Prea mult potasiu dauneaza grav sanatatii
de Alege Sanatos 03 Iul 2019
Tags: potasiu hiperkaliemie insuficienta renala probleme hormonale lupus sistem cardiovascular
Atentie la potasiul consumat! Potasiul este unul dintre electroliti primari, responsabil pentru eficienta functiei cardiace. Prea mult sau prea putin potasiu poate provoca nereguli ale inimii si poate duce la deces. Cand aveti prea mult potasiu in sange, aveti o afectiune numita hiperkaliemia. Aceasta trebuie tratata rapid pentru a preveni alte probleme cardiace. Acest articol va explica de ce aveti prea mult potasiu in corp si cum sa va dati seama de acest lucru, astfel incat sa puteti lua masurile de preventie potrivite.
Prea mult potasiu
Nivelurile normale de potasiu pot varia in mod tipic in intervalul 3.6-5.2 milimoli / litru ( mmol / L). Acest lucru va varia in functie de varsta si sex. Orice nivel al potasiului seric mai mare de 7,0 mmol / L va necesita o interventie imediata de catre un profesionist din domeniul medical.
Doza zilnica recomandata de potasiu
Cat de mult potasiu ar trebui sa luati in fiecare zi? Acest lucru variaza in functie de varsta si de functia renala. Tabelul de mai jos prezinta recomandari generale ale unui nivel normal de potasiu in functie de varste:
Varsta |
Cantitatea de potasiu recomandata |
0-6 luni |
400 miligrame zilnic |
7-12 luni |
700 miligrame zilnic |
1-3 ani |
3000 miligrame zilnic |
4-8 ani |
3800 miligrame zilnic |
9-13 ani |
4500 miligrame zilnic |
>13 ani |
4700 miligrame zilnic |
Femei care alapteaza |
5100 miligrame zilnic |
|
|
Care sunt semnele si simptomele unei cantitati prea mari de potasiu in corp?
Cum stiti daca aveti prea mult potasiu in corp? Exista cateva semne si simptome care va pot avertiza in legatura cu aceasta problema, dar singura cale de a sti sigur este face o analiva cu privire la nivelul potasiului seric.
1. Gastrointestinal
Cele mai timpurii simptome de prea mult potasiu in organism poate fi probleme in tractul gastro-intestinal. Puteti avea crize frecvente si sustinute de greata si varsaturi. Puteti avea, de asemenea, dureri abdominale.
2. Cardiac
Semne critice sunt cele care implica sistemul cardiovascular. Deoarece potasiu ajuta la reglarea functiei cardiace, prea mult potasiu poate duce la aritmii cardiace. Simptomele pot include un ritm cardiac neregulat, dureri in piept sau ameteli. Daca aveti vreunul dintre aceste simptome, trebuie sa va prezentati la urgente.
3. Respiratorii si neurologice
Potasiul este, de asemenea, implicat in functionarea normala a sistemului nervos. Semne si simptome de probleme neurologice pot include furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor si picioarelor sau slabiciune generalizata. Deoarece nervii controleaza diafragma, perturbarea sistemului nervos poate duce la probleme respiratorii, inclusiv stop respirator.
Cauzele unei cantitati prea mari de potasiu in corp
Care sunt diferitele cauze care duc la o cantitate prea mare de potasiu in corp? Exista mai multe cauze majore. Iata cateva dintre acestea:
1. Boli de rinichi
Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea si eliminarea excesului de potasiu din organism. Probabil cea mai frecventa cauza al unui exces de potasiu in corp o reprezinta o una dintre bolile de rinichi. Daca aveti insuficienta renala, este posibil sa apara hiperkaliemia. Orice boala care determina o scadere a aldosteronului ( hormonul care controleaza excretia renala de sodiu si potasiu ), va determina, de asemenea, niveluri crescute de potasiu. Cea mai frecventa boala care cauzeaza aceasta problema este boala Addison.
2. Aportul alimentar
Daca rinichii tai sunt sanatosi, este dificil de a obtine prea mult potasiu prin ingestia de alimente. Daca aveti probleme cu rinichii, ar trebui sa limitati sau sa evitati alimentele care sunt bogate in potasiu, inclusiv stafide si struguri, banane, pepeni, portocale, mure, anghinare, avocado, carnea rosie, pui, produse lactate, seminte si nuci, spanac, morcovi. Daca sunteti diagnosticat cu hiperpotasemie, ar trebui sa consultati un dietetician pentru a crea o dieta sanatoasa, care sa va reduca aportul de potasiu.
3. Alte probleme de sanatate
Potasiul este prezent in mod normal in celulele corpului vostru. In cazul in care aceste celule se descompun, potasiul va fi eliberat in fluxul de sange si poate provoca o crestere a nivelului acestuia. De exemplu, arsurile extinse sau alte leziuni tisulare vor provoca distrugerea celulelor si eliberarea potasiului. Rabdomioliza ( atrofierea musculara ) si hemoliza (distrugerea celulelor rosii ), vor elibera potasiul. Diabet zaharat, care este slab controlat poate provoca, de asemenea, hiperkaliemia. Alte boli care pot afecta capacitatea organismului de a elimina potasiu includ insuficienta renala, probleme hormonale si lupus.
Afla mai multe sfaturi despre sanatate, alimentatie si nu numai pe
https://www.sanatateafemeilor.ro
Nota articol: 3.56 din 5 (661 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
de AlegeSanatos.ro 08 Iun 2022
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
de AlegeSanatos.ro 29 Mar 2022
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]
3 motive sa renunti definitiv la carne
de AlegeSanatos.ro 03 Mar 2022
Incerci sa mananci mai sanatos si vrei sa renunti si la carne, insa nu stii daca este cea mai buna decizie? In acest articol vom comenta 3 dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui sa nu mai folosesti carnea in alimentatia de zi cu zi. [detalii]