de Laura Voica 28 Mar 2014
Tags:
Cei mai multi dintre noi traim cu cafea 24/7 intr-o societate in care suntem in mod constant conectati si suprasolicitati. Aceste obiceiuri de zi cu zi percep in cele din urma o taxa corpului si afectaza capacitatea sa de a functiona in mod adecvat pentru o sanatate maxima si performante optime. In timp ce o noapte de nesomn, pe termen scurt nu va pune in pericol sanatatea, lipsa somnului pe termen lung poate avea, efecte periculoase, chiar fatale pentru starea generala a organismului.
1. Lipsa somnului si pofta de mancare nesanatoasa
Incapacitatea de a dormi poate conduce pe cei mai multi dintre noi sa deschidem frigiderul, lnoaptea traziu si ajungem sa consuma cele mai nesanatoase snack-usuri bogate in calorii, dar de ce? Un studiu recent a demonstrat ca privarea de somn perturba alegerile alimentare in doua moduri : in primul rand, se atenueaza activitatea in mai multe zone ale creierului responsabile pentru evaluarea apetitului si in al doilea rand, se inregistreaza o crestere a amigdalei creierului - responsabila pentru controlul senzatiei de satietate.
Somnolenta excesiva afecteaza abilitatile de luare a deciziilor in timp ce creste dorinta noastra de a consuma alimente nesanatoase. Aceasta confirma legatura dintre lipsa somnului si cresterea in greutate.
2. Lipsa somnului si pielea ta
Somnul de frumusete nu este un mit, doamnelor. Lipsa somnului poate duce la piele obosita, linii fine si cearcane. Atunci cand organismul nu primeste suficienta odihna, acesta incepe sa elibereze mai mult cortizol, hormonul stresului, care poate distruge colagenul pielii. Intr-un studiu publicat in Jurnalul American de Dermatologie, cercetatorii au descoperit ca o calitate slaba a somnului este corelata cu imbatranirea prematura a pileii. In plus, nu numai ca femeile care dorm insuficient arata semne de imbatranire prematura a pielii, acestea au aratat, de asemenea, o scadere in capacitatea pielii de a se recupera dupa expunerea la soare.
3. Lipsa somnului si pierderi de memorie
In zilele in care esti cel mai obosit, vei observa, de asemenea, ca esti mai uituc si mai putin concentrat. Somnul ne ajuta la sedimentarea aminitirilor, dar o lipsa de somn poate duce la probleme cognitive permanente, cum ar fi pierderi de memorie. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Berkeley din California, cercetatorii au descoperit ca amintirile poate fi blocate in hipocampus - o parte a creierului implicat in formarea, organizarea si stocarea memoriei - din cauza calitatii proaste a somnului. In plus, privarea de somn poate provoca deteriorarea creierului, ceea ce ar putea explica pierderile de memorie la varstnici.
4. Lipsa somnului si libidoul
Doamnelor si domnilor, daca aveti un apetit sexual sanatos, asigurati-va ca nu-l pierdeti din cauza lipsei somnului. Barbatii si femeile care au avut prbleme cu somnul, au inregistrat un libidou mai scazut, din cauza lipsei de energie si a starii de somnolenta. Barbatii care sufera de apnee in somn ar putea avea un risc pentru un apetit sexual scazut si un nivel anormal de scazut de testosteron. Un studiu publicat in Jurnalul de endocrinologie si metabolism, a descoperit ca aproximativ jumatate din barbatii care au suferit de apnee severa in somn, au secretat in timpul noptii niveluri mai mici decat cele medii de testosteron.
5. Lipsa somnului si bolile de inima
Somnolenta excesiva din cauza incercarii de a mentine un echilibru intre munca si viata personala a devenit un laitmotiv in societatea noastra si este periculos pentru sanatatea inimii. Mai putin de sase ore de somn in fiecare noapte determina organismul sa produca mai multe chimicale si hormoni care pot duce la aparitia bolilor de inima, conform unui studiu publicat in Jurnalul European de Cardiologie. Acesti hormoni si substante chimice pot creste riscul de accident vascular cerebral si a altor afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterol, diabet, si obezitate.
6. Lipsa somnului si daunele asupra creierului
Barbatii, asigurati-va ca va odihniti suficient pentru a va proteja sanatatea mentala. Un studiu realizat de cercetatorii suedezi a demonstrat ca o noapte alba poate duce la o crestere a nivelului de molecule care reprezinta biomarkerii ce indica leziuni ale creierului.
Fundatia Americana de Somn recomanda adultilor de la sapte la noua ore de somn in fiecare noapte. Aceasta cerinta este conditionata de factori genetici si fiziologici, impreuna cu varsta, si sexul..
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]