Traieste sanatos Traieste sanatos
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marcel - Prosciutto Cotto

Marcel - Prosciutto Cotto
Ai folosit acest produs?
Ce nota ii oferi?
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: S.C. Marcel S.R.L

 

Descriere Marcel - Prosciutto Cotto

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Cantitate: 100 gr.

Alte informatii:
Acest produs contine 14 ingrediente dintre care 4 sunt considerate sigure, 8 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 2 ingrediente prezinta risc mare de dauna.

Valori nutritionale per 100g

Valoare energetica
282 kcal
Grasimi/Lipide
23 g
din care Grasimi saturate
8 g
Carbohidrati/Glucide
1 g
din care Zaharuri
1 g
Proteine
17 g
Sare
3 g

 

Ingrediente Marcel - Prosciutto Cotto

CARNE DE PORC, SARE, PROTEINE DIN LAPTE, DEXTROZA (GLUCOZA), LACTOSE (LACTOZA), GLUCOSE (GLUCOZA), Difosfat disodic, TRIFOSFAT DE SODIU, ERITORBAT DE SODIU (IZOASCORBAT DE SODIU), GLUTAMAT DE SODIU, Caragenan, AROME NATURALE, NITRIT DE SODIU

Poate contine alergeni: lapte si produse derivate (inclusiv lactoza).
Poate contine urme de gluten din cereale, mustar, soia, telina.

 

Grad de risc produs


Atentie la urmatoarele ingrediente:
 

E250 sau nitrit de sodiu, ingredient cu risc ridicat de dauna, care are functia de conservant. Lupta impotriva Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne. E250 este interzis in Norvegia, Suedia, Germania si Canada. Poate produce cancer in urma interactiunii cu proteinele din alimente, reactie ce duce la formarea nitrozaminelor (substante posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formata, producatorii din industria alimentara adauga in produse vitamina C (acid ascorbic) si vitamina E (tocoferol).

E621 sau glutamat de sodiu, ingredient cu risc de dauna ridicat,  este un potentiator de gust. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxina, deoarece exista presupozitia ca are capacitatea de a suprastimula (duce) celulele la moarte.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Bacalaureat - Proba orala. Teste rezolvate la Limba si Literatura romana


Teste special concepute pentru comunicarea eficienta in orice situatie, nu doar la proba orala a examenului de Bacalaureat! Asa cum bine stim cu totii, in viata comunicarea este esentiala. In fond, capacitatea de a comunica intre noi ne deosebeste de regnul animal! A sti sa comunici, sa transmiti celorlalti ideile, sentimentele, principiile sau...

Oferta Speciala
valabila 48h


sare, ingredient cu risc mediu de dauna, este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Dextroza sau glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care are functia de indulcitor. Este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce si este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor. De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic). Consumul frecvent de glucoza poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).

450(i) sau difosfat disodic (difosfat de sodiu), ingredient cu risc mediu de dauna, este un acidifiant. Este o substanta care face posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile. Doza zilnica admisa pentru consumul uman cumulat de fosfor este de pana la 70 mg/kg corp. Fosforul este un element important in cadrul metabolismului general, iar cantitatile mari pot produce tulburari.


Carne de porc, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate. Poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente, de exemplu trichinela si taenia solium, care daca patrund in organismul uman, pot duce la infectii letale.

E317 sau eritorbat de sodiu (izoasorbat de sodiu), care are functiile de acidifiant si antioxidant. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor suspecte se numara alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice.

E407 sau Caragenan, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un polizaharid natural extras din alga Chondrus crispus. Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind laxativ cand se consuma in cantitati mari. S-a demonstrat ca poate produce ulcer si cancer. Nu se recomanda consumul frecvent. Face parte din categoria E-urilor periculoase.

E451i sau Trifosfat de sodiu, care este un emulgator, stabilizator, corector de aciditate. Actiune: face posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile.  Consumul unei cantitati mari de fosfati poate avea efecte negative asupra organismului, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni renale sau cardiovasculare. Fiind o sursa de sodiu,  trifosfatul de sodiu nu este permis in alimente destinate copiilor si sugarilor.

Data analizei: 2024-09-17


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:

In stare naturala, carnea de porc este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine.
 
Contine:
  • vitamine (vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina)
  • minerale (fier, magneziu,fosfor, potasiu si zinc)

Valori nutritive 100 de grame:
  • Energie 1,013 kJ (242 kcal)
  • Grasimi 13.92 g
  • Gr. saturate 5.230 g
  • Gr. monounsaturate 6.190 g
  • Gr. polisaturate 1.200 g
  • Proteine 27.32 g
  • Acid aspartic 2.512 g
  • Acidul glutamic 4.215 g
  • Apa 57.87 g
  • Vitamina A 2 μg (0%)
  • Vitamina B6 0.464 mg (36%)
  • Vitamina B12 0.70 μg (29%)
  • Vitamina C 0.6 mg (1%)
  • Calciu 19 mg (2%)
  • Fier 0.87 mg (7%)
  • Magnesiu 28 mg (8%
  • Fosfor 246 mg (35%)
  • Potasiu 423 mg (9%)
  • Sodiu 62 mg (3%)
  • Zinc 2.39 mg (24%)
 
Cantitatea de grasime din carnea de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet, ceafa, pulpa etc).
 
Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate.
 
De asemenea, contine acid linoleic conjugat care este un bun aliat al organismului impotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
 
Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente, de exemplu trichinela si taenia solium.
 
Trichinela - un vierme minuscul ce traieste in muschiul porcului - poate provoca - la om, prin consumul carnii de porc - o boala parazitara denumita Trichineloza.
 
Semne si simptome:
  • Majoritatea infectiilor cu trichineloza sunt asimptomatice si nu prezinta complicatii, dar eixista si infectii grave care pot reprezenta un pericol pentru sanatate.
Principalele simptome sunt:
  • diaree, greata (in primele zile de la infectare)
  • dureri abdominale
  • dureri de cap, febra, tuse, lacrimare, dureri musculare (in momentul in care viermii migreaza in organism)
Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de patrunderea viermilor in sistemul nervos central, unde, desi nu pot supravietui, pot provoca deficite neurologice importante sau chiar deces.
 
Taenia solium, o specie de viermi plati care patrund in organism odata cu ingerarea unei carni nepreparate sau insuficient preparate termic. Acesti viermi provoaca o boala parazitara denumita Teniaza.
Principalele simptome ale acestei boli sunt:
  • dureri abdominale difuze 
  • lipsa apetitului alimentar
  • scaderea in greutate
  • migrena persistenta
  • greata, varsaturi

Sursa: www.sfatulmedicului.ro
 


Citeste mai mult

Functii: potentiator de gust, conservant, agent de textura, agent de intarire

 

Descriere:

Sarea (clorura de sodiu, NaCl) este un compus mineral esential pentru viata, utilizat atat in alimentatie, cat si in industrie. Are rol in reglarea echilibrului hidric al organismului, functionarea nervilor si contractia musculara.

Tipuri de sare:
 
  • sare de masa – rafinata, contine aditivi antiaglomeranti.
  • sare de mare – obtinuta prin evaporarea apei de mare, contine minerale suplimentare.
  • sare de Himalaya – roz, bogata in oligoelemente.
  • sare kosher – granulatie mai mare, folosita in bucatarie.
Sarea are mai multe utilizari in alimentatie, printre care mentionam urmatoarele:
 
  • potentiator de gust: intensifica si echilibreaza aromele din mancare.
  • conservant: previne dezvoltarea bacteriilor in alimente precum muraturile, branzeturile si carnea sarata.
  • agent de textura: contribuie la structura painii si a produselor de patiserie, controland activitatea glutenului.
  • controleaza fermentatia:  regleaza cresterea drojdiei in produse de panificatie.
  • agent de intarire: folosit la conservarea legumelor si fructelor pentru a le mentine fermitatea.
Consumul moderat de sare are mai multe beneficii pentru sanatate, deoarece sodiul din compozitia sa este esential pentru functionarea organismului.

Beneficiile consumului moderat de sare:
 
  • regleaza echilibrul hidric
  • ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase.
  • sustine contractia musculara 
  • ajuta la absorbtia nutrientilor: contribuie la transportul glucozei si aminoacizilor in celule.

Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam maxim 5 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 

Recomandari de consum general:
 
  • adulti: 5 g/zi
  • copii (2-15 ani): mai putin decat adultii, in functie de varsta
  • sugari (<2 ani): evitarea adaugarii de sare in alimentatie

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei


Citeste mai mult

 

Descriere:


Laptele contine toti cei 9 aminoacizi esentiali unei alimentatii sanatoase.

Proteinele din lapte se impart in 2 grupe principale:
  • Proteine din zer (care se digera repede) – 18% din totalul proteic; folosite inainte si dupa efort fizic pentru a repara mai repede tesutul muscular si pentru a da energie;
  • Cazeina (se digera mai greu – pana la 7 ore) – se regaseste in cea mai mare cantitate (aproximativ 82%) si contine si fosfor; ajuta la repararea tesutului muscular (folosita cel mai des peste noapte).
Restul proteinelor din lapte se regasesc sub forma de enzime, inclusiv lipaze si fosfataze, cat si proteaze.

Conform Codex Alimentarius, proteina din lapte se regaseste in categoria 12.10 Produse proteice din alte surse decat boabele de soia: proteina din lapte, proteina din cereale si proteina din analogi sau inlocuitori vegetali pentru produsele standard, precum carne, peste sau lapte.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de proteine din lapte poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de proteine din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: GLUCOZA

 

Descriere:

Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
 
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
 
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).

Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
 
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor. 
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
 
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
  • sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
  • glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
  • glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
  • Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic. 
  • Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des. 
  • Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de dextroza (glucoza) nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: MILK SUGAR; LACTIN; LACTOBIOSE

Functii: agent de ingrijire a pielii, umectant

 

Descriere:

  • dizaharida
Lactoza este un glucid care poate fi intalnit in lapte.
Este o substanta organica incolora, cu gust dulce, care contine intre 25 si 60 % zaharoza.
Prin incalzire lactoza se transforma in lactuloza care are un gust mai dulce ca si glucoza.
Lactoza se poate obtine din lapte dulce.

Beneficii: 
  • ofera organismului energie
  • stimuleaza absobtia calciumului
  • franeaza dezvoltarea bacteriilor care produc putrefactie
  • stimuleaza dezvoltarea bacteriilor bifide si are un rol laxativ.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.

Lactoza nu trebuie consumata de persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Acest fapt rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire.


Citeste mai mult

Sinonime: DEXTROZA; DGLUCOSE; ANHYDROUS DEXTROSE; CARTOSE; CERELOSE; CORN SUGAR; D-GLUCOSE, ANHYDROUS; DEXTROPUR; DEXTROSE

Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii

 

Descriere:

Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
 
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
 
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).

Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
 
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor. 
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
 
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
  • sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
  • glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
  • glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
  • Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic. 
  • Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des. 
  • Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca indulcitor in alimente.


Citeste mai mult

Sinonime: PIROFOSFAT DE SODIU, PIROFOSFATI DE SODIU, DIFOSFAT DE SODIU

Functii: regulator de aciditate, emulsifiant, umectant, agent de crestere, stabiliator, agent de ingrosare.

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, difosfatul disodic se regaseste sub denumirea E 450 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, emulsifiant, umectant, agent de crestere, stabiliator, agent de ingrosare.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar in concentratiile sub denumirea E 450 – Difosfati.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de difosfati poate cauza:
  • demineralizarea oaselor
  • osteoporoza
  • dezechilibru la nivelul proceselor metabolice
  • probleme la nivel digestiv
Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp pentru toti fosfatii.


Citeste mai mult

Sinonime: E451I

Functii: emulgator, stabilizator, corector de aciditate

 

Descriere:

Actiune: face posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile. 

Se utilizeaza in cantitate de pana la 3-5g/kg in siropuri, glazuri si toppinguri, in preparate dietetice speciale si in membrane comestibile.
 
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E451. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
 
Consumul frecvent nu este recomandat.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acest ingredient nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.  

Consumul unei cantitati mari de fosfati poate avea efecte negative asupra organismului, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni renale sau cardiovasculare.

Fiind o sursa de sodiu,  trifosfatul de sodiu nu este permis in alimente destinate copiilor si sugarilor.


Citeste mai mult

Sinonime: E316; ERITHORBAT DE SODIUM; IZOASCORBAT DE SODIU

Functii: Antioxidant

 

Descriere:

  • sarea de sodiu a acidului ascorbic. 
Actiune: prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii).
 
Se utilizeaza in cantitate de 500 mg/kg la produse din carne sarate sau conservate si la peste si produse din peste conservate, semiconservate, refrigerate sau congelate in cantitate de 1500 mg/kg.
 
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E316 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
 
Doza zilnica nu este limitata.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu este recomandat consumul frecvent.
  • Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor suspecte se numara:
  • alergiile
  • dereglarile hormonale
  • tulburarile hepatice
  • bolile intestinale si ale ficatului
  • tulburarile hepato-biliare
  • tulburari ale tubului digestiv
  • tulburarile nervoase
  • cresterea nivelului de colesterol.
 
 


Citeste mai mult

Sinonime: GLUTAMAT MONOSODIC, MONOSODIUM GLUTAMATE, NATRIUM GLUTAMINAT, E 621; MONOGLUTAMAT DE SODIU

Functii: Potentiator de gust

 

Descriere:

  • Sarea de sodiu a acidului glutamic.
     
  • Rolul lui este de a da impresia creierului ca alimental consumat este foarte gustos.
     
  • Este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti nerotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. 
     
  • Pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp.
     
  • In Codex Alimentarius, glutamatul monosodic are denumirea de E 621. Este considerat un aditiv periculos.
 
Reactii adverse:
Toxicitate la nivelul organelor:
Da
Neurotoxicitate:
Da
Modificari celulare:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Glutamatul este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. 
 
Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxina, deoarece exista presupozitia ca are capacitatea de a suprastimula (duce) celulele la moarte.
 
Glutamatul monosodic poate fi foarte nociv pentru organismul uman. Acesta poate provoca:
  • Pierderi de memorie
  • Aritmie 
  • Fibrilatie arteriala
  • Tahicardie (palpitatii) 
  • Incetinirea inimii 
  • Angina pectorala
  • Diaree 
  • Greata/ voma
  • Depresie 
  • Hiperactivitate
  • Reactii de furie 
  • Migrene
  • Vedere incetosata
  • Focalizare greoaie

Afla in continuare care alimente care contin monoglutamat de sodiu pe https://www.sanatateafemeilor.ro/2017/09/26/alimente-care-contin-monoglutamat-de-sodiu/


Citeste mai mult

Functii: agent de ingrosare

 

Descriere:

Caragenanul este un polizaharid natural, fiind extras din alga Chondrus crispus,  muschi irlandez, specie de alge rosii creste din belsug de-a lungul coastelor stancoase a Atlanticului de Nord din America si Europa.

Este frecvent utilizat ca substanta de ingrosare si stabilizator in produse lactate, cum ar fi inghetata si alimentele procesate, inclusiv carnea pentru masa de pranz.
Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca substanta de ingrosare in procesul de imprimare a panzeturilor si pentru limpezirea berii sau a vinului.

Conform Codex Alimentarius, caragenanul poate fi folosit ca emulgator, substanta suport, stabilizator, agent de gelificare, agent de ingrosare, emulgator si umectant. In Codex Alimentarius are numarul E407 sau E406b – caragenan. Face parte din categoria E-urilor periculoase.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 407 – Caragenan.

 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de caragenan poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulenta)
  • Toxicitate la nivelul organelor
Consumul de caragenan nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

De stiut:
  • Caragenanii cu lant scurt (caragenan degradat) pot produce perforarea intestinului si nu sunt permisi in alimente.
  • La animalele de laborator (sobolani) produce cancer de colon, fiind imunosupresor.
  • Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind un laxativ cand se consuma in cantitati mari.
  • S-a demonstrat ca produce ulcer si cancer.
  • Nu se recomanda consumul frecvent.
  • Concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare in urma fermentarii de catre microflora intestinala (similar cu toate polizaharidele digerabile).  


Citeste mai mult

 

Descriere:


Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.

Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: E250; AZOTIT DE SODIU

Functii: Conservant artificial, colorant

 

Descriere:

Prezentare: pulbere alba
 
Are rolul de:
  • conservant impotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne
  • colorant  - intensifica culoarea roz a produselor din carne
  • inhibator al oxidarii lipidelor, proces ce duce la rancezirea acestora.
E250 este interzis in Norvegia, Suedia, Germania si Canada.
 
Nitritii se gasesc in alimentele procesate (carnati, parizer, salam, carne afumata) si in anumite tipuri de cosmetice, bere si in tutun.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Potrivit legislatiei europene, nitritul de sodiu poate fi introdus in alimente doar in amestec cu sarea de bucatarie iar concentratia maxima admisa este de 0.06%.
 
Efecte adverse negative:
  • Poate produce cancer in urma interactiunii cu proteinele din alimente, reactie ce duce la formarea nitrozaminelor (substante posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formata, producatorii din industria alimentara adauga in produse vitamina C (acid ascorbic) si vitamina E (tocoferol).
  • In concentratie mare poate reactiona cu hemoglobina. 
Nu este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni.
 


Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.

Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.
Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Marcel - Prosciutto Cotto"

6 + 8 =

AlegeSanatos.ro nu garantează ca opiniile publicate pe aceasta pagina provin de la consumatorii care au cumpărat sau utilizat produsul respectiv.

Cum pregatim muraturile pentru iarna

Cum pregatim muraturile pentru iarna

de Elena-Alina Constantinescu

Prin murarea in saramura, legumele nu isi pierd proprietatile nutritive; in plus, scad pofta de mancare si au putine calorii. Sunt foarte gustoase alaturi de o friptura de porc, pui sau vita. [detalii]

Ce contine pateul de ficat din comert

Ce contine pateul de ficat din comert

de Alege Sanatos

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea pateului de ficat din comert. [detalii]

Dieta DASH: Cum slabesti fara sa te gandesti la calorii

Dieta DASH: Cum slabesti fara sa te gandesti la calorii

de Alege Sanatos

Daca iti doresti sa pierzi in greutate trebuie sa urmeze o dieta echilibrata. Dieta DASH presupune consumul de fructe, legume, cereale integrale, produse lactate sarace in grasimi, carne de vita, porc, pui si peste, nuci si seminte. O regula esentiala pentru o alimentatia sanatoasa este evitarea consumului de alimente procesate. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016