de Elena-Alina Constantinescu 08 Oct 2014
Tags:
Dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog a declarat intr-o conferinta de presa ca cele mai frecvente tulburari psihice in Romania sunt anxietatea si depresia.
Anxietatea reprezinta o problema foarte frecvent intalnita in viata de zi cu zi. Se caracterizeaza printr-o stare permanenta de tensiune psihica, iritabilitate, lipsa de incredere in propria persoana.
O persoana anxioasa continua sa simta o neliniste permanenta, care interfereaza si cu viata sa cotidiana. Traieste o frica foarte intensa si irationala, care nu este justificata prin prezenta unei situatii periculoase. Printre simptome se numara: irascibilitate si iritabilitate usoara, oboseala, insomnie, transpiratie excesiva, senzatie de nod in gat, palpitatii, probleme de concentrare.
Depresia este o stare mentala de tristete/amaraciune care persista pe perioade indelungate. Poate afecta gandurile unei persoane, comportamentul, sentimentele si sentimentul de bunastare.
Persoanele depresive se simt triste, fara speranta, ingrijorate, neajutorate, lipsite de valoare, vinovate, iritabile, ranite sau agitate. Isi pot pierde interesul in activitatile care odata le creau placere, pot resimti pierderea poftei de mancare sau mananca in exces, au probleme de concentrare. Despre aceasta problema am mai discutat in articolul "Depresia: cauze si semne de ingrijorare. Cum ne afecteaza viata".
Dintr-un esantion de 2.000 de persoane intervievate, mai putin de jumatate au solicitat ajutor specializat in primul an de la declansarea depresiei, a precizat medicul Maria Ladea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia".
"Principala concluzie a acestor studii este ca exista nevoia de educatie a populatiei (...) Consumul de substante psihoactive mai ales la cei tineri poate sa favorizeze si sa precipite instalarea unor tulburari de genul acesta", a spus medicul Maria Ladea.
Specialistii atrag atentia asupra deficitului de medici psihiatri, dar si asupra repartizarii acestora in teritoriu.
Dr. Florin Tudose, membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, precizeaza ca ultimele statistici indicau aproape 1.300 de medici specialisti, in conditiile in care tari precum Elvetia au 3.500, Marea Britanie — aproximativ 5.000, iar Franta — circa 8.000 de psihiatri.
De asemenea, exista judete care au sub cinci medici psihiatri, si anume, Salaj, Tulcea, Covasna, Caras-Severin si Ialomita, in timp ce in Capitala sunt peste 400.
Potrivit specialistilor, sunt necesare servicii de asistenta comunitara, departamente de psihiatrie de legatura in spitalele generale si marile clinici universitare.
"25-28% este frecventa tulburarilor anxioase in Romania, pacientii cu aceste afectiuni de multe ori nu au unde sa se adreseze si iau cu asalt camerele de garda ale spitalelor", spune medicul Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu.
Sursa: Agerpres.ro; wikipedia.org
Castiga lupta cu bolile de inima!
Comanda lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos >>Spune-ne opinia ta despre
"Anxietatea si depresia, cele mai frecvente tulburari psihice"
Spune-ne opinia ta despre
"Anxietatea si depresia, cele mai frecvente tulburari psihice"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa faci cand te simti coplesit emotional. Sfaturi simple
Uneori, fie din cauza presiunii sociale, fie in urma unor esecuri pe plan sentimental, profesional sau din diverse alte motive, ne simtim incarcati si coplesiti emotional. [detalii]
4 cauze frecvente ale durerilor de stomac
Durerea de stomac este o problema frecvent intalnita si destul de neplacuta. Cauzele pot fi multiple, iar identificarea lor este esentiala pentru a lua masurile corecte de tratament. [detalii]
Alimente interzise in dieta fara gluten. Scurta lista
Intoleranta la gluten apare atunci cand sistemul digestiv nu poate procesa corect glutenul, o proteina prezenta in grau, secara, orz si altele. [detalii]
Cum sa scapi de aftele bucale in mod natural
Aftele bucale sunt mici leziuni care apar in zona bucala, adica se manifesta atat pe gingii, pe limba, in cerul gurii sau chiar pe interiorul obrajilor. [detalii]
TOP 3 categorii de alimente nepotrivite pentru sistemul digestiv
Un rol foarte important in organism este jucat de sistemul digestiv. Cu cat alimentele pe care le ingeram sunt mai sanatoase, cu atat vor fi mai usor de digerat, iar nutrientii mai rapid asimilati. [detalii]