de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2016
Tags:
E. coli este o bacterie larg raspandita in natura, care se gaseste in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care apartin acestui gen sunt inofensive, insa exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infectii urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru baut si prepararea hranei.
Ce este Shiga toxina E.coli (STEC) ?
Unele tipuri de E. coli produc o toxina puternica denumita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care apartine acestui grup este O157:H7. In anul 2011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4000 de imbolnaviri mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese. Exista si ale tipuri de STEC cu circulatie mai redusa (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca si cele mentionate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU reprezinta o complicatie majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in varsta.
Cum se transmite infectia cu STEC?
Infectia apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infectia). Aceasta se produce mai ales dupa consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infectii sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spalata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucatarie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curatate intre utilizari.
Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spalatul mainilor cu apa si sapun);
Cum se diagnosticheaza infectia cu STEC si cand trebuie sa ne adresam medicului?
Infectia cu STEC se diagnosticheaza prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultura), care permite identificarea E. coli O157:H7 sau a toxinei Shiga in produs.
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie facuta cat mai curand (imediat), mai ales in cazul copiilor de 0-5 ani, daca diareea se insoteste de febra sau scaune cu sange. La adulti fara alta simptomatologie decat diareea, prezentarea le medic este obligatorie daca acesta persista timp de 3 zile.
Care este tratamentul infectiei cu STEC?
Cea mai importanta masura terapeutica este cea de rehidratate si reechilibrare electrolitica. Antibioticele NU sun recomandate pentru tratamentul acestei infectii. De asemenea nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul aparitiei SHU
Masuri de prevenire a infectiei cu STEC
Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor copilului si inaintea prepararii sau a consumului de alimente
Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru ingrijirea lor.
Preparati corespunzator termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gatita la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)
Evitati laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achizitionate din surse neautorizate. Evitati de asemenea sucul de mere nepasteurizat.
Preveniti contaminarea incrucisata in timpul prepararii hranei prin utilizarea separata si curatarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cutite, vase, tocatoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude .
Pentru orice simptomatologie de boala diareica, recomandam parintilor prezentarea copilului la medicul de familie sau in cea mai apropiata unitate sanitara.
De asemenea, parintii nu trebuie sa administreze copiilor medicamente fara recomandarea unui medic. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate ingreuna depistarea cauzelor aparitiei bolii.
Sursa: Ministerul Sanatatii
Foto: www.lovellchronicle.com
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]