de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2015
Tags:
Rosul unghiilor vreme indelungata poate modifica cresterea acestora, facandu-le sa se deformeze. Acest tic nervos poate duce la inrosirea, inflamarea sau infectarea pielii.
Rosul unghiilor este un obicei des intalnit la milioane de oameni din intreaga lume, fie ca este vorba despre copii sau adulti. Medicii psihologi avertizeaza ca rosul unghiilor (numit si onicofagie) se poate transforma intr-un viciu foarte periculos, fiind foarte greu de renuntat la el.
Potrivit unui comunicat remis Mediafax, roaderea unghiilor tradeaza o tensiune reprimata si apare cu precadere in cazul persoanelor introvertite, care tin inabusite nemultumirile, sentimentele de furie si frustrarile. Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare insa inconstient prin maltratarea propriilor unghii. Este un gest involuntar, de aceea vointa persoanei nu este intotdeauna suficienta pentru a-l opri.
Exista insa o metoda care actioneaza mai presus de vointa personala si reuseste sa puna capat roaderii unghiilor. Este vorba despre aplicarea unei solutii cu gust foarte amar, care are o actiune repulsiva, impiedicand imediat gestul respectiv.
Ce spun unghiile despre sanatatea ta?
Aspectul unghiilor ne poate oferi indicii despre starea noastra de sanatate. Modificarile unghiilor pot semnala numeroase probleme de sanatate: de la carente de vitamine si minerale, anemie, infectii fungice (onicomicoza) pana la tulburari nervoase de tipul onicofagiei sau chiar afectiuni grave de genul diabetului zaharat sau bolilor cardiovasculare.
De exemplu, petele albe de pe unghii pot semnala o infectie fungica, dar totodata pot fi si semnul unor afectiuni renale. Daca unghiile devin albicioase pe intreaga suprafata, acesta poate fi indiciul ca ficatul este in suferinta. Daca unghiile cresc curbate in interior, este posibil sa suferi de tiroida sau boli de inima. In ceea ce priveste onicofagia, aceasta nu este doar o problema de natura estetica, ci devine o tulburare comportamentala cu consecinte atat asupra starii de sanatate, cat si a vietii sociale.
Onicofagia, mai mult decat un gest obsesiv
In majoritatea cazurilor, obiceiul roaderii unghiilor debuteaza in copilarie. Pana la 70% dintre copii isi rod unghiile sau obisnuiesc sa tina degetul in gura din cauza plictiselii, foamei sau ca mijloc de autolinistire. In randul celorlalte categorii de vârsta, frecventa acestui obicei scade treptat, fiind intalnit la o treime dintre adulti. Consecintele onicofagiei sunt cat se poate de serioase. Unii isi maltrateaza propriile unghii pana la sange, ajungand sa-si roada unghiile chiar si in somn.
Din cauza acestui obicei, varfurile degetelor sunt inflamate si foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne si au un aspect urât. Mai mult decat atat, persoanele care au acest obicei pot suferi infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si invers. In cazuri extreme pot aparea depozite de puroi pe degetele umflate si rosii. In plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infectii ale gingiilor si favorizeaza aparitia cariilor.
Pe plan psihologic, onicofagia influenteaza in mod negativ calitatea vietii persoanelor afectate, care constientizeaza ca au o problema de care nu pot scapa, se simt complexate din aceasta cauza, pot suferi de anxietate, ajung sa evite relatiile sociale.
Sursa: Mediafax
Foto: www.becomegorgeous.com
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]