de Elena-Alina Constantinescu 18 Aug 2014
Tags:
Efectele tamaduitoare ale propolisului au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Motivul pentru care este atat de apreciat consta in nenumaratele sale proprietati terapeutice.
Propolisul este considerat unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale. Datorita proprietatilor bactericide, antiseptice, antivirale, cicatrizante, antiinflamatoare, diuretice, analgezice, este considerat cel mai pretios produs apicol, noteaza financiarul.ro.
Pentru aceste efecte, propolisul este folosit in medicina naturista pentru mai multe afectiuni. Inlatura cu succes bronsita acuta, dermatita, astmul infectios, laringita, tuberculoza pulmonara, etc. De asemenea, il regasim in topul remediilor naturiste impotriva racelii, gripei si a durerilor in gat.
Este compus din rasini vegetale, ceara, polen, acizi grasi, flavonoide, substante antibiotice, vitamine si aminoacizi.
O serie de boli infectioase se trateaza foarte eficient cu tinctura de propolis care intareste sistemul imunitar si are efecte curative asupra organismului. Tinctura de propolis se poate achizitiona din plafare si farmacii.
Este bine de stiut ca propolisul reduce colesterolul din sange. Mai mult decat atat, prin continutul de flavonoide mentine elasticitatea vaselor de sange.
Afectiunile digestive si hepatice (gastrita, ulcer gastric, ciroze, etc) isi gasesc si ele remediul in propolisul albinelor. Pentru calmarea durerilor de stomac, se amesteca 30 de picaturi de tinctura cu 100 ml lapte cald. Se bea dimineata, pe stomacul gol.
Un alt aspect notabil este prevenirea formarii celulelor maligne. Pentru combaterea cancerului mamar, genital, hepatic sau tiroidian se administreaza 30-50 picaturi de tinctura de propolis, inainte de mesele principale, de 3-4 ori pe zi, intr-o cura de lunga durata.
Este de mare ajutor si femeilor aflate la menopauza. Se iau 10 picaturi dimineata, pe nemancate, intr-o cura de 1 an de zile.
Propolisul mai este eficient pentru dureri de dinti sau dupa extractii, pentru abcese, stomatita, gingivita.
S-a dovedit un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani vechi, eczeme, abcese, taieturi, arsuri, acnee, cosuri, intepaturi de insecte. Astfel, se aplica pe zonele dureroase comprese cu tinctura de propolis.
Pentru a scapa de acnee, aplica in fiecare seara, dupa curatarea tenului, o discheta de bumbac imbibata in tinctura de propolis. Se lasa sa actioneze, apoi se clateste tenul cu apa calduta.
Bataturile, arsurile si micozele se pot vindeca prin tamponare cu tinctura de propolis, aceasta avand actiune cicatrizanta.
Propolisul mai are si alte intrebuintari medicale, dar cele enuntate mai sus sunt cele mai importante.
Pentru un zambet minunat si o dantura sanatoasa trebuie sa acordam o ingrijire mai atenta dintilor nostri. Pe langa vizite regulate de control la medicul dentist, exista si alte trucuri care te ajuta sa ai dinti mai puternici. [detalii]
Uleiul de masline este un produs minunat atunci cand il folosim la gatit. Mancarea este mai gustoasa, mai sanatoasa si mai putin calorica. De aceea este recomandat sa il alegem in detrimentul altor tipuri de uleiuri. [detalii]
Anotimpul iarna inca ne da batai de cap, desi este spre final. Inca este foarte frig afara si ninge in anumite zone ale tarii. Iar o cana cu ceai fierbinte este tot ceea ce avem nevoie cand ajungem acasa dupa o zi plina la munca. [detalii]
Ritualul de seara este important pentru sanatatea noastra, atat fizica cat si psihica. Iar modul in care alegem sa ne incheiem ziua s-ar putea sa aiba un puternic impact asupra calitatii vietii noastre. [detalii]
Alimentele modificate genetic nu difera neaparat de alte alimente, deci nu este intotdeauna usor sa va dati seama care alimentele sunt modificate genetic si care nu. [detalii]