AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Studiu: vitaminele din alimente cresc speranta de viata, nu suplimentele

de AlegeSanatos.ro 30 Apr 2019

Tags: vitamine suplimente vitamine minerale fructe legume

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: vitaminele din alimente cresc speranta de viata, nu suplimentele

Vitaminele si mineralele joaca un rol important in scaderea riscurilor de deces prematur, insa acestea trebuie sa provina doar din alimente, nu din suplimente, potrivit unui nou studiu publicat recent.

"Rezultatele noastre sustin ideea conform careia exista asocieri benefice cu nutrientii din alimente, care nu sunt insa si in cazul suplimentelor", a afirmat autorul principal dr. Fang Fang Zhan, profesor asociat la Friedman School of Nutrition Science and Policy din cadrul Universitatii Tufts, Massachusetts (SUA), citat de Live Science.
 
Mai mult, consumarea unor doze mari de nutrienti din suplimente poate fi periculoasa. Potrivit studiului publicat in 8 aprilie in jurnalul Annals of Internal Medicine, obtinerea unor niveluri ridicate de calciu din suplimente a fost asociata cu un risc crescut de a muri de cancer.
 
in cadrul cercetarii au fost analizate informatii provenite de la circa 27.000 de adulti din SUA, cu varste  de 20 de ani si peste, care au participat la un studiu national de sanatate intre 1999 - 2010. La inceput, participantii au fost intrebati ce au mancat in ultimele 24 de ore si daca au luat suplimente alimentare in ultimele 30 de zile. Apoi, participantii au fost urmariti pe o perioada medie de sase ani.
 
De-a lungul perioadei de studiu, 3.600 de oameni au murit, dintre care 945 din cauza unor boli de inima si 805 de cancer.
 
Astfel, oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care consumau cantitati adecvate de vitamina K sau magneziu aveau un risc mai scazut de deces din orice cauza, pe perioada studiului, comparativ cu cei care nu aveau niveluri adecvate din acesti nutrienti. in plus, cei care consumau niveluri adecvate de vitamina A, vitamina K, zinc si cupru aveau un risc mai scazut de a muri din cauza unei boli de inima comparativ cu cei care nu atingeau aceste niveluri de nutrienti. 
 
Supriza a venit atunci cand cercetatorii au analizat sursa acestor nutrienti - alimente versus suplimente. Astfel, au constat ca doar nutrientii proveniti din alimente erau asociati cu un risc scazut de deces din orice cauza, incluziv boli de inima.
 
In plus, studiul a aratat si ca daca se consuma suplimente cu niveluri ridicate de calciu, cel putin 1.000 de miligrame pe zi, exista un risc mare de deces provocat de cancer. Nu exista insa nicio asociere intre calciul obtinut din alimente si riscul de a muri de cancer.
 
Cercetatorii au concluzionat ca nutrientii adecvati proveniti din alimente au fost asociati cu o mortalitate redusa, in timp ce consumul excesiv de suplimente ar putea fi daunator.
 
Oamenii de stiinta au precizat ca nu au masurat in mod obiectiv ce au consumat participantii la studiu, ei s-au bazat pe raportarile subiectilor, care nu ar putea fi in intregime exacte. 
 
Nu este primul studiu care arata ca suplimentele alimentare pot avea efecte daunatoare. O cercetare ampla din 2011 a aratat ca ingerarea suplimentelor cu vitamina E a fost asociata cu un risc crescut de cancer la prostata la barbati. 
 
Academia pentru Nutritie si Diabet din SUA recomanda sa consumam alimente sanatoase bogate in nutrienti. Alimentele pot contine componente benefice pentru sanatate care nu se regasesc in suplimente, precum fibre sau compusi bioactivi. Desigur, exista persoane cu anumite afectiuni sau conditii care nu pot  obtine toti nutrientii necesari din alimente si au nevoie de suplimente. Un exemplu il reprezinta femeile insarcinate care trebuie sa ia suplimente cu acid folic sau fier pentru a preveni defectele la nastere si a ajuta la dezvoltarea optima a fetusului. De asemenea, persoanele cu anumite alergii alimentare sau conditii digestive pot avea nevoie de suplimente. 
 
Recomandarea specialistilor este ca oamenii sa nu ia suplimente fara prescriere medicala.
 




Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: vitaminele din alimente cresc speranta de viata, nu suplimentele"

2 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: vitaminele din alimente cresc speranta de viata, nu suplimentele"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum sa iti imbunatatesti digestia iarna

Cum sa iti imbunatatesti digestia iarna

de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021

Iarna vine cu schimbari pe toate planurile, cu atat mai mult in privinta alimentatiei. Este important sa avem grija la produsele pe care le folosim, astfel incat sa avem o digestie optima. [detalii]

Cum sa alegi o banca de abdomene potrivita pentru nevoile tale?

Cum sa alegi o banca de abdomene potrivita pentru nevoile tale?

de AlegeSanatos.ro 22 Dec 2020

Jobul este o activitate solicitanta si necesita o mare parte din timpul personal. Drept urmare, s-ar putea sa nu mai existe suficient loc in agenda pentru mersul la sala. Totusi, poti face miscare fizica si de acasa. [detalii]

Craciun fericit si sarbatori luminate!

Craciun fericit si sarbatori luminate!

de AlegeSanatos.ro 17 Dec 2020

Anul 2020 se apropie cu pasi repezi de final si lasa in spate 12 luni incarcate de greutati si provocari pe toate planurile. [detalii]

Ziua buna se cunoaste de dimineata: 5 obiceiuri matinale sanatoase pe care trebuie sa le incerci

Ziua buna se cunoaste de dimineata: 5 obiceiuri matinale sanatoase pe care trebuie sa le incerci

de AlegeSanatos.ro 10 Dec 2020

Primele minute ale diminetii sunt cele mai importante si pot da tonul zilei, de aceea este indicat sa incepi programul intr-un ritm placut. [detalii]

Beneficii surprinzatoare ale vinului rosu asupra sanatatii tale

Beneficii surprinzatoare ale vinului rosu asupra sanatatii tale

de AlegeSanatos.ro 26 Nov 2020

Multi dintre noi am auzit, cu siguranta, despre beneficiile unui consum rezonabil de vin rosu pentru sanatatea inimii. Mai mult decat atat, multi cardiologi sunt de acord cu aceste informatii, iar un studiu recent din Noua Zeelanda reconfirma calitatile vinului rosu. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016