Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinonime: ELAEIS GUINEENSIS
Descriere:
Uleiul de palmier (procesat) contine (per lingura):
120 calorii
13,6 g de grasimi (dintre care aproximativ 50% saturate, 40% mononesaturate si 10% polinesaturate)
2,17 mg de vitamina E
1,1 mcg de vitamina K
0 carbohidrati
0 proteine
Uleiul de palmier poate fi extras fie din pupla rosie a fructului de palmier (ulei de palmier rosu) sau din semintele aceluiasi fruct (ulei de palmier nucleu). Ceea ce ramane dupa extragerea din uleiul rosu a tuturor vitaminelor bune pentru cosmetica este ulterior rafinat, dezodorizat, albit si partial sau total hidrogenat, rezultand uleiul de palmier alb. Acesta este preferat industriei alimentare, iar uleiul rosu este isi dovedeste eficienta in cosmetica.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul de palmier se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
Polisorbati - 5000 mg/kg
Galat de propil - 200 mg/kg
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
Citrat de stearil – gmp
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
Acid lactic (E 270)
Acid ascorbic (E 300)
Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
Extract bogat în tocoferol (E 306)
Alfa-tocoferol (E 307)
Gama-tocoferol (E 308)
Delta-tocoferol (E 309)
Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
Lecitine (E 322)
Acid citric (E 330)
Citrati de sodiu (E 331)
Citrati de potasiu (E 332)
Citrati de calciu (E 333)
Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
Extracte de rozmarin (E 392)
Dimetilpolisiloxan (E 900)
Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei de palmier poate cauza:
Reactii alergice
Crestere in greutate (obezitate)
Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Probleme la nivelul ficatului
Toxicitate la nivelul organelor (in cazul uleiului de palmier procesat)
Consumul de ulei de palmier nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.