de Laura Voica 09 Mai 2014
Tags:
Medicamentele pe baza de statine blocheaza o enzima din organism care favorizeaza formarea colesterolului. Astfel, aceste medicamente scad nivelul de colesterol rau din organism. Insa statinele ne pot schimba obiceiurile alimentare? Un studiu de 12 de ani, a descoperit ca oamenii care folosesc statine, inregistreaza o crestere treptata a consumului de grasimi si calorii.
Cercetatorii au folosit date privind utilizarea statinelor pe 27.886 barbati si femei care participa la un studiu mai mare de sanatate. Cercetarea apare on-line in JAMA Internal Medicine.
Utilizarea statinei in grup s-a dublat, la 16,5 % in anul 2010 la 7,5 la suta in 1999. Cum era de asteptat, nivelurile de LDL ( colesterolul " rau " ) si a colesterolului total, au scazut mai mult cazul utilizatorilor de statina decat in cazul celor care nu iau aceste medicamente.
Dar aportul zilnic de calorii printre utilizatorii de statina a crescut cu 9% fata de perioada anterioara, si consumul de grasimi cu 14,4 %, in timp ce, pentru ci care nu iau statine nu au existat modificari semnificative privind acest aspect. Indicele de masa corporala a crescut in utilizatorii de statina cu 1,3, comparativ cu o crestere de 0,4 la non-utilizatori. Efectul a persistat chiar si dupa controlul factorilor precum: varsta, rasa, educatie si diagnosticul de diabet zaharat si colesterolul ridicat.
Principalul autor al studiului, Takehiro Sugiyama, de la clinica Centrului National pentru Sanatate Globala si Medicina din Tokyo, a speculat ca explicatia ar putea fi psihologica – persoanele care au un risc scazut de a avea un nivel crescut al colesterolului datorita medicatiei cu statine se simt liberi sa consume orice doresc.
" Dar ", a spus el, " avem nevoie de un studiu randomizat pentru a afla care este adevarul.”
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]
Infarctul miocardic face parte din categoria problemelor de sanatate cu potential letal, necesitand interventie medicala inaintea sau imediat dupa ce are loc. Cunoscut si sub denumirea de atac de cord, infarctul se produce atunci cand muschiul inimii – miocardul – nu mai primeste sange suficient prin intermediul arterelor coronare. [detalii]
Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca este determinata genetic si ca anumite grupe ale populatiei sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. [detalii]
Foarte multi factori din prezent determina deteriorarea rapida a dintilor. Obiceiurile daunatoare, precum desfacerea cu dintii a recipientelor sau fumatul, dar si consumul anumitor alimente pot afecta stabilitatea danturii. [detalii]
Sevrajul nicotinic este numit si ca boala de DSM-IV, reprezentand totalitatea simptomelor pe care le resimte organismul dupa ce ne-am lasat de fumat. [detalii]