Sweet&Safe - Ciocolata neagra cu seminte de canepa si zmeura, cu stevia
Nota 10 / 10 din 451 voturi Ai folosit acest produs?
Ce nota ii oferi?
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
- cu zmeura liofilizate care prin procesul de deshidratare realizat la temperaturi si presiuni foarte scazute pastreaza intacte proprietatile
Contine zmeura liofilizata.
Contine lecitina de soia.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un emulgator si stabilizator artificial. Se obtine prin esterificarea poliglicerolului cu acizi grasi condensati din uleiul de ricin. Este permisa utilizarea doar in alimente sarace in grasimi (dresinguri pentru salata) sau in dulciurile pe baza de cacao (ciocolata). Face parte din categoria E-urilor suspecte.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: E968; MEZOERITRITOL, TETRAHIDROXIBUTAN, ERITRITA, ERITRITOL
Functii: Indulcitor natural
Descriere:
- Alcool din zahar (sau poliol), care a fost aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar in Statele Unite ale Americii in multe alte tari ale lumii printre care si Romania. Acesta a fost descoperit in 1848 de catre chimistul britanic John Stenhouse.
Apare in mod natural in unele fructe si alimente fermentate. La nivel industrial, este produs din glucoza prin fermentare cu o drojdie, Moniliella pollinis.
Acesta la fel de dulce ca zaharul de masa in proportie de 60-70%, insa este aproape noncaloric, nu afecteaza nivelul de zahar din sange, nu produce carii dentare si este partial absorbit de catre organism, excretat in urina si fecale.
Poate fi folosit ca un substitut in majoritatea retetelor fara zahar.
In Codex Alimentarius are numarul E968 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Este mai putin probabil sa provoace efecte secundare gastrice in comparativ cu alti alcooli din zahar din cauza calii sale unice in apartul digestiv.
Dozele de peste 50 de grame poate provoca greata si “huruit” in stomac). In rare cazuri Eritritolul poate provoca urticarie.
In general, Eritritolul este lipsit de efecte secundare in utilizarea regulata. Este mai dificil de digerat pentru bacteriile intestinale, de aceea e mai putin probabil sa provoace gaze sau balonari comparativ cu alti indulcitori cum ar fi maltitol, sorbitol, sau Lactitol.
Citeste mai mult
Sinonime: E960
Functii: Indulcitor natural
Descriere:
-
indulcitor natural al zaharului, non-caloric, derivat din natura.
Glicozidele sunt extrase din Stevia rebaudiana, planta originara din Paraguay.
Acest ingredient poate fi utilizat si numeroase categorii de alimente: produse lactate, de patiserie, gustari si deserturi. Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida.
Uniunea Europeana (UE) a adaugat E960 pe lista de indulcitori autorizati incepand cu anul 2012.
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul de E960 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu
- Cancer:
- Nu
Siguranta/Rating ingredient:
EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) a concluzionat ca E960 nu este cancerigen, genotoxic sau asociat cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila (DZA) de 4 mg/kg greutate corporala/zi.
Citeste mai mult
Descriere:
Untul de cacao contine:
- Peste 60% grasime
- 0 proteine sau carbohidrati
- 28.35 g =
- 248 de calorii, ceea ce acopera 43% din totalul zilnic de grasimi recomandat unui adult
- 7 micrograme de vitamina K (10% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
- 0,5 mg de vitamina E (3% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
- 0 fibre sau colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 086-1981, untul de cacao se regaseste in grupa 05.1.3 Unt de cacao: produse ce contin cacao amestecata cu alte ingrediente in scopul obtinerii unei paste ce se poate intinde pe paine sau care poate servi pe post de umplutura pentru articolele de panificatie.
Conform Directivei nr. 2000/36/EC, untul de cacao reprezinta grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea, avand urmatoarele caracteristici:
- Continut fara acizi grasi: pana la 1,75% (exprimati ca acid oleic)
- Substanta nesaponificabila (determinata cu ajutorul eterului de petrol): pana la 0,5%, cu exceptia untului de cacao presat (pana la 0,35%)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de unt de cacao poate cauza:
- Crestere in greutate
- Reactii alergice
- Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL)
- Insomnii si dureri de cap (datorita cofeinei)
Consumul de unt de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: CREMA DE CACAO
Descriere:
Masa de cacao reprezinta, in general, 80% dintr-o ciocolata, fiind compusa din unt si pudra de cacao. Aceasta se poate obtine prin macinarea efectiva a boabelor de cacao.
Elemente nutritionale (100 g):
-
398 calorii
-
4 g de grasimi (dintre care aproximativ jumatate sunt saturate)
-
83,7 g de carbohidrati
-
3,7 g de fibre
-
7% din necesarul zilnic de fier
-
13% din necesarul zilnic de calciu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, masa de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Aditivi pe care ii poate contine:
-
Acesulfam de Potasiu 350 mg/kg
-
Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic 10000 mg/kg
-
Aspartam 3000 mg/kg
-
Esteri de Propylene Glycol din acizi grasi 5000 mg/kg
-
Zaharina 100 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) 580 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de masa de cacao poate cauza:
Consumul de masa de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: ALANTIN; FRUCTOSANE; SYNANTHERIN; SYNANTHRIN
Functii: umectant, conditionator de piele, agent de hidratare
Descriere:
Extract natural din plante, inulina este obtinuta din radacina plantei de cicoare (Cichorium intybus).
Polizaharid al fructozei, apartine clasei de carbohidrati cunoscuta sub denumirea de fructani.
Inulina utilizata in produsele cosmetice este obtinuta prin biotehnologie.
Este un bun agent de hidratrare si trateaza parul deteriorat.
Folosita in produsele alimentare, inulina are urmatoarele actiuni:
-
ajuta la scaderea nivelului colesterolului seric si a glicemiei
-
combate constipatia
-
este un promotor al sanatatii colonului
-
imbunatateste functionarea sistemului imunitar
-
stimuleaza cresterea Bifidobacterium sp. in intestinul gros
-
creste absorbtia calciului
-
are un impact minim asupra glicemiei, putand fi consumata si de diabetici si suferinzii de alte boli cu probleme in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange
-
ajuta si la stabilizarea florei intestinale
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient in produsele alimentare.
Inulina este recunoscuta ca fiind un ingredient GRAS, produs declarat sigur.
Citeste mai mult
Descriere:
Sunt bogate in proteina, sunt usor de digerat, stimuleaza productia de anticorpi care intaresc sistemul imunitar.
Au un continut scazut de carbohidrati si include numerosi nutrienti: omega-3, omega-6, vitaminele A, C, D, E, B6 si K, dar si zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan, aminoacizi si antioxidanti.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Cantitatea zilnica recomandata este de 42 de grame, adica aproximativ patru linguri de seminte de canepa.
Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante ar trebui sa ceara sfatul medicului inainte de a le consumat intrucat semintele de canepa pot duce la aparitia hemoragiilor.
Citeste mai mult
Descriere:
Cacao cu continut redus de grasime este pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata.
Pudra de cacao contine (per lingura – 5 g):
-
20 de calorii
-
0,9 g de proteine
-
1,6 g de fibre
-
0,5 g de grasimi
-
3 g de carbohidrati
-
2 g de fibre
-
8 mg de cofeina
Contine:
-
Fier
-
Magneziu
-
Fosfor
-
zinc
-
bogata in antioxidanti si steroli.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Insomnii
Citeste mai mult
Descriere:
O ceasca de zmeura contine urmatoarele valori nutritionale:
- 50 calorii
- 0 grasimi
- 8 g de fibre
- 1,5 g de proteine
- 14,7 g de carbohidrati
- 0 colesterol
- 32,2 mg de vitamina C
- 186 mg de potasiu
- 31 mg de calciu
- 27 mg de magneziu
- 41 IU vitamina A
Zmeura este bogata si in complexul de vitamine B si in antioxidanti.
Conform Codex Alimentarius, zmeura se regaseste in categoria 14.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge marine, nuci si seminte, grupa 04.1 Fructe:
04.1.1 Fructe proaspete (fara aditivi in general)
04.1.1.1 Fructe proaspete netratate
04.1.1.2 Fructe proaspete tratate la suprafata – pot contine urmatorii aditivi:
- Ceara de albine – gmp
- Ceara de candelilla – gmp
- Carmin - 500 mg/kg
- Ceara de Carnauba - 400 mg/kg
- Ester de colofoniu si glicerina - 110 mg/kg
- Oxizi de fier - 1000 mg/kg
- Ceara microcristalina - 50 mg/kg
- Ortofenilfenoli - 12 mg/kg
- Polietilenglicol – gmp
- Polivinilpirolidona – gmp
- Riboflavine - 300 mg/kg
- Selac decolorat – gmp
- Sucrogliceride – gmp
- Sulfiti - 30 mg/kg
04.1.2 Fructe procesate
04.1.2.1 Fructe congelate – pot contine urmatorii aditivi:
- Acesulfam de potasiu - 500 mg/kg
- Aspartam - 2000 mg/kg
- Neotam - 100 mg/kg
- Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
- Sulfiti - 500 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de zmeura poate cauza:
Consumul de zmeura nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult
Sinonime: E476; POLIRICINOLEAT DE POLIGLICERINA, POLIGLICEROL POLIRICINOLEAT
Descriere:
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 476 - Poliricinoleat de poliglicerina.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar in concentratiile:
-
50 000 mg/kg in preparat,
-
500 mg/kg in produsul alimentar final
E 476 poate fi folosit ca emulsifiant in „preparate din coloranti utilizati in:
-
Surimi si produse din peste de tip japonez (Kamaboko) (E 120 cosenila, acid carminic, carmine)
-
Produse din carne, paste de peste si preparate din fructe utilizate in produse lactate aromatizate si deserturi (E 163 antocianine, E 100 curcumina si E 120 cosenila, acid carminic, carmine)”.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de Poliricinoleat de poliglicerol poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la rinichi
Se recomanda un consum zilnic maxim de 7,5 mg/kg corp.
Citeste mai mult
Descriere:
Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
- care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
- compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.