Poate contine urme de telina,mustar,lapte si produse derivate.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
In stare naturala, carnea de porc este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine.
Contine:
-
vitamine (vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina)
-
minerale (fier, magneziu,fosfor, potasiu si zinc)
Valori nutritive 100 de grame:
-
Energie 1,013 kJ (242 kcal)
-
Grasimi 13.92 g
-
Gr. saturate 5.230 g
-
Gr. monounsaturate 6.190 g
-
Gr. polisaturate 1.200 g
-
Proteine 27.32 g
-
Acid aspartic 2.512 g
-
Acidul glutamic 4.215 g
-
Apa 57.87 g
-
Vitamina A 2 μg (0%)
-
Vitamina B6 0.464 mg (36%)
-
Vitamina B12 0.70 μg (29%)
-
Vitamina C 0.6 mg (1%)
-
Calciu 19 mg (2%)
-
Fier 0.87 mg (7%)
-
Magnesiu 28 mg (8%
-
Fosfor 246 mg (35%)
-
Potasiu 423 mg (9%)
-
Sodiu 62 mg (3%)
-
Zinc 2.39 mg (24%)
Cantitatea de grasime din carnea de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet, ceafa, pulpa etc).
Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate.
De asemenea, contine acid linoleic conjugat care este un bun aliat al organismului impotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente, de exemplu trichinela si taenia solium.
Trichinela - un vierme minuscul ce traieste in muschiul porcului - poate provoca - la om, prin consumul carnii de porc - o boala parazitara denumita Trichineloza.
Semne si simptome:
-
Majoritatea infectiilor cu trichineloza sunt asimptomatice si nu prezinta complicatii, dar eixista si infectii grave care pot reprezenta un pericol pentru sanatate.
Principalele simptome sunt:
-
diaree, greata (in primele zile de la infectare)
-
dureri abdominale
-
dureri de cap, febra, tuse, lacrimare, dureri musculare (in momentul in care viermii migreaza in organism)
Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de patrunderea viermilor in sistemul nervos central, unde, desi nu pot supravietui, pot provoca deficite neurologice importante sau chiar deces.
Taenia solium, o specie de viermi plati care patrund in organism odata cu ingerarea unei carni nepreparate sau insuficient preparate termic. Acesti viermi provoaca o boala parazitara denumita Teniaza.
Principalele simptome ale acestei boli sunt:
-
dureri abdominale difuze
-
lipsa apetitului alimentar
-
scaderea in greutate
-
migrena persistenta
-
greata, varsaturi
Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Citeste mai mult
Descriere:
Strat de grasime intre pielea si carnea porcului; parte, bucata din aceasta grasime, conservata si preparata ca aliment (cu adaos de sare ori de boia sau afumata) sau care se topeste, devenind untura.
Aceasta grasime este asezata pe burta animalului sau pe spatele acestuia.
Din slanina se prepara kaizerul.
100 de grame de slanina contin:
-
458 kcal.
-
Grasimi: 45 grame.
-
Proteine: 11.6 grame.
-
Glucide: 0.7 g
Persoanelor care sufera de hipovitaminoza F (organismul nu e capabil sa transforme acizii Omega 6 in acid arahidonic) li se recomanda consumul de slanina.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Efecte adverse negative:
-
Ridica nivelul colesterolului si a trigliceridelor din corp.
-
Are un continut ridicat de grasimi saturate si de sodiu.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Carbonat de calciu – gmp
-
Silicat de calciu – gmp
-
Ferocianuri - 14 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - gmp
-
Oxid de magneziu – gmp
-
Silicat sintetic de magneziu – gmp
-
Fosfati - 8800 mg/kg
-
Polisorbati - 10 mg/kg
-
Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
-
Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
-
„Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
-
Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
-
Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
-
Carbonat de calciu (E 170)
-
Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
-
Ferocianuri (E 535-538)
-
Carbonați de sodiu (E 500)
-
Carbonați de magneziu (E 504)
-
Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
-
Oxid de magneziu (E 530)
-
Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sare poate cauza:
-
Hipertensiune arteriala
-
Pietre la rinichi
-
Boli cardiovasculare
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.
Citeste mai mult
Descriere:
-
Piperul este un o planta cataratoare vesnic vere din familia Piperaceae.
Semintele sale sunt folosite pe post de condiment, prezentandu-se sub forma de boabe sau dub forma praf (piper maruntit).
Piperul contine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.
In functie de perioada de recoltare si de prelucrare distingem 4 feluri de piper:
-
piperul verde - recoltat inainte de coacere. Este foarte aromat.
-
piperul negru - recoltat necopt si uscat la soare dupa ce a fost cules. Are un gust iute.
-
piperul alb – cules atunci cand boabel au culoarea rosie, adica sunt coapte. Dupa ce li se indeparteaza coaja, se tin la inmuiat o saptamana. Dupa aceasta sunt uscate la soare, de unde isi capata culoarea gaben-albicioasa. Are un gust mai putin iute si este mai fin.
-
piperul rosu – recoltat atunci cand boabele sunt de culoare roz, nu este prelucrat. Are un gust dulceag, picant si putin iute.
Gustul piperului este asigurat de substanta prezenta in el numita piperina alcaloida.
Beneficii pentru sanatate:
-
Trateaza raceala
-
Combate durerile de cap
-
Combate celulita
-
Vindeca taieturile
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Consumat in cantitati mari, piperul rosu poate duce la otravire.
-
Se recomanda consumul de piper numai amestecat in/cu diverse alimente.
-
Consumul in cantitati generoase poate cauza probleme ale rinichilor.
-
Atentie la zona ochilor: piperul poate provoca senzatie de arsura sau iritatii.
-
Pacientii care sufera de afectiuni gastro-intestinale trebuie sa evite consumul de piper.
-
Femeile insarcinate trebuie sa evite consumul de piper. Aroma si gustul usor iute se transfera si in laptele matern.
Citeste mai mult
Functii: stabilizator, agent de ingrosare
Descriere:
Materie proteica formata dintr-un sir de aminoacizi (glicina, prolina, alanina, valina, hidroxiprolina).
-
proteina de origine animala.
-
este extrasa din pielea de porc, restul fiind obtinute din oase si piele de bovine. O categorie aparte de gelatina este obtinuta din peste.
-
nu sunt cunoscute surse de gelatina vegetale.
Produs de cofetarie preparat din sirop de fructe sau dintr-o crema dulce, inchegata cu foi de gelatina.
Gelatina este folosita in:
-
industria alimentara
-
la fabricarea hartiei
-
industria fotografica
-
medicina
-
ca mediu nutritiv pentru cultivarea bacteriilor.
Este foarte utila pentru intarirea unghiilor, oaselor, articulatiilor.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: E262, ACETAT DE SODIU (E262I), DIACETAT DE SODIU (E262II)
Functii: conservant, agent de reglare aciditate
Descriere:
-
E262i – acetat de sodiu
-
E262ii – diacetat de sodiu (mixtura de acetat de sodiu si acid acetic)
Sare de sodiu a acidului acetic, obtinuta din acid acetic si carbonat de sodiu.
In mod natural este produs prin fermentatie bacteriana si, astfel, este prezent in toate produsele fermentate.
Comercial este obtinut prin fermentatia bacteriana a zaharului, melasei sau alcoolului sau prin sinteza chimica din acetaldehida.
Doza zilnica acceptata: pana la 15 mg/kg corp. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu prezinta efecte secundare, acetatii sunt componente normale ale celulelor tuturor organismelor. Ar trebui evitati numai de persoanele care au intoleranta la otet.
Citeste mai mult
Sinonime: ACID ETANOIC
Functii: conservant
Descriere:
-
Acidul acetic este un acid slab, din clasa acizilor carboxilici.
-
Este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant.
-
Acid natural, prezent in majoritatea fructelor.
-
Este produs prin fermentarea zaharului, a melasei sau a alcoolului de catre bacterii sau prin sinteza chimica, din aldehida acetica.
Este utilizat atat ca:
-
solvent, desi este puternic coroziv
-
la prepararea unui numar mare de compusi importanți (acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetatul de vinil si acidul acetilsalicilic, acetatul de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti).
In industria alimentara, este utilizat sub codul E260 ca aditiv alimentar cu scopul ajustarii aciditatii.
-
Acidul acetic este folosit ca si conservant impotriva bacteriilor si fungilor.
-
Cea mai mare activitate o are la pH scazut.
-
Poate fi folosit ca si component de aroma.
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Ar trebui evitat de catre persoanele (foarte rar) care prezinta intoleranta la otet.
Citeste mai mult
Sinonime: GLUCOZA
Descriere:
Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).
Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor.
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
-
sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
-
glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
-
glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
-
Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic.
-
Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des.
-
Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:
-
Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Diabet
-
Boli cardiovasculare
-
Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de dextroza (glucoza) nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel).
Condimente – provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).
Produse de asezonare – amestecuri de ierburi si condimente ce contin sare si uneori usturoi, ce ofera savoare mancarii.
Caracteristici nutritionale:
-
Calorii (per lingura): piper negru – 5; busuioc uscat – 2; scortisoara – 6; pudra de usturoi – 9; oregano – 3; pudra chili – 6
Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Polisorbati - 2000 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
-
Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
-
Celuloză (E 460)
-
Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași (E 470a)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de condimente poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
-
Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
-
Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E301
Functii: antioxidant
Descriere:
-
Sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor.
Este sintetizata de catre bacterii prin fermentarea glucozei, urmata de oxidare chimica.
Cand este adaugat in alimente el functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru paine.
Previne imbrunarea fructelor cat si formarea nitrozaminelor in carne.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E301. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Descriere:
Extractul de condimente se obtine prin macerarea unui grup de condimente in alcool etilic timp de o anumita perioada de timp.
Extractul de condimente este folosit pentru a da o aroma specifica produselor alimentare (carne, prajituri, copturi etc.)
Condimentele provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).
Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Polisorbati - 2000 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
-
Dioxid de sulf – sulfiti (E 220-228)
-
Celuloza (E 460)
-
Saruri de sodiu, potasiu si calciu ale acizilor grasi (E 470a)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de extract de condimente poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
-
Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
-
Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de extract de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E250; AZOTIT DE SODIU
Functii: Conservant artificial, colorant
Descriere:
Prezentare: pulbere alba
Are rolul de:
-
conservant impotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne
-
colorant - intensifica culoarea roz a produselor din carne
-
inhibator al oxidarii lipidelor, proces ce duce la rancezirea acestora.
E250 este interzis in Norvegia, Suedia, Germania si Canada.
Nitritii se gasesc in alimentele procesate (carnati, parizer, salam, carne afumata) si in anumite tipuri de cosmetice, bere si in tutun.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Potrivit legislatiei europene, nitritul de sodiu poate fi introdus in alimente doar in amestec cu sarea de bucatarie iar concentratia maxima admisa este de 0.06%.
Efecte adverse negative:
-
Poate produce cancer in urma interactiunii cu proteinele din alimente, reactie ce duce la formarea nitrozaminelor (substante posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formata, producatorii din industria alimentara adauga in produse vitamina C (acid ascorbic) si vitamina E (tocoferol).
-
In concentratie mare poate reactiona cu hemoglobina.
Nu este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni.
Citeste mai mult
Functii: colorant
Descriere:
-
Se extrage din soiuri de sfecla rosie (Beta vulgaris L. var. rubra) prin presare sau prin extractie apoasa a taiteilor de sfecla rosie. Sucul obtinut se concentreaza si se usuca prin atomizare.
-
Pigmentii componenti ai sucului de sfecla rosie sunt: betinele de culoare rosie si betxantinele de culoare galbena.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Se recomanda administrarea cu restrictie la copii mici si prescolari.
Citeste mai mult
Descriere:
Culturile starter sunt niste culturi singulare sau amestecuri de microorganisme, selectionate pentru anumite proprietati enzimatice.
Pot fi utilizate in stare proaspata, congelata sau liofilizata la obtinerea unor produse alimentare, in vederea dirijarii unor procese biochimice prin care sa asigure acestora un anumit grad de inocuitate (inclusiv capacitatea de conservare), insusiri senzoriale si in unele cazuri si insusiri nutritive superioare.
Cultura starter este adaugata produsului si ii este permis sa creasca in conditii controlate.
Pe parcursul formarii procesului defermentare, bacteria produce substante care ii confera produsului proprietati caracteristice precum aciditate, aroma, gust, consistenta.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Folosite ca atare sau sub forma de produse lactate dietetice acide, organismele starter sunt benefice pentru sanatate deoarece favorizeaza actiunea pepsinei asupra proteinelor din tractul gastrointestinal, aciditatea acestuia blocand si dezvoltarea microflorei cu activitate patogena si permitand implantarea probioticelor din culturi ce au consecinte pozitive extraordinare asupra sanatatii. (www.fabricadelapte.ro)
Citeste mai mult