de Elena-Alina Constantinescu 03 Sep 2014
Tags:
Ne tratam cu antibiotice cand nu este cazul, luam mai multe medicamente cu proprietati similare si de cele mai multe ori nu respectam orele de administrare. Acestea sunt doar cateva exemple de greseli care ne pot pune viata in pericol.
Specialistii atrag atentia ca, daca nu sunt luate corespunzator, multe dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala pot pune in pericol starea de sanatate. Mai grav este faptul ca multe persoane nu citesc prospectul inainte de administrare si nu stiu care sunt efectele adverse.
Prin urmare, daca medicamentul trebuie administrat inainte de masa, acest lucru inseamna de obicei un interval de timp intre 30 pana la 60 de minute.
Daca medicul ii recomanda pacientului sa ia un anumit medicament in timpul mesei, acest lucru inseamna de fapt ingerarea sa cu cateva minute inainte de masa sau chiar in timpul mesei. Spre exemplu, pentru a evita durerile de stomac, antiinflamatoarele se administreaza in timpul mesei.
Iar daca medicamentul trebuie luat pe stomacul gol, acest lucru inseamna de obicei ingerarea sa dimineata, imediat dupa trezire.
In ceea ce priveste administrarea medicamentelor lichide, agitati bine sticluta pentru ca va asigura ca toate ingredientele sunt uniform distribuite.
Vom prezenta in continuare 7 greseli frecvente in administrarea medicamentelor:
Administrarea antibioticelor pentru tratarea racelii si gripei
Antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor, ci numai impotriva bacteriilor. Deci, pentru a trata raceala si gripa antibioticele nu se administreaza. Ele vor distruge bacteriile bune din organism.
Nerespectarea duratei de administrare
O alta greseala frecventa o reprezinta intreruperea tratamentului odata cu disparitia simptomelor. In acest fel, bacteriile nu sunt eliminate in organism.
Gresirea dozei prescrise
Este indicat sa citesti cu atentie retetea medicala si sa te asiguri ca farmacistul o interpreteaza corect. Dozele din reteta trebuie sa corespunda cu cele notate pe ambalajul medicamentelor. O singura cifra scrisa gresit poate fi fatala.
Combinarea mai multor medicamente cu proprietati similare
Atunci cand un pacient ia mai multe medicamente in acelasi timp, efectele sunt dezastruoase asupra organismului. De exemplu, din neatentie putem sa folosim medicamente care au efecte similare, desi acestea au fost prescrise pentru afectiuni diferite, cum ar fi cele pentru anxietate si cele pentru insomnie - ambele au efecte sedative.
Nerespectarea orarului de administrare
Nerespectarea orarului poate duce la ineficacitatea tratamentului. Administrarea la intervale mai scurte decat cele prescrise poate duce la intoxicatii.
Prin urmare daca pastilele au fost prescrise sa se administreze de 4 ori pe zi, asta inseamna la un interval de 6 ore; daca trebuie luate de 3 ori pe zi, intervalul este de 8 ore.
Combinarea medicamentelor cu alcool
Atunci cand urmezi un tratament alcoolul este un factor de care trebuie sa tii cont. Combinat cu analgezice sau sedative, iti poate pune viata in pericol.
Administrarea medicamentelor in doze concentrate
Nu administrati medicamentele in doze concentrate pentru ca nu asigura o vindecare mai rapida. In cazul administrarii din greseala a unei doze mari de medicament, sunati de urgenta medicul.
Sursa: suntfericita.manager.ro
Pentru un zambet minunat si o dantura sanatoasa trebuie sa acordam o ingrijire mai atenta dintilor nostri. Pe langa vizite regulate de control la medicul dentist, exista si alte trucuri care te ajuta sa ai dinti mai puternici. [detalii]
Uleiul de masline este un produs minunat atunci cand il folosim la gatit. Mancarea este mai gustoasa, mai sanatoasa si mai putin calorica. De aceea este recomandat sa il alegem in detrimentul altor tipuri de uleiuri. [detalii]
Anotimpul iarna inca ne da batai de cap, desi este spre final. Inca este foarte frig afara si ninge in anumite zone ale tarii. Iar o cana cu ceai fierbinte este tot ceea ce avem nevoie cand ajungem acasa dupa o zi plina la munca. [detalii]
Ritualul de seara este important pentru sanatatea noastra, atat fizica cat si psihica. Iar modul in care alegem sa ne incheiem ziua s-ar putea sa aiba un puternic impact asupra calitatii vietii noastre. [detalii]
Alimentele modificate genetic nu difera neaparat de alte alimente, deci nu este intotdeauna usor sa va dati seama care alimentele sunt modificate genetic si care nu. [detalii]