AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale

de Alege Sanatos 08 Apr 2015

Tags: siguranta alimentatiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale

Peste 200 de boli grave pot fi transmise prin alimentele pe care le consumi, iar unele pot duce chiar la deces. De la diaree la diverse forme de cancer, cele mai multe boli sunt cauzate de bacterii, virusuri, paraziti si substante chimice care se folosesc la prepararea alimentelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) incurajeaza imbunatatirea securitatii sanitare a alimentelor.

Potrivit estimarilor, se inregistreaza anual aproximativ 2 milioane de decese (dintre care un numar mare de copii) din cauza conditiilor neigienice in care sunt produse sau servite alimentele. 
 
Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor ar trebui sa fie un semnal de alarma. In acest sens, OMS a elaborat un manual in care sunt prezentate "Cinci mesaje cheie pentru siguranta alimentatiei". Acest manual contine recomandari practice adresate atat distribuitorilor, cat si consumatorilor in privinta pregatirii alimentelor. 
 
Iata sfaturile OMS pe care ar trebui sa le respecti pentru a preveni transmiterea unor boli:
 
1. Pastreaza curatenia
Spala-te pe maini inainte de a manevra alimentele, dar si in timpul prepararii lor si dezinfecteaza toate suprafetele si ustensilele pe care le folosesti la prepararea hranei. Protejeaza bucataria si zonele de gatit impotriva insectelor, parazitilor si animalelor. 
 
2. Separa alimentele gatite de cele crude
Separa carnea cruda si fructele de mare de celelalte alimente si foloseste echipamente si ustensile separate pentru manipularea alimentelor crude. 
Depoziteaza separat alimentele, pentru a evita astfel contactul dintre alimentele crude si cele proaspete.
 
3. Gateste cat mai bine alimentele 
Gateste alimentele cat mai bine, in special carnea, ouale si fructele de mare. 
Supele, ciorbele si tocanitele trebuie fierte pentru a te asigura ca au atins 70°C. 
Cand fierbi carnea, asigura-te ca apa este limpede si nu este de culoare roz. 
Reincalzeste alimentele gatite la o temperatura mare, de preferat peste 60°C.
 
4. Pastreaza alimentele la temperaturi sigure
Nu lasa alimentele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore. 
Refrigereaza imediat alimentele gatite sau perisabile, preferabil sub 5°C. 
Pastreaza alimentele gatite la temperatura de peste 60°C inainte de a servite si incearca sa nule pastrezi timp indelungat, nici macar in frigider. 
 
5. Foloseste surse de apa si materii prime sigure
Foloseste apa potabila si spala bine fructele si legumele, in special daca alegi sa le consumi crude. 
Alege alimente proaspete si sanatoase si nu consuma alimente expirate.
 
Sursa foto: shutterstock.com
 




Spune-ne opinia ta despre
"Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale"

3 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Trei semne care trebuie sa te trimita imediat la doctor

Trei semne care trebuie sa te trimita imediat la doctor

de Alege Sanatos 01 Feb 2021

In general, obisnuim sa mergem la doctor doar atunci cand ne simtim rau sau anumite simptome persista foarte mult timp. Din pacate, de multe ori ajungem prea tarziu la tratament si bolile se pot complica. [detalii]

Obiceiuri toxice pe care le facem de dimineata

Obiceiuri toxice pe care le facem de dimineata

de Raluca Garbea 11 Oct 2020

Ziua buna se cunoaste de dimineata si tocmai de aceea obiceiurile si tabieturile pe care le avem au un mare efect asupra noastra. [detalii]

3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului

3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului

de Alege Sanatos 12 Mai 2020

Obisnuiesti sa tai partea mucegaita din produse si sa consumi restul? Chiar daca aceasta „tehnica” este destul de des folosita, trebuie sa renunti la ea cat mai curand. [detalii]

Efectele nocive ale consumului de prajeli

Efectele nocive ale consumului de prajeli

de Laura Voica 30 Apr 2020

Produsele fast-food se gatesc prin prajire. Precum este si denumirea, prin acest procedeu ingredientele se pregatesc mai rapid si prind un gust delicios. Totusi, uleiul folosit nu este sanatos pentru organism. [detalii]

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19

de Alege Sanatos 12 Mar 2020

Epidemia cu coronavirus face din ce in ce mai multe victime in aceasta perioada, iar cel mai sigur antidot pe care il avem la indemana este sa nu intram in contact cu persoanele care s-au intors din regiunile afectate si sa ne spalam cat mai des pe maini. Totusi, trebuie sa tinem cont si de alte masuri de prevenire. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016