de Elena-Alina Constantinescu 06 Mai 2014
Tags:
Cei mai multi oameni vad sapunurile antibacteriene ca o garantie impotriva agentilor patogeni daunatori, dar substantele chimice antibacteriene adaugate de obicei la sapunuri, pasta de dinti si diverse alte produse de ingrijire personala ar putea sa ne faca mai mult rau.Un nou studiu din Coreea de Sud a constatat ca aditivii antibacterieni populari, precum triclosanul, ar putea determina aparitia cancerului, o constatare care ar putea avea implicatii importante pentru oameni.
Pentru cercetarea lor, Kyung - Chul Choi si colegii sai de la Universitatea Nationala Chungbuk si Institutul de Cercetare de Biostiinta si Biotehnologie din Coreea, au analizat triclosanul, in contextul in care acesta afecteaza sistemul hormonal. S-a demonstrat in cercetari ulterioare ca triclosanul este un perturbator hormonal, deoarece imita hormonul femini, estrogen, care, la randul sau altereaza productia normala si a altor hormoni precum testosteronul.
Ca rezultat, triclosanul pare sa dezechilibreze sistemul endocrin, ceea ce duce la cresteri celulare anormale. In special la femei, triclosanul pare sa declanseze cresterea celulelor responsabile de aparitia cancerului mamar, ceea ce duce la formarea tumorilor maligne. Aceasta ipoteza a fost demonstrata atat in probele de celule umane cat si pe soareci vii, ca celulele de cancer mamar s-au dezvoltat foarte rapid in prezenta triclosanului.
In urma compararii frecventei si progresiei modelelor de crestere a celulelor de cancer de san in probele expuse la triclosan si cele care nu au fost expuse, a devenit clar ca in prezenta produsului chimic celulele anormale prolifereaza. Amenintarea este cu atat mai serioasa, cu cat triclosanul se acumuleaza in organism, in timp.
Octilfenolul amplifica efectele triclosanului
Echipa a identificat, de asemenea, o alta substanta chimica antibacteriena, octilfenol, care efecte similare cu cele ale triclosanului. Desi mai putin cunoscut decat triclosanul, octilfenolul impreuna cu triclosanul amplifica cresterea si raspandirea celulelor canceroase, ceea ce subliniaza inca o data pericolele imense asociate cu aceste substante chimice omniprezente.
" Cercetarea a constatat ca triclosanul, ingredient antimicrobian, prezent in multe produse, inclusiv sapunuri, cosmetice si octilfenol, care se gaseste, in unele vopsele, pesticide si materiale plastice - s-au acumulat in mediul inconjurator ", explica ScienceDaily.com. " In plus, triclosanul se gaseste in peste 75% din urina americanilor. "
Cert este ca " studiile au legat triclosanul si triclocarbanul, varul sau chimic, de o serie de efecte adverse asupra sanatatii si mediului, de la iritatii ale pielii, tulburarile endocrine, bacteriene si rezistenta la antibiotice compuse, la contaminarea apei si impactul sau negativ asupra ecosistemelor acvatice fragile, " explica BeyondPesticides.org.
Spune-ne opinia ta despre
"Atentie: sapunul antibacterian cauzeaza cancer de san"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Masuri de protectie si preventie pentru centrala termica
Centrala termica a devenit o componenta esentiala pentru locuintele moderne, oferind incalzire si apa calda menajera intr-un mod eficient. Totusi, ca orice echipament care functioneaza cu gaz, electricitate sau alte resurse energetice, aceasta prezinta anumite riscuri care pot afecta siguranta. Din acest motiv, este esential sa intelegi care sunt pericolele potentiale si sa iei masuri de prevenire pentru a asigura functionarea corecta si in siguranta a centralei termice. [detalii]
Trei semne care trebuie sa te trimita imediat la doctor
In general, obisnuim sa mergem la doctor doar atunci cand ne simtim rau sau anumite simptome persista foarte mult timp. Din pacate, de multe ori ajungem prea tarziu la tratament si bolile se pot complica. [detalii]
Obiceiuri toxice pe care le facem de dimineata
Ziua buna se cunoaste de dimineata si tocmai de aceea obiceiurile si tabieturile pe care le avem au un mare efect asupra noastra. [detalii]
3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului
Obisnuiesti sa tai partea mucegaita din produse si sa consumi restul? Chiar daca aceasta „tehnica” este destul de des folosita, trebuie sa renunti la ea cat mai curand. [detalii]
Efectele nocive ale consumului de prajeli
Produsele fast-food se gatesc prin prajire. Precum este si denumirea, prin acest procedeu ingredientele se pregatesc mai rapid si prind un gust delicios. Totusi, uleiul folosit nu este sanatos pentru organism. [detalii]