaseste atat in fruct, cat si in coaja. Include strugurii in dieta, fie proaspeti, fie sub forma de suc.
4. Broccoli
Este o leguma cu un continut bogat de vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu si beta-caroten. De asemenea, broccoli este bogat in fibre, care ajuta la detoxificarea colonului, combaterea constipatiei si a problemelor digestive.
5. Morcovii
Au beta-caroten, un puternic antioxidant care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, a vederii, combaterea cancerului, intarirea oaselor, dintilor si a tesuturilor.
Prin urmarea unei diete bogate in antioxidanti, organismul tau este protejat si poate lupta mai bine impotriva bolilor.
Sursa foto: 123rf.com
Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Pe masa de Paste nu vor lipsi niciodata ouale rosii. Daca anul acesta vrei sa folosesti o metoda noua ca sa le vopsesti, iti recomandam metoda cu foi de ceapa. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 20 Apr 2021
De obicei, in timpul Sarbatorilor Pascale mancam foarte mult, divers, fara sa ne gandim la repercursiuni precum cresterea in greutate sau chiar probleme la nivelul stomacului si nu numai. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Apr 2021
Pentru un somn linistit si o digestie usoara, alimentele pe care le consumi la cina nu trebuie sa fie foarte grase si nici consumate in cantitati prea mari. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Salatele trebuie sa faca parte din alimentatia ta! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 08 Apr 2021
Daca nu stii ce sa mananci la pranz sau ce gustare sa iei intre mese, iti recomandam sa incerci migdalele. Le poti consuma si simple si sunt delicioase! [detalii]