Acest produs contine 10 ingrediente dintre care 6 sunt considerate sigure, 4 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Acest produs contine vitamine (niacina, acid pantotenic, vitamina b6, vitamina b12) si coloranti (caramel simplu, riboflavine).
ingredient cu risc mediu de dauna, este apa in care a fost dizolvat dioxid de carbon (CO2) sub presiune, proces ce creeaza bule si confera apei efervescenta.
- apa tonica, sifon, club soda - forme de apa carbogazoasa, dar pot avea minerale adaugate, zahar, arome sau alti aditivi.
ingredient cu risc mediu de dauna, este o substanta solida, cristalina, alba, solubila in apa si insolubila in majoritaea solventilor organici. Este ceea mai raspandita diglucida din natura, gasindu-se, in cantitati mici, aproape in toate organele vegetalelor.
Prin hidroliza sub actiunea enzimelor digestive sau prin fierbere in mediu acid, zaharoza este convertita la un amestec de glucoza si fructoza in parti egale. Datorita faptului ca moleculele de monozaharide sunt mai mici, acest amestec, denumit zahar invertit, este frecvent utilizat la prepararea bomboanelor si inghetatei pentru a preveni formarea de cristale mari de zahar.
Spre deosebire de zaharul rafinat, zaharoza naturala are un rol calcifiant pronuntat. Acest diglucid este un suport bun si pentru alte minerale, in special fier si potasiu. Zaharoza din legume si fructe prezinta si o actiune antiinflamatorie.
ingredient cu risc mediu de dauna. In aceasta categrie intra substantele care modifica sau limiteaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar.
ingredient cu risc mediu de dauna. Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: APA MINERALA CARBOGAZOASA
Descriere:
Apa carbogazoasa este apa in care a fost dizolvat dioxid de carbon (CO2) sub presiune, proces ce creeaza bule si confera apei efervescenta.
Tipuri de apa carbogazoasa:
- natural carbogazoasa - contine bule in mod natural, direct de la sursa
- carbogazoasa artificial - i s-a adaugat CO2 dupa imbuteliere
- apa tonica, sifon, club soda - forme de apa carbogazoasa, dar pot avea minerale adaugate, zahar, arome sau alti aditivi.
Beneficii:
- hidrateaza la fel ca apa plata
- poate ajuta digestia si reduce balonarea la unele persoane
- poate fi o alternativa sanatoasa la sucurile carbogazoase cu zahar.
Reactii adverse:
- Cancer:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Atentionari privind consumul de apa carbozagoasa:
- poate provoca balonare sau ragaieli la cei mai sensibili
- persoanele cu reflux gastric (acid) pot simti arsuri dupa consum
- daca e combinata cu zahar (de exemplu, in sucuri), nu mai e o alegere buna, deoarece va contine calorii goale (adica fara nutrienti). In plus, zaharul ridica glicemia si creste riscul de carii (mai ales combinat cu acidul din CO2).
Consumul de apa carbogazoasa este restrictionat pentru copii deoarece acestia au un sistem digestiv mai sensibil, iar bulele pot provoca balonare sau gaze.
Citeste mai mult
Sinonime: ZAHAROZA
Descriere:
-
Zaharoza este o substanta solida, cristalina, alba, solubila in apa si insolubila in majoritaea solventilor organici. Este ceea mai raspandita diglucida din natura, gasindu-se, in cantitati mici, aproape in toate organele vegetalelor.
-
Dizaharida foarte raspandita in natura, intalnindu-se in special in sfecla de zahar si in trestia de zahar, dar si in melasa, sirop de artar, fructe legume si miere.
-
Este cea mai comuna forma de zahar utilizata in alimentatie.
-
Este compus din glucoza si fructoza.
Prin hidroliza sub actiunea enzimelor digestive sau prin fierbere in mediu acid, zaharoza este convertita la un amestec de glucoza si fructoza in parti egale. Datorita faptului ca moleculele de monozaharide sunt mai mici, acest amestec, denumit zahar invertit, este frecvent utilizat la prepararea bomboanelor si inghetatei pentru a preveni formarea de cristale mari de zahar.
Spre deosebire de zaharul rafinat, zaharoza naturala are un rol calcifiant pronuntat. Acest diglucid este un suport bun si pentru alte minerale, in special fier si potasiu. Zaharoza din legume si fructe prezinta si o actiune antiinflamatorie.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Sinonime: DEXTROZA; DGLUCOSE; ANHYDROUS DEXTROSE; CARTOSE; CERELOSE; CORN SUGAR; D-GLUCOSE, ANHYDROUS; DEXTROPUR; DEXTROSE
Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).
Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor.
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
-
sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
-
glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
-
glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
-
Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic.
-
Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des.
-
Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca indulcitor in alimente.
Citeste mai mult
Sinonime: TRICITRAT DE SODIU
Descriere:
Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare.
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor.
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.
Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse.
Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de chelare.
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
-
02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
-
14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
-
14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
-
iritarea sistemului digestiv
-
iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)
Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
-
Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
Citeste mai mult
Descriere:
Taurina este un aminoacid sulfuric care se regaseste in mod natural in organismul uman dar si in cel al animalelor ( se gaseste in ochi, creier, ficat, musculatura scheletica in cantitate mai mare) si are rol antioxidant. Desi este sistentizata din cisteina si metionina (aminoacizi), cu ajutorul vitaminei B6, cea mai mare cantitate provine din surse alimentare. Este prezenta si in laptele matern.
Dintre cele mai importante functii in organism ale taurinei amintim urmatoarele: sprijina absorbtia intestinala a substantelor grase, mentine stabilitatea membranelor celulare, regleaza nivelul de calciu in celule, sustine functionarea sistemului nervos si celui cardiovascular.
Este folosita in industria alimentara cel mai des ca ingredient in bauturile energizante, fiindca se crede ca reusese sa sprijine si sa imbunatateasca performanta fizica, dar ridica si nivelul de enegie. In plus, contribuie la functionarea corecta a muschilor si protejeaza celulele de stresul oxidativ. Taurina este utilizata si in suplimentele alimentare, pentru ca are beneficii pentru sanatatea ochilor, ficatului si inimii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Taurina este considerata a fi un ingredient sigur si de aceea se foloseste in industria alimentara. Exista insa, si anumite efecte secundare, atunci când este consumata in cantitati ridicate, de exemplu atunci când bei bauturi energizante in exces, etc.
Iata cateva dintre posibilele efecte negative ale taurinei:
-poate sa creasca riscul de hipertensiune;
-probleme la nivelul inimii (afecteaza ritmul cardiac si poate contribui si la aparitia aritmiilor);
-cauzeaza nervozitate, insomnie, anxietate;
-poate interfeta cu alte medicamente si astfel cauza alte probleme de sanatate.
Citeste mai mult
Functii: limitarea aciditatii, limitarea alcalinitatii
Descriere:
Sunt substante care modifica sau limiteaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Din lista corectorilor de aciditate fac parte: E300, E306, E307, E308, E309, E310, E311, E312, E315, E320, E321, E322, E330, E338
- E 320 - este interzis în Austria; Institutul national de sanatate (National Institutes of Health) din SUA a declarat ca E320 este anticipat in mod rezonabil ca fiind cancerigen pentru oameni, bazandu-se pe rezultatele experimentelor efectuate pe animale. Statul California din SUA l-a declarat cancerigen si prin urmare a interzis intrebuintarea acestuia.
Citeste mai mult
Sinonime: COFEINA
Descriere:
Cafeina este un stimulant care se gaseste in mod natural in frunzele, fructele sau semintele unor plante, precum arborele de cafea. Din punct de vedere chimic este o trimetilxantina, adica o substanta cu efecte stimulante. Cafeina poate reduce oboseala si ajuta la imbunatatirea concentrarii, fiindca blocheaza efectele adenozinei, un neurotransmitator care relaxeaza creierul si face ca organismul sa se simta mai obosit..
Cafeina este foarte usor absorbita de organism, de aceea efectele ei se resimt imediat. In plus, poate imbunatati performanta fizica, crescand eliberarea de adrenalina si stimuland metabolismul.
Este folosita destul de des in alimentatie, adica in bauturi (cafea, ceaiuri, bauturi energizante, etc.) sau in produse de alimentare( guma de mestecat, dulciuri, bomboane, ciocolata, etc.). Ea mai poate fi utilizata in produse de ingrijire corporala (sampoane, balsamuri, produse pentru ochi, etc.) si in medicamente si suplimente.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de cafeina poate provoca o serie de reactii adverse, mai ales daca este consumata in cantitati mari sau de persoane sensibile la aceasta substanta.
Posibilele reactii adverse ale cafeinei:
-anxietate
-insomnie
-cresterea ritmului cardiac
-probleme digestive
-deshidratare
-dureri de cap
-dependenta si sevraj
-hipertensiune (tensiune arteriala crescuta)
Citeste mai mult
Descriere:
-
substante chimice organice necesare in cantitati mici pentru un organism sanatos.
Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, de aceea ele trebuie obtinute din alimentatie.
Cele 13 vitamine sunt impartite in doua grupe
-
cele patru solubile in grasimi – liposolubile - (A, D, E si K)
-
cele noua solubile in apa –hidrosolubile - (opt vitamine B si vitamina C).
Vitaminele solubile in grasimi pot fi pastrate ca rezerva in organism si sunt toxice cand sunt luate in exces.
Vitaminele solubile in apa nu sunt pastrate in organism, cu exceptia vitaminei B12, rezerva ei aflandu-se in ficat.
Surse alimentare de vitamine (sfatulmedicului.ro)
Vitamine liposolubile
-
Vitamina A: oua, carne, lapte, branza, smantana, viscere (ficat, rinichi), peste (cod), ulei de peste.
-
Vitamina D: branza, unt, margarina, lapte fortificat, peste, stridii, cereale.
-
Vitamina E: grau, cereale (seminte), porumb, nuci, masline spanac si alte legume frunze, uleiuri vegetale (din germeni de porumb, floarea soarelui, soia), paine neagra, fasolea uscata, mazarea.
-
Vitamina K: legume verzi (salata verde, spanac, ceapa verde, ierburi-marar, patrunjel, leustean), cereale, galbenus de ou.
Vitamine hidrosolubile
-
Folat: legume frunze verzi, alimente suplimentate, viscere (ficat), carne, paine neagra.
-
Niacina: produse lactate, carne de pasare, peste si preparate din peste, oua, legume, nuci, cereale imbogatite cu B3.
-
Acidul pantotenic si biotina: oua, peste, lactate, cereale integrale, legume, drojdie, broccoli si alte legume din aceasta familie: varza, salata.
-
Tiamina: cereale, paste, paine neagra si intermediara, preparate din carne de porc, fasole uscata, mazare, peste, soia, produse lactate, fructe (mai ales banane), drojdie de bere.
-
Vitamina B2: cereale pentru micul dejun, paste, branzeturi, lactate fortificate, sucuri de fructe, bauturi energizante.
-
Vitamina B12: carne, in special viscere (ficat), produse de origine animala (oua, lapte, carne de pasare si peste).
-
Vitamina B6: vegetale, in special avocado, nuci, drojdie, fasole verde, produse animale- carne de pui, peste si ficat.
-
Vitamina C: citrice (in stare bruta, dar si in sucuri, desi mai putin), capsuni, rosii, broccoli, napi, ceapa verde, cartofi. Principala sursa este reprezentata de fructe si legume, continutul vitaminic al acestora depinzand in functie de specie si de partea consumata (frunze, radacina, tubercul).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Organismul poate supravietui pentru un timp fara vitamine, desi deficitul prelungit de vitamine poate duce la boli, de obicei dureroase si potential fatale.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
“care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
-
Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
-
Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
-
Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
-
Extracte de rozmarin
-
Guma Karaya
-
Konjac
-
Polisorbati
-
Beta-ciclodextrina
-
Dioxid de siliciu
-
Dimetil polisiloxan
-
Ceara de albine
-
Trietil citrat
-
Diacetat de gliceril (diacetina)
-
Triacetat de glicerina (triacetina)
-
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
-
Alcool benzilic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Colorantul este un aditiv sau o substanta care se foloseste atat in alimentatie, cat si in cosmetice sau in alte produse cu scopul de modifica sau imbunatati culoarea produselor respective. Atunci cand sunt utilizati in alimentatie, restabilesc restabili culoarea naturala pierduta in timpul procesarii sau pentru a uniformiza culoarea intre diferite loturi de produse.
Exista mai multe tipuri de coloranti:
-coloranti naturali, care sunt obtinuti din plante, legume, fructe sau alte produse naturale;
-sintetici, care sunt produsi in laborator si sunt mai usor de controlat (poti ajusta mai usor intentistatea culorii, etc.), insa au riscuri mai mari pentru sanatate.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Riscuri asociate cu colorantii alimentari:
Cei mai multi coloranti sunt aprobati pentru utilizare in Uniunea Europeana sau in alte regiuni, insa exista anumite riscuri daca sunt consumati in cantitati foarte mari, precum:
-reactii alergice;
-probleme digestive;
-pot afecta comportamentul persoanelor in anumite cazuri;
-riscuri pe termen lung, in special in cazul colorantilor sintetici.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.