de Elena-Alina Constantinescu 25 Iul 2017
Tags:
Acrilamida este o substanta potential toxica, ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata.
In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta starnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.
Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.
Reprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena din alimente.
„Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu.”, a declarat Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis.
Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intarziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.
Etape urmatoare
Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.
Sursa: Comisia Europeana
Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Alimente pe care NU trebuie sa le consumati vara
Nimanui nu ii place sa se abtina de la a consuma alimentele preferate, insa in anumite momente suntem obligati sa ne revizuim meniul zilnic. Vara chiar ar trebui sa eliminam anumite produse, in mare parte din cauza temperaturilor care cresc excesiv. [detalii]
De ce NU este bine sa ii dai copilului tau iaurt cu fructe
Combinatia de iaurt si fructe nu este neaparat cea mai fericita, cu atat mai putin daca vorbim despre cea pe care o regasim in magazine. [detalii]
5 motive sa consumati mai des vinete in perioada verii
Vara este un anotimp in care apar foarte multe fructe si legume de sezon si este pacat sa nu profitati de ele. Noi va recomandam sa consumati in aceasta perioada mai des vinete, pentru ca sunt foarte sanatoase si contin putine calorii. [detalii]
12 reguli alimentare simple care au grija de sanatatea ta
Sanatatea este cea mai importanta si este in stransa legatura cu alimentatia zilnica. Poate nu ai intotdeauna timp sa pregatesti mese echilibrate si nici nu iti place sa te stresezi prea mult cu numarul grasimilor sau al caloriilor, insa poti sa urmaresti cateva reguli simple care vor contriui in mod esential la starea ta de bine. [detalii]
Iti este foame mereu? Iata cum sa scapi de aceasta senzatie in 4 pasi simpli
Senzatia de foame constanta este o problema cu care multa lume se confrunta si este strict legata de ceea ce mananci. Ar fi bine sa faci, in timp scurt, mici schimbari in alimentatie si cu siguranta vei observa rezultate imbucuratoare. [detalii]