de Elena-Alina Constantinescu 14 Oct 2015
Tags:
Adolescentii care raman conectati prea mult la retelele de socializare risca sa sufere de anxietate si depresie. Lumina emisa de dispozitivele electronice afecteaza ritmul circadian (bioritmul), ceea ce are un efect negativ asupra somnului.
Persoanele care acorda prea multa atentie retelelor de socializare pot suferi de anxietate, iar tulburarile de somn pot contribui la aparitia depresiei.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de 674 de adolescenti carora le-au cerut sa completeze chestionare despre accesarea in timpul zilei sau al noptii a retelelor sociale. S-au evaluat calitatea somnului, respectul fata de ei insisi, semnele de depresie sau anxietate.
Utilizarea retelelor de socializare si o prea mare implicare emotionala duc la perturbarea somnului nocturn. Medicii spun ca expunerea la lumina albastra afecteaza somnul de noapte, influentand negativ producerea de melatonina, hormonul care regleaza somnul. Astfel, sustin specialistii, persoanele cu niveluri de melatonina reduse si ale caror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumina sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.
De asemenea, ochii nostri au de suferit de pe urma privitului indelungat la monitorul calculatorului. Expunerea pe timpul noptii la lumina albastra, care este emisa la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri si alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii.
Mai mult decat atat, psihologii sunt de parere ca timpul indelungat pentrecut pe retelele de socializare afecteaza respectul de sine. Apare sentimentul de frustrare, prin compararea cu realizarile prietenilor virtuali.
"Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne gandim la felul in care folosesc retelele de socializare copiii nostri si la momentul cand trebuie sa se deconecteze", a incheiat dr Heather Cleland Woods.
Iata un video interesant despre cum ne este influentat creierul de retelele sociale:
Foto: matthewkadish.com
Consumul de fructe trebuie sa fie regulat pentru o viata sanatoasa si un organism puternic. [detalii]
Mugurii de pin sunt semintele pinului si multi dintre ei sunt comestibili, chiar recomandati de doctori. [detalii]
Indiferent ca vorbim despre haine, bijuterii, machiaje, ustensile, scule sau orice alte obiecte, majoritatea dintre noi tindem sa le tinem o lunga perioada in casa, chiar daca nu ne mai sunt folositoare. [detalii]
Iarna vine cu schimbari pe toate planurile, cu atat mai mult in privinta alimentatiei. Este important sa avem grija la produsele pe care le folosim, astfel incat sa avem o digestie optima. [detalii]
Jobul este o activitate solicitanta si necesita o mare parte din timpul personal. Drept urmare, s-ar putea sa nu mai existe suficient loc in agenda pentru mersul la sala. Totusi, poti face miscare fizica si de acasa. [detalii]