AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar

Nota 8.5 / 10 din 422 voturi
Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Best Drinks

 

Descriere Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Bautura racoritoare carbogazoasa cu aroma de cofeina.

Cantitate: 2 l.

Alte informatii:
Acest produs contine 10 ingrediente dintre care 5 sunt considerate sigure, 4 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.
 

 

Informatii Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar


- Calorii (100g): 1 kcal

 

Ingrediente Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar

Apa, Dioxid de carbon, CARAMEL CU SULFIT DE AMONIU, ACID FOSFORIC (E338), ACESULFAM K (ACESULFAM DE POTASIU), ASPARTAM, ZAHARINA SODICA (E954), Benzoat de sodiu, CAFFEINE, AROME NATURALE

 

Grad de risc produs:


Atentie la urmatoarele ingrediente:

E950
 sau aspartam, ingredient cu risc ridicat de dauna, este un indulcitor chimic. Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului. Printre bolile cronice pe care le poate provoca acest ingredient se numara: diabetul, scleroza multipla si epilepsia.
 

E150d sau Caramel sulfit de amoniu, ingredient cu risc mediu de dauna, aditiv din categoria colorantilor, de culoare maro. Face parte din categoria "E-uri suspecte". Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului. Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori


Lucrarea contine 25 de proiecte (21 de Proiecte didactice si 4 Proiecte pentru Activitati Liber Alese: jocul de rol, jocul de creatie, dramatizarea si auditia muzicala) din varii domenii de activitate (Limba si Comunicare, Activitati matematice, Estetic si Creativ, Cunoasterea Mediului, Om si societate, Activitati liber alese etc.) si va ajuta: ...

Oferta Speciala
valabila 48h

E950 sau acesulfam K, ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
 

E338 sau acid fosforic, ingredient cu risc mediu de dauna. Este folosit in bauturi racoritoare carbogazoase, branzeturi si unele produse din carne pe post de acidifiant. Acidul fosforic ingreuneaza absorbtia calciului si magneziului.Studiile efectuate pana in prezent sunt contradictorii, insa multe au descoperit legaturi intre consumul de bauturi racoritoare de tip cola si afectiuni renale, pietre la rinichi sau osteoporoza.

Data analizei: 2023-02-21


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu. 

Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:

„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”

De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
  • Bacterii coliforme
  • Escherichia coli (E.coli)
  • Enterococi
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
  • Stibiu – 0,005 (mg/l)
  • Arsen – 0,01 (mg/l)
  • Bariu – 1,0 (mg/l)
  • Bor (mg/l)
  • Cadmiu – 0,003 (mg/l)
  • Crom – 0,05 (mg/l)
  • Cupru – 1,0 (mg/l)
  • Cianuri – 0,07 (mg/l)
  • Fluoruri – 5,03 (mg/l)
  • Plumb – 0,01 (mg/l)
  • Mangan – 0,5 (mg/l)
  • Mercur – 0,001 (mg/l)
  • Nichel – 0,020 (mg/l)
  •  Nitrati – 50 (mg/l)
  • Nitriti – 0,1 (mg/l)
  • Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de apa contaminata poate cauza:

  • Methemoglobinemia
  • Cancer (gastric, in principal)
  • Intoxicatii si alergii
  • Afectiuni dermatologice
  • Toxicitate la nivelul diverselor organe
  • Hepatita
  • Dizenterie
  • Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).


Citeste mai mult

Sinonime: ACID CARBONIC; E290

 

Descriere:


Dioxidul de carbon este un acid considerat slab, care se descompune rapid, ceea ce il face destul de sigur comparativ cu celelalte substante acide.

Conform Codex Alimentarius, dioxidul de carbon poate fi folosit pe post de agent de carbogazificare, gaz de ambalare, conservant si agent de propulsie. Acesta se poate regasi in:
  • 14.1.2.1 Suc de fructe – gmp
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 290 – Dioxid de carbon.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dioxid de carbon poate cauza:
  • Probleme la nivel digestiv (flatulenta, balonare)
  • Probleme la nivelul dintilor (poate afecta smaltul in cazul unui consum excesiv, combinat cu alte substante acide)
Consumul de dioxid de carbon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: E150D; CARAMEL AMONIACAL

Functii: colorant, aditiv

 

Descriere:

Aditivi alimentari din categoria colorantilor artificiali.
 
E150d sau caramel sulfit de amoniu, este un colorant maro, artificial, care se obtine prin incalzirea glucidelor alimentare, in prezenta compusilor sulfit si amoniu.
Se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOS).
Este solubil in apa si are gust specific, uneori amar.
 
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 
 
Efectele secundare manifestate in cazul utilizarii  E150d:
  • probleme intestinale (pot aparea dupa ingestia unor cantitati mari)
Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.
 
Reactii adverse:
Cancer:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului.


Citeste mai mult

Functii: antioxidant, reglator de aciditate, echestrant.

 

Descriere:

  • aditiv alimentar obtinut prin sinteza chimica
Este folosit in bauturi racoritoare carbogazoase, branzeturi si unele produse din carne pe post de acidifiant. 

Doza zilnica recomandata: maxim 70 mg / kg corp.

 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acidul fosforic ingreuneaza absorbtia calciului si magneziului.

Studiile efectuate pana in prezent sunt contradictorii, insa multe au descoperit legaturi intre consumul de bauturi racoritoare de tip cola si afectiuni renale, pietre la rinichi sau osteoporoza.

Se recomanda consumul cu moderatie. 


Citeste mai mult

Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Edulcorant intens si potentiator de aroma
  • Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
  • In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
  • Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.

Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

  • Determina stres metabolic
  • Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
  • Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.


Citeste mai mult

Sinonime: E951

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Acidul aspartic este un aminoacid. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.
  • Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore.
  • Este "inrudit" cu E 950 (acesulfam K), ambii fiind indulcitorilor chimici (artificiali).
In Codex Alimentarius are numarul E951 si face parte din categoria "E-uri periculoase".

Poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar , cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:

  • tumori pe creier
  • scleroza multipla
  • epilepsie
  • boala Parkinson
  • sindromul Alzheimer
  • retardare mintala
  • fibromialgie
  • diabet.


Citeste mai mult

Sinonime: E954

Functii: indulcitor sintetic

 

Descriere:

  • indulcitor
  • nu contine calorii
  • este de aproximativ 300 ori mai dulce decat zaharul. 
Puterea de indulcire a 10 mg de zaharina este echivalenta cu 5.5 grame zahar.
 
Este folosit cu succes in dulciuri, bauturi, cockteluri, compoturi, muraturi.
 
Doza recomandata pentru consumul zilnic este de cca 2,5 mg/kg corp pana la 5 mg/kg corp.
 
In Codus Alimenatarius acest ingredient are numarul E954 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea zaharinei sodice in mancare.
 
Joint FAO/WHO Expert Committee condidera ca folosirea lui acestui ingredient in mancare nu prezinta riscuri.
 
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar (E 954).
 
Desi Zaharina sodica a fost suspectata a fi cancerigena, National Toxicology Program (NTP) a sters, in 1998, acest ingredient de pe lista cu compusi cancerigeni.

In anul 2004 Enviromental Protection Agency (EPA) a eliminat zaharina si sarurile ei de pe lista constituentilor periculosi. In decembrie 2010 EPA a declarat ca zaharina nu mai prezinta un potential pericol pentru sanatatea umana. 
 
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Benzoatul de sodiu este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara.

Conform Codex Alimentarius, benzoatul de sodiu - E 211 – face parte din clasa benzoatilor si poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, siropul de maltitol poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 – Benzoat de sodiu.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de benzoat de sodiu poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Ameteli
  • Greturi 
  • Dureri de cap
  • Hiperactivitate la copii
Consumul de benzoat de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).

Conform U.S. Environmental Protection Agency, benzoatul de sodiu poate fi consumat fara a cauza reactii toxice in cantitati zilnice cuprinse intre 34 - 328 mg.


Citeste mai mult

Sinonime: ANHYDROUS CAFFEINE; METHYLTHEOBROMINE; 7-METHYLTHEOPHYLLINE; COFFEINUM

Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii, rol de mascare/acoperire a mirosului

 

Descriere:

  • compus organic ce se regaseste in cafea, ceai, ciocolata si alte frunze si fructe apartinand a peste 60 de specii de plante
  • antioxidant, lupta impotriva ridurilor si celulitei
  • reduce aspectul cearcanelor si pe cel de „ochi umflati” (pungi de sub ochi)
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Da
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta alimentara multifunctionala (de exemplu in bauturile de tip cola) si drept compus activ in produsele farmaceutice cu rol de stimulare, fara prescriptie medicala.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.

Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.

Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.
Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar"

1 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cory - Cola Bautura carbogazoasa fara zahar"

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

de Alege Sanatos 31 Ian 2017

Consumul pe termen lung de bauturi indulcite cu zahar contribuie la cresterea in greutate, favorizeaza aparitia diabetului, cancerului de pancreas si prostata, slabiciunii musculare, bolilor de inima. [detalii]

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

de Alege Sanatos 20 Oct 2016

Frantuzoaicele sunt admirate pentru siluetele zvelte si armonioase. Pentru a se mentina in forma, nu consuma alimente procesate sau bogate in grasimi, dulciuri si bauturi carbogazoase. Savureaza mancarea, folosesc intotdeauna ingrediente proaspete cand o prepara, mananca pentru gust, nu pentru senzatia de satietate. [detalii]

4 lucruri care se intampla cand renunti la zahar

4 lucruri care se intampla cand renunti la zahar

de Andreea Pestisan 04 Sep 2015

Cu totii ar trebui sa consumam mai putin zahar. Consumam aproximativ 300 de calorii zilnic provenind din zahar adaugat, de multe ori fara as ne dam macar seama. Zaharul se ascunde in aproape toate produsele disponibile in comert, nu doar in dulciuri si bauturi carbogazoase. Asadar, a renunta la zahar este aproape imposibil. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016