AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Prea mult potasiu dauneaza grav sanatatii

de Andreea Pestisan 03 Iul 2019

Tags: potasiu hiperkaliemie insuficienta renala probleme hormonale lupus sistem cardiovascular

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prea mult potasiu dauneaza grav sanatatii

Atentie la potasiul consumat! Potasiul este unul dintre electroliti primari, responsabil pentru eficienta functiei cardiace. Prea mult sau prea putin potasiu poate provoca nereguli ale inimii si poate duce la deces. Cand aveti prea mult potasiu in sange, aveti o afectiune numita hiperkaliemia. Aceasta trebuie tratata rapid pentru a preveni alte probleme cardiace. Acest articol va explica de ce aveti prea mult potasiu in corp si cum sa va dati seama de acest lucru, astfel incat sa puteti lua masurile de preventie potrivite.

Prea mult potasiu

Nivelurile normale de potasiu pot varia in mod tipic in intervalul 3.6-5.2 milimoli / litru ( mmol / L). Acest lucru va varia in functie de varsta si sex. Orice nivel al potasiului seric mai mare de 7,0 mmol / L va necesita o interventie imediata de catre un profesionist din domeniul medical.

Doza zilnica recomandata de potasiu

Cat de mult potasiu ar trebui sa luati in fiecare zi? Acest lucru variaza in functie de varsta si de functia renala. Tabelul de mai jos prezinta recomandari generale ale unui nivel normal de potasiu in functie de varste:

Varsta Cantitatea de potasiu recomandata
0-6 luni 400 miligrame zilnic
7-12 luni 700 miligrame zilnic
1-3 ani 3000 miligrame zilnic
4-8 ani 3800 miligrame zilnic
9-13 ani 4500 miligrame zilnic
>13 ani 4700 miligrame zilnic
Femei care alapteaza 5100 miligrame zilnic
   

Care sunt semnele si simptomele unei cantitati prea mari de potasiu in corp?


Cum stiti daca aveti prea mult potasiu in corp? Exista cateva semne si simptome care va pot avertiza in legatura cu aceasta problema, dar singura cale de a sti sigur este face o analiva cu privire la nivelul potasiului seric.

1. Gastrointestinal
Cele mai timpurii simptome de prea mult potasiu in organism poate fi probleme in tractul gastro-intestinal. Puteti avea crize frecvente si sustinute de greata si varsaturi. Puteti avea, de asemenea, dureri abdominale.

2. Cardiac
Semne critice sunt cele care implica sistemul cardiovascular. Deoarece potasiu ajuta la reglarea functiei cardiace, prea mult potasiu poate duce la aritmii cardiace. Simptomele pot include un ritm cardiac neregulat, dureri in piept sau ameteli. Daca aveti vreunul dintre aceste simptome, trebuie sa va prezentati la urgente.

3. Respiratorii si neurologice

Potasiul este, de asemenea, implicat in functionarea normala a sistemului nervos. Semne si simptome de probleme neurologice pot include furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor si picioarelor sau slabiciune generalizata. Deoarece nervii controleaza diafragma, perturbarea sistemului nervos poate duce la probleme respiratorii, inclusiv stop respirator.

Cauzele unei cantitati prea mari de potasiu in corp


Care sunt diferitele cauze care duc la o cantitate prea mare de potasiu in corp? Exista mai multe cauze majore. Iata cateva dintre acestea:

1. Boli de rinichi

Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea si eliminarea excesului de potasiu din organism. Probabil cea mai frecventa cauza al unui exces de potasiu in corp o reprezinta o una dintre bolile de rinichi. Daca aveti insuficienta renala, este posibil sa apara hiperkaliemia. Orice boala care determina o scadere a aldosteronului ( hormonul care controleaza excretia renala de sodiu si potasiu ), va determina, de asemenea, niveluri crescute de potasiu. Cea mai frecventa boala care cauzeaza aceasta problema este boala Addison.

2. Aportul alimentar

Daca rinichii tai sunt sanatosi, este dificil de a obtine prea mult potasiu prin ingestia de alimente. Daca aveti probleme cu rinichii, ar trebui sa limitati sau sa evitati alimentele care sunt bogate in potasiu, inclusiv stafide si struguri, banane, pepeni, portocale, mure, anghinare, avocado, carnea rosie,  pui, produse lactate, seminte si nuci, spanac, morcovi. Daca sunteti diagnosticat cu hiperpotasemie, ar trebui sa consultati un dietetician pentru a crea o dieta sanatoasa, care sa va reduca aportul de potasiu.

3. Alte probleme de sanatate

Potasiul este prezent in mod normal in celulele corpului vostru. In cazul in care aceste celule se descompun, potasiul va fi eliberat in fluxul de sange si poate provoca o crestere a nivelului acestuia. De exemplu, arsurile extinse sau alte leziuni tisulare vor provoca distrugerea celulelor si eliberarea potasiului. Rabdomioliza ( atrofierea musculara ) si hemoliza (distrugerea celulelor rosii ), vor elibera potasiul. Diabet zaharat, care este slab controlat poate provoca, de asemenea, hiperkaliemia. Alte boli care pot afecta capacitatea organismului de a elimina potasiu includ insuficienta renala, probleme hormonale si lupus.

Afla mai multe sfaturi despre sanatate, alimentatie si nu numai pe https://www.sanatateafemeilor.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Prea mult potasiu dauneaza grav sanatatii"

4 + 10 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Prea mult potasiu dauneaza grav sanatatii"

Valeria Heres @ 20 Mar 2021
"Interesant articol...nici nu mi-am închipuit că poate fi atât de perciculos potasiul crescut in organism....Multumesc!"
Ion Ionescu @ 25 Feb 2019
"Excelent. Multe informatii utile si educative"
Buliga Finica @ 21 Dec 2018
"Articolul este foarte interesant mai ales pt ca este explicat pe intelesul tuturor.Eu sint o persoana care nu iubeste fructele si legumele dar am insuficienta renala ,atunci cind fac analizele imi ies valori un pic mai mari ale potasiului.Am mincat cite o portocala in fiecare zi.Oare asta sa fie cauza?"
Tocaci Cprnel @ 16 Mai 2018
"Educativa si eficienta multumim"
Doina Liliana @ 04 Apr 2018
"Va rog o dieta pt ca am 5,6 potasiu"
Moldovan Maricica @ 14 Dec 2017
"Sunt teme expuse, explicate pe intelesul tuturor si sper sa ne puteti si sa ne fie de ajutor..ca pana ajungem la medic. Ne putem da seama cam cat de grava e situatia noastra , astfel incat sa nu ignoram medicii.Va multumim!"
miclea damian @ 24 Nov 2016
"articolul este o.k. Dar,intreb,sarea(Na)in dieta zilnica are influenta in cresterea K.?De ex.am potasiu seric 6,4. Multumesc"
OLARIU VASILE @ 18 Iul 2016
"multumesc pentru toate informatiile date.am 6concentratie depotasiu,ce alimente am voie sa consum.multumesc."
dumitrescu valentin @ 10 Mai 2016
"ce sa zic este foarte interesant ,mai ales ca este explicat pe intelesul tuturor .eu am 5,6 concentratia de potasiu ,va rog daca se poate sa-mi spuneti ce am voie sa mananc sa potajunge la concentratia normala ? am inteles ca exactce-mi place nu am voie .am diabet controlat prin dieta.am tensiune mica si dela misloc in jos ma simt rece mai ales picioarele .va doresc sanatate .cu stima valentin. astept un raspuns"
violeta mihoci @ 12 Mar 2016
"da,mi-a placut mult. multumesc."
lica liberman @ 20 Mai 2015
"articol f interesant si folositor care isi pot intelege mai bine fenomenele corpului va multumesc"
Mahulea Horatio @ 20 Mai 2014
"ati prezentat cateva alimente care trebuie EVITATE , va rugam,daca se poate sa mentionati si cateva alimente care SE RECOMANDA precum si alte indicatii benefice pentru scaderea valorilor ridicate element . Va multumesc ."

Spune-ne opinia ta despre
"Prea mult potasiu dauneaza grav sanatatii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Fiere lenesa. Cum sa o tratezi in mod natural

Fiere lenesa. Cum sa o tratezi in mod natural

de Alege Sanatos 22 Oct 2024

Daca de curand te-ai confruntat cu dureri abdominale sau sub coasta, ameteli, stari de greata si indigestie, s-ar putea sa te confrunti cu o fiere lenesa. [detalii]

Alimente pe care sa le eviti cand te doare gatul

Alimente pe care sa le eviti cand te doare gatul

de Alege Sanatos 17 Oct 2024

Durerile de gat, indiferent ca apar atunci cand esti racit, cand ai fumat prea mult sau in urma altor afectiuni, sunt neplacute. [detalii]

Ceaiul de salvie. Remediu pentru numeroase afectiuni

Ceaiul de salvie. Remediu pentru numeroase afectiuni

de Alege Sanatos 14 Oct 2024

Daca nu il aveti inca in casa, trebuie musai sa mergeti la un magazin de tip plafar si sa cumparati un ceai de salvie. Acesta poate fi un remediu efiecient pentru numeroase afectiuni. [detalii]

Bauturi naturale cu care sa iti incepi dimineata

Bauturi naturale cu care sa iti incepi dimineata

de Alege Sanatos 10 Oct 2024

O zi buna incepe cu o dimineata pe masura. Daca nu obisnuiesti sa bei apa imediat dupa ce te-ai trezit, ar fi bine sa faci cateva schimbari in acest sens. [detalii]

Metode naturale prin care poti scapa de durerile menstruale

Metode naturale prin care poti scapa de durerile menstruale

de Alege Sanatos 09 Oct 2024

Fiecare femeie experimenteaza lunar durerile menstruale. In timp ce pentru unele sunt moderate, pentru alte doamne acestea sunt mai intense si mai greu de suportat. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.