de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2014
Tags:
Datorita proprietatile antibacteriene si antiinflamatoare, sunatoarea este folosita ca remediu naturist in tratarea arsurilor, a inflamatiilor si a iritatiilor. Contribuie la o relaxare optima si mentine buna dispozitie.
Sunatoarea este o planta utilizata din cele mai vechi timpuri pentru efectele benefice asupra organismului. Asadar, are proprietati sedative, antiseptice, astringente, antiinflamatoare si cicatrizante.
In medicina populara este folosita pentru tratarea bolilor nervoase, digestive, respiratorii, a starilor de indispozitie si a ranilor.
Contribuie la functionarea normala a sistemului digestiv, deoarece stimuleaza bila, protejeaza mucoasa gastrica si reduce spasmele.
Sub forma de gargara trateaza cu succes inflamatiile gatului, gingiilor si ganglionilor.
Consumand ceai de sunatoare vei constata ca are rezultate exceptionale in tratarea starilor de anxietate, insomnie, nervozitate. Concret, sunatoarea determina cresterea cantitatii de serotonina (substanta care asigura buna dispozitie) si scade nivelul de cortizon, hormonul stresului.
In plus, datorita proprietatilor antivirale si antibiotice, ajuta la tratarea racelii, sinuzitei si bronsitei.
Numeroase studii au demonstrat ca sunatoarea este cel mai puternic antidepresiv natural. Trebuie tinut cont ca este recomandata pentru stari de teama, tensiune si stres. Datorita unei substante cu proprietati sedative este eficienta mai ales pentru persoanele cu stari depresive.
In limbaj popular se mai numeste crucea voinicului, hamei de pamant, lemnie, inchegatoare, osul-iepurelui, pojar, pojarnita, sburatoare.
Cum se prepara ceaiul de sunatoare?
Infuzia de sunatoare se prepara foarte simplu: peste o lingurita de planta maruntita se adauga 200 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 15-20 minute si se strecoara. Se beau 2 cani de ceai de sunatoare pe zi, dimineata si seara.
Bila lenesa, enterocolita, gastrita hiperacida, ulcerul gastric, hepatita cronica si colecistita pot fi tratate cu succes cu infuzie de sunatoare.
Tinctura de sunatoare este utilizata pentru tratarea hipertensiunii arteriale, menopauza, a starilor de nervozitate si irascibilitate. Se recomanda consumul a cateva picaturi dupa fiecare masa. Doza exacta este stabilita de medic in functie de varsta si boala.
Contraindicatii
Ceaiul de sunatoare este contraindicat femeilor care iau contraceptive orale.
De asemenea, nu beti ceai de sunatoare in timpul tratamentului cu amfetamine, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente pentru astm. Este interzis consumul in timpul sarcinii si alaptarii.
Pentru un zambet minunat si o dantura sanatoasa trebuie sa acordam o ingrijire mai atenta dintilor nostri. Pe langa vizite regulate de control la medicul dentist, exista si alte trucuri care te ajuta sa ai dinti mai puternici. [detalii]
Uleiul de masline este un produs minunat atunci cand il folosim la gatit. Mancarea este mai gustoasa, mai sanatoasa si mai putin calorica. De aceea este recomandat sa il alegem in detrimentul altor tipuri de uleiuri. [detalii]
Anotimpul iarna inca ne da batai de cap, desi este spre final. Inca este foarte frig afara si ninge in anumite zone ale tarii. Iar o cana cu ceai fierbinte este tot ceea ce avem nevoie cand ajungem acasa dupa o zi plina la munca. [detalii]
Ritualul de seara este important pentru sanatatea noastra, atat fizica cat si psihica. Iar modul in care alegem sa ne incheiem ziua s-ar putea sa aiba un puternic impact asupra calitatii vietii noastre. [detalii]
Alimentele modificate genetic nu difera neaparat de alte alimente, deci nu este intotdeauna usor sa va dati seama care alimentele sunt modificate genetic si care nu. [detalii]