Alimentatia unei memorii de invidiat
de Alege Sanatos 27 Aug 2012
Tags: memorie imbunatatirea memoriei ciocolata fructe omega 3 seminte de in nuci alune peste
Este dovedit stiintific faptul ca persoanele care isi supravegheaza in mod atent alimentatia au o memorie si o putere de concentrare net superioare si sunt protejate impotriva dementei senile si a bolii Alzheimer (afectiuni grave care afecteaza memoria).
Capacitatea de concentrare si o memorie buna sunt semne ale faptului ca atat creierul, cat si restul organismului functioneaza la parametrii maximi. Chiar daca multi oameni cauta sa-si imbunatateasca memoria cu ajutorul medicamentelor de tot felul trebuie mentionat faptul ca alimentatia echilibrata are un impact extrem de important asupra sistemului nervos si implicit asupra memoriei. Alegerea atenta a alimentelor poate incetini procesul de imbatranire celulara, in general si al celulei nervoase, in special.
″Grasimile bune″ imbunatatesc memoria
Creierul este unul dintre organele cele mai “gurmande” si cand vine vorba de grasimi trebuie sa ii oferim numai pe cele de calitate. Acizii grasi omega 3 (sau grasimile bune) sunt esentiali pentru bunul mers al sistemului nervos, fiind responsabili de protejarea si hranirea neuronilor. In acest fel memoria de scurta si cea de lunga durata sunt imbunatatite iar studiile efectuate pe persoanele care au o alimentatie bogata in acizi grasi omega 3 au aratat ca acestia participa in mod direct la preventia bolilor nervoase degenerative. Sursele cele mai bune de acizi omega 3 sunt: semintele si uleiul de in, nucile, alunele, pestele si uleiul de peste. In alta ordine de idei, un creier sanatos care functioneaza la parametrii maximi depinde de o vascularizatie corecta. Acest lucru se poate realiza prin evitarea grasimilor de origine animala (grasimi saturate) care sunt periculoase deoarece se pot depune la nivelul vaselor mari sau mici, impiedicand astfel circulatia sangelui catre organe si implicit si catre creier.
Fructele-cocktail pentru memoria buna
In principiu toate fructele proaspete contin vitamine si minerale cu rol antioxidant, aceste substante ajutand enorm celula nervoasa. Radicalii liberi sunt substante nocive care intra in organism prin intermediul alimentatiei, a poluarii sau a obiceiurilor nesanatoase (de exemplu: fumatul) si care produc un stres oxidativ asupra tuturor celulelor din organism si implicit si asupra neuronilor. Pentru a contracara efectele negative ale acestora este nevoie de cat mai multi antioxidanti, sursele de baza ale acestora fiind fructele. Printre acestea cele mai bogate in vitamine si minerale esentiale pentru celula nervoasa sunt: afinele, murele, zmeura, ananasul, citricele, kiwi si merele.
Ciocolata neagra imbunatateste memoria
Cateva patratele de ciocolata neagra (cu cat mai mare concentratia de cacao, cu atat mai bine) consumate zilnic pot produce o descarcare importanta de endorfine, substante responsabile de transmiterea semnalelor nervoase, care se mai numesc si molecule fericirii datorita senzatiei de bine pe care o produc. In acest fel este stimulata capacitatea de concentrare si este imbunatatita memoria. De asemenea, ciocolata neagra contine substante antioxidante care dupa cum am explicat mai sus au un rol important in mentinerea sanatatii celulei nervoase.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Epilare definitiva. Avantaje pe care sa le iei in calcul
de Alege Sanatos
In zilele noastre, epilarea definitiva, fie ca e facuta cu laser sau cu un IPL (lumina pulsata intens), nu mai este considerata drept o metoda de infrumusetare necunoscuta, iar din ce in ce mai mult femei apeleaza la acest tratament pentru a avea o piele cat mai catifelata. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site