Extras din scoarta de salcie, Acidul Salicilic, cunoscut si sub denumirea de BHA – beta-hidroxi-acid, este folosit de sute de ani atat in scop medicinal, pentru atenuarea durerii (a migrenelor) si reducerea febrei, in special, cat si ca mijloc de infrumusetare, cu rol de tratament al pielii.
Folosim, zi de zi, atat de multe cosmetice si produse de ingrijire personala, dar cu toate acestea, in afara rezultatelor promise, ce stim despre ele? Despre ingredientele pe care le contin? Despre cat de sigure sunt, de unde provin si ce efecte au? Chiar daca ne uitam pe eticheta unui produs, vedem doar o insiruire de denumiri, fara nicio o alta explicatie sau descriere. Drept consumatori, nu ar trebui sa stim la ce riscuri ne expunem de fiecare data cand folosim o crema, o mascara sau un deodorant?
Aceasta serie de articole, “Ce este …?”, vi se adreseaza voua, consumatorilor, acelor persoane care vor mereu sa fie informate pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza.
Ce face mai exact acest Acidul Salicilic? Deschide porii, indepartand pielea moarta si oferind suplete pielii, fiind de altfel recomandat impotriva acneei si psoriazisului. Mentionat pentru prima data de Hipocrate, in secolul V, inainte de Hr., acest acid are o structura similara cu cea a aspirinei, fiind un precursor al ei.
Datorita abilitatilor sale de exfoliere, acidul salicilic ajuta la reducerea blocajelor la nivelul porilor si deci, implicit, la reducerea punctelor negre si a cosurilor. Apartinand grupului de substante keratolitice, ce indeparteaza cheratina de piele, si spre deosebire de alte substante, acesta este solubil in ulei/sebum, putand astfel sa patrunda adanc in pori.
In concentratii mai mari, acidul salicilic poate de asemenea fi folosit in tratamentul calusului (bataturilor), negilor si matretei.
Cu anumite restrictii, poate fi folosit si drept conservant – trebuie insa mentionat faptul ca, in cantitate mare, acidul salicilic poate fi toxic, provocand diferite probleme de sanatate in timpul in care este sintetizat de ficat.
Acidul Salicilic nu este recomandat:
• persoanelor cu deficiente de zinc,
• femeilor insarcinate,
si nici nu este indicata folosirea sa pentru tratamentul acneei rozacee.
Intrucat usuca pielea in mod excesiv, privand-o de protectie si facand-o vulnerabila, produsele pe baza de acid salicilic nu trebuie folosite decat conform sfatului dermatologului sau conform modului de intrebuintare de pe eticheta.
Alte efecte secundare ale utilizarii acidului salicilic la nivelul pielii sunt si:
iritatiile
senzatiile de arsura si de usturime
descuamarea pielii.
Retine, de asemenea, ca folosirea acestui ingredient in combinatie cu alte ingrediente antiacnee, precum retinoizii (Tretinoin; Isotretinoin, Acitretin; Adapalene, Tarazotene) sau Benzoil peroxid, intensifica exfolierea si uscarea pielii.
In Uniunea Europeana, Acidul Salicilic poate fi folosit drept conservant astfel:
• in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 0.5%,
• in produse rinse-off in concentratii de pana la 2%
• in produse rinse-off destinate parului in concentratii de pana la 3%.
Alte intrebuintari ale Acidului Salicilic:
antirid
ajuta la protejarea plantelor impotriva fungilor, bacteriilor si altor virusi ce ataca plantele (cauzeaza reactii defensive la nivelul plantelor ce le ofera rapiditate si eficienta in lupta cu daunatorii)
impotriva petelor cauzate de imbatranire si de expunerea la soare
antibiotic usor.
Nota articol: 3.66 din 5 (102 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5