Acest produs contine 19 ingrediente dintre care 17 sunt considerate sigure, 2 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Contine seminte de in auriu.
, ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
ingrediente cu risc mediu de dauna poate cauza reactii alergice (inclusiv intoleranta), crestere in greutate (obezitate)
si diabet. Se recomanda consumul moderat.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Fulgii de ovaz integral sunt produsi din boabele de ovaz intregi, reprezentand un produs dietetic, cu mare valoare nutritiva.
Beneficiile cerealelor integrale:
- reduc riscul declansarii accidentului vascular cerebral
- scad posibilitatea dezvoltarii bolilor cardiovasculare
- mentin o greutate corporala normala
- reduc numarul de boli ale gingiilor si dintilor
- scad probabilitatea dezvoltarii diverselor tipuri de cancer
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Ovazul este o cereala care nu contine in mod natural gluten, dar multe firme producatoare mai ambaleaza si cereale care au gluten, spre urmare unele produse din ovaz ajung inevitabil sa aiba si urme de gluten.
Consumul de fulgi de ovaz integral nu este restrictionat in acest moment. Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Sinonime: ULEI DE CANOLA
Descriere:
Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.
Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
- Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
- Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
- Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
- Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
- Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
- Citrati de izopropil - 200 mg/kg
- Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
- Polisorbati - 5000 mg/kg
- Galat de propil - 200 mg/kg
- Esterii propilenglicolului cu acizii grasi - 10000 mg/kg
- Citrat de stearil – gmp
- Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
- Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
- Acid lactic (E 270)
- Acid ascorbic (E 300)
- Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
- Extract bogat in tocoferol (E 306)
- Alfa-tocoferol (E 307)
- Gama-tocoferol (E 308)
- Delta-tocoferol (E 309)
- Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
- Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
- Lecitine (E 322)
- Acid citric (E 330)
- Citrati de sodiu (E 331)
- Citrati de potasiu (E 332)
- Citrati de calciu (E 333)
- Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
- Extracte de rozmarin (E 392)
- Dimetilpolisiloxan (E 900)
- Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei de rapita poate cauza:
- Reactii alergice
- Crestere in greutate (obezitate)
- Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
- Deficiente nutritionale
- Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: NUCI CAJU
Descriere:
Caju (neprelucrat) prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (28,35 g):
-
160 de calorii
-
4 g de proteine
-
13 g de grasimi (dintre care 8 g mononesaturate si 2 g polinesaturate)
Conform Codex Alimentarius, caju se regaseste in categoria
04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa
04.2.1 Legume proaspete (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa
04.2.1.1 Legume proaspete netratate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase – inclusiv boabe de soia - si aloe vera), alge, nuci si seminte: legume proaspete prezentate dupa recoltare.
Nucile caju sunt originare din Brazilia.
Sunt bogate in:
-
Vitaminele B, E, K
-
Proteine
-
grasimi de buna calitate
-
acizi grasi omega-3
-
si sunt o sursa excelenta de minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu, zinc)
Acestea contin si acid folic.
Beneficiile nucilor caju:
-
Impiedica aparitia unor boli de inima
-
Pot preveni cancerul
-
Pastreaza oasele puternice si sanatoase, datorita continutului ridicat de magneziu
-
Previn aparitia pietrelor la vezica biliara
-
Promoveaza o mai buna digestie datorita fibrelor pe care le contin si ajuta la slabit.
-
Scad riscul de obezitate
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de caju poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate
-
Migrene si dureri de cap
-
Toxicitate la nivelul organelor
-
Probleme la nivelul rinichilor (pietre la rinichi)
Consumul de caju nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
-
Nucile caju pot fi consumate in forma cruda si rehidratata sau prajite si nesarate, sub forma laptelui de caju, sau ca ingredient in diverse gustari sau deserturi raw-vegan.
Citeste mai mult
Descriere:
Valori nutritionale (28.34 g):
-
102 calorii
-
5 g de carbohidrati
-
3 g de fibre
-
6 g de proteine
-
15 g de grasimi
-
3 g de acizi grasi omega-6
-
Vitamina E – 10,0 IU
-
207 mg de potasiu
-
75 mg de calciu
-
84 mg de magneziu
-
147 mg de fosfor
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de migdale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Alunele (prajite) contin (per 28,35 g/32 alune):
-
166 calorii
-
7 g de proteine
-
14 g de grasimi (dintre care 2 g saturate)
-
6 g de carbohidrati
-
2 g de fibre
Conform Codex Alimentarius, Standardul 200-1995, alunele se regasesc in categoria 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2.1 Legume proaspete (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.1.1 Legume proaspete netratate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase – inclusiv boabe de soia - si aloe vera), alge, nuci si seminte: legume proaspete prezentate dupa recoltare.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de alune poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate
-
Contaminare cu diverse substante din insecte
Consumul de alune nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
-
Miez obtinut din fructele arborelui Juglans regia.
Miezul de nuca contine grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%) din grupa globulinelor, saruri minerale (cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E (tocoferol), F, P.
Valoarea energetica: 700 kcal la 100 g.
Datorita substantelor pe care le contine, nuca are urmatoarele beneficii asupra organismului:
-
regleaza nivelul colesterolului in sange si tensiunea arteriale
-
intareste vasele de singe si previne deteriorarea acestora
-
inlatura efectele grasimilor saturate din dieta
-
reduce riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%
-
reduce durerile
-
trateaza constipatia
-
combate infectiile urinare
-
reprezinta un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice
-
mentine tonusul al musculaturii netede
-
trateaza sterilitatea si impotenta
-
stimuleaza memoria
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Atentie, poate avea efect laxativ, mai ales prajit.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de dovleac contin minerale (fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc) si sunt o sursa buna de vitamine (K, E, vitamine din grupul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, vitamina B6 (piridoxina) si acid folic).
L-triptofanul din componenta lor duce la un somn linistit si la diminuarea stresului.
De asemenea, in semintele de dovleac regasim fitosteroli, compusi ce pot duce la scaderea nivelului de colesterolul LDL (colesterol rau).
Reprezinta un tratament natural pentru tenie si alti paraziti, reduc inflamatia in cazul artritelor.
Studiile sugereaza faptul ca semintele de dovleac ofera o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi blocarea sau extinderea prostatei, reducerea riscului de calculi vezicali, si ajuta la prevenirea depresiei. In plus, ele contin niveluri ridicate de fitosteroli, care pot reduce nivelul colesterolul si chiar ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de seminte de dovleac nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
-
contin aproape de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele
Actiuni:
-
protejeaza sistemul cardiovascular
-
previne formarea cheagurilor de sange in artere, ceea ce ajuta la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral si de boala vasculara periferica.
-
stimuleaza digestia
-
previn osteoporoza
-
fac pielea mai frumoasa
Semintele de in sunt bogate in:
-
vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan
-
fibre - solubile si insolubile
-
fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii
-
acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor. Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic - de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
(sursa: www.sfatulmedicului.ro)
Reactii adverse:
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
sunt calorice
-
consumate in cantitati mari pot deveni toxice
-
Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui sa evite semintele de in din cauza efectelor lor laxative.
-
Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu ar trebui sa consume seminte de in, ca si femeile care sufera de fibrom, endometrioza sau boala ovarului polichistic.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de floarea soarelui sunt foarte bogate in vitamina E care este un antioxidant puternic ce protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi.
Acestea contin grasimi mononesaturate si polinesaturate, numite grasimi bune, care contribuie la cresterea colesterolului bun HDL si la scaderea colesterolului rau LDL.
Semintele de floarea soarelui mai contin:
-
cupru
-
zinc
-
fier
-
seleniu
-
fibre
-
acid folic
-
vitamina A
Beneficii:
-
controleaza deterioarea celulara
-
intaresc oasele
-
calmeaza nervii
-
aduc stralucire pielii
-
alina afectiunile datorita efectului antiinflamator
-
protejeaza impotriva afectiunilor inimii
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Semintele de floarea-soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.
Este recomandat consumul cu atentie deoarece contin multe calorii: o portie de 30 de grame de seminte contin 165 de calorii.
Citeste mai mult
Descriere:
Fructoza este un zahar ce se regaseste in fructe, miere si suc de fructe, care impreuna cu glucoza formeaza sucroza. Aceasta are cel mai mic indice glicemic dintre toate zaharurile naturale, fiind considerata un monozaharid.
Marul, considerat un fruct bogat in fructoza, contine 10,74 g de fructoza, in timp ce dovleacul contine 1,39 g iar o ceasca de mazare – 0,57 g.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, fructoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1. Zahar refinat si brut, subgrupa 11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza.
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fructoza poate cauza:
-
Reactii alergice (inclusiv intoleranta)
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Diabet
-
Cresterea nivelului colesterolului si trigliceridelor
-
Boli cardiovasculare
-
Probleme in absorbtia cuprului
-
Probleme la nivelul organelor in cazul copiilor
-
Probleme la nivelul ficatului
American Heart Association recomanda un consum zilnic limitat de carbohidrati din zaharuri: 150 de calorii sau 37,5 g de zaharuri pentru barbati si 100 de calorii sau 25 g de zaharuri pentru femei.
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Sinonime: NUCA DE COCOS DESHIDRATATA
Descriere:
Nuca de cocos este disponibila in urmatoarele variante:
- Proaspata
- Uscata
- Deshidratata
- crema sau sub forma de fulgi.
Nuca de cocos deshidratata este bogata in:
- potasiu
- magneziu
- acid folic
- vitamina E.
Acidul lauric din componenta sa ii confera proprietati antimicrobiene.
Este tonica, hranitoare, energizanta si antioxidanta
Textura nucii de cocos este buna pentru exfolierea pielii. Combinata cu un ingredient de curatare, cum ar fi sapunul, aceasta curata pielea eficient.
Pentru 100 g de nuca de cocos:
- Calorii - 360
- Potasiu - 256 mg
- Apa - 50,9 g
- Lipide - 35 g
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent, acest ingredient nu a fost evaluat de catre comisiile competente.
Citeste mai mult
Sinonime: CREMA DE CACAO
Descriere:
Masa de cacao reprezinta, in general, 80% dintr-o ciocolata, fiind compusa din unt si pudra de cacao. Aceasta se poate obtine prin macinarea efectiva a boabelor de cacao.
Elemente nutritionale (100 g):
-
398 calorii
-
4 g de grasimi (dintre care aproximativ jumatate sunt saturate)
-
83,7 g de carbohidrati
-
3,7 g de fibre
-
7% din necesarul zilnic de fier
-
13% din necesarul zilnic de calciu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, masa de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Aditivi pe care ii poate contine:
-
Acesulfam de Potasiu 350 mg/kg
-
Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic 10000 mg/kg
-
Aspartam 3000 mg/kg
-
Esteri de Propylene Glycol din acizi grasi 5000 mg/kg
-
Zaharina 100 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) 580 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de masa de cacao poate cauza:
Consumul de masa de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor, conservant
Descriere:
Zaharul este un ingredient folosit pe scara larga in alimentatie si in diverse industrii pentru a indulci alimentele si bauturile
Cel mai utilizat tip de zahar este zaharul alb rafinat (sucroza), obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar.
Tipuri de zahar:
-
- zahar alb rafinat (sucroza): este cel mai comun tip de zahar, utilizat in majoritatea produselor de patiserie, bauturi si deserturi
- zahar brun: contine melasa, care ii confera culoarea mai inchisa si un gust mai intens, usor caramelizat.
- zahar pudra: este un un zahar fin, adesea folosit in glazuri si prajituri
- zahar de cocos: obtinut din seva florilor de cocos, este considerat mai putin procesat, avand un indice glicemic mai scazut
- zahar din fructe (fructoza): natural prezent in fructe si utilizat si sub forma concentrata in diverse produse.
Desi nu sunt tehnic "zaharuri" pure, mierea, siropul de artar si siropul de agave sunt alternative mai naturale la zaharul rafinat.
Utilizarile zaharului in alimentatie:
-
- indulcire: zaharul este folosit pentru a indulci alimentele si bauturile, de la cafea si ceai la deserturi, prajituri si bomboane.
- conservare: ajuta la conservarea fructelor si legumelor in gemuri, dulceata si compoturi, prin reducerea activitatii apei, ceea ce impiedica dezvoltarea bacteriilor.
- textura si volum: in patiserie, zaharul contribuie la obtinerea texturii corecte, ajuta la formarea crustei si la inaltarea aluatului.
Zaharul este o sursa rapida de glucoza, care este utilizata de organism ca energie rapida. Este important pentru functionarea creierului si a muschilor, in special in activitati intense.
Organizatiile de sanatate, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda limitarea consumului de zahar adaugat la mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice, ideal pana la 5% pentru beneficii suplimentare de sanatate. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune aproximativ 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri, ideal 25 de grame.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de zahar este asociat cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, boli de inima, si probleme dentare (carii). De asemenea, poate contribui la cresterea inflamatiei in organism.
De asemenea, zaharul rafinat si alte forme de zahar procesate au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca pot creste rapid nivelul de zahar din sange, avand un impact negativ asupra insulinei si metabolismului.
Citeste mai mult
Functii: agent de indulcire
Descriere:
-
Cacaoa degresata pudra contine intre 10 si 20 de calorii la lingura.
-
In ciuda numelui, cacaoa degresata contine grasimi. Unele tipuri de cacao degresata contin intre 0,75 si 1,0 grame de grasime la lingura. Mai mult de jumatate din greutatea boabelor de cacao este asigurata de grasimi, acestea se gasesc sub forma de unt de cacao. Dupa eliminarea untului de cacao se obtine cacao degresat pudra. Orice urma de grasime din pudra de cacao se poate datora eliminarii incomplete de unt din boabele de cacao.
-
Cacaoa degresata pudra contine foarte putini carbohidrati, aproximativ 2-3 g la lingura. Nici unul dintre carbohidrati nu se datoreaza zaharului, ci fibrelor. O lingura de pudra de cacao contine intre 1 si 2 g de fibre.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Cacaoa este contraindicata in litiaza oxalica.
Cacaoa contine acid oxalic, care este o substanta toxica, cu un potential maro de complexare, care afecteaza meolismul tuturor macro- si microelementelor si are ca efect o saracire in catiohi a organismului. Acidul oxalic micsoreaza coeficientul de utilizai e a calciului de catre organism. Daca raportul acid oxalic/calciu este mai mare de 2,25 se insolubilizeaza si se elimina (in special prin fecale) o mare parte din calciul ingerat cu hrana zilnica. De aceea, cacaoa si preparatele pe baza de cacao (ciocolata etc.) trebuie consumate cu masura de catre copii (care, fiind in crestere, au nevoie de calciu), de oamenii in varsta (predispusi la decalcifiere), de persoanele cu tetanie1 latenta, hipocalcemie, de femeile grade sau care alapteaza
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult
Descriere:
Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
- care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
- compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
- tip de fibre solubile compuse de fructoza, caracterizate printr-un numar mic de calorii.
Radacina de cicoare contine multe minerale si vitamine A, C, K, B si P, si este unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Fibrele de cicoare pot determina fenomene de intoleranta sau alergie la persoanele sensibile.
Citeste mai mult
Descriere:
Pudra de cacao contine (per lingura – 5 g):
-
20 de calorii
-
0,9 g de proteine
-
1,6 g de fibre
-
0,5 g de grasimi
-
3 g de carbohidrati
-
2 g de fibre
-
8 mg de cofeina
Aceasta contine, de asemenea, fier, magneziu, fosfor si zinc si este bogata in antioxidanti si steroli.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, pudra de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Pudra de cacao este produsa prin reducerea cantitatii de grasimi din masa sau lichiorul de cacao prin presarea si modelarea sa.
Pudra de cacao poate contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de potasiu - 350 mg/kg
-
Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic - 10000 mg/kg
-
Aspartam - 3000 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 5000 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 100 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucroza) - 580 mg/kg
Conform Normei din 14 mai 2003 cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman, pudra de cacao cu continut redus de grasime reprezinta „pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata”.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Insomnii
Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Boabele de cacao contine flavonoide, polifenoli si substante antioxidante care ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Consumul de cacao poate sa duca la o scadere a tensiunii, o sanatate mai buna a vaselor de sange, dar si un nivel optim de colesterol.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Cacaoa este contraindicata in litiaza oxalica.
Cacaoa si preparatele pe baza de cacao trebuie consumate cu masura de catre copii (care, fiind in crestere, au nevoie de calciu), de oamenii in varsta (predispusi la decalcifiere), de persoanele cu tetanie latenta, hipocalcemie, de femeile grade sau care alapteaza
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.